Notícies

Navigation Bar

El Consorci Sanitari del Maresme incorpora referents de benestar emocional als centres de primària

És una figura clau en la prevenció de problemes de salut mental de la població des de l’atenció primària.

Above Content Body

Content Core

L’atenció primària és el servei de salut més proper a la comunitat i, sobretot des de fa uns anys, hi ha una alta demanda per part dels pacients relacionada amb problemes de malestar emocional i trastorns mentals, i un creixent consum de fàrmacs psicòtrops, sovint com a tractament de símptomes de malestar emocional. Per abordar aquesta realitat, s’han reforçat els equips de primària de Consorci Sanitari del Maresme amb referents de benestar emocional i comunitari (RBEC) per poder treballar l’abordatge del malestar emocional i els factors de risc de problemes de salut mental de la població.

Qui són els RBEC? Professionals, la gran majoria psicòlegs, que treballen per promoure el benestar emocional a la comunitat, així com per la prevenció i detecció de situacions de risc o de signes d’alerta de patiment mental. Es tracta d’atendre les necessitats de les persones, des de l’atenció primària, abans que aquestes puguin desenvolupar un trastorn de salut mental.

Com treballen? Principalment, fan una atenció grupal, creant grups psicoeducatius on ensenyen als participants a gestionar les seves emocions i les situacions que els generen ansietat, per així millorar el seu benestar emocional. Aquests grups de gestió d’ansietat es reuneix en sessions de 1.30 h a la setmana, durant vuit setmanes.

En funció de la demanda de cada territori, el RBEC de cada centre també pot crear grups psicoeducatius per tractar altres temes com el dol o el suport als cuidadors.

A part de l’atenció grupal, els referents de benestar emocional també col·laboren en el programa Salut i Escola, per donar resposta a les necessitats de benestar emocional de l’alumnat de secundària i batxillerat, en coordinació amb els professionals de l’entorn educatiu i de salut mental.

A qui s’adrecen? La tasca dels RBEC va orientada a les persones que mostren una major vulnerabilitat i que poden presentar factors de risc psicosocials, situacions de risc elevat per patiment mental, problemes de malestar emocional... És el metge de família o la infermera qui fa la derivació i el referent de benestar emocional de cada centre valora, després d’una visita presencial, en quin grup incloure el pacient. 

Programa de benestar emocional i salut comunitària. Els RBEC formen part d’aquest programa, que es va iniciar l'octubre de 2021 i ja s'han integrat al sistema sanitari català nous professionals referents en benestar emocional que treballen per desplegar accions comunitàries adreçades a la població més vulnerable -amb més necessitats socioeconòmiques, joves, gent gran i persones que viuen soles, entre d'altres-, així com als mateixos professionals sanitaris de l’atenció primària que ho necessitin.

Vídeo de Lucía Giol, referent de benestar emocional del CAP Cirera Molins, on explica les funcions d’aquesta nova figura:

Below Content Viewlet

Document Actions