Notícies

Navigation Bar

El 41è Premi Marià Manent es queda a casa en guanyar-lo Montse Assens

És la primera vegada que una veïna de Premià de Dalt aconsegueix aquest reconeixement. El Premi de Narrativa a la memòria d’en Valerià Pujol, va ser per a Raimond Aguiló.

Above Content Body

Content Core

Dissabte 18 de novembre al vespre, el Teatre de Sant Jaume va ser l’escenari del lliurament del 41è Premi Marià Manent, un dels tres premis literaris més antics del país, segons va explicar el president del jurat, Vicenç Llorca. La guanyadora va ser Montse Assens, amb la seva obra “Apartheids”. També es va lliurar el Premi de Narrativa a la memòria d’en Valerià Pujol, que enguany va ser per a Raimond Aguiló, el poeta de Falset que, curiosament, l’any 2010 va guanyar el Premi Marià Manent de Poesia.

La presidenta de la secció Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume, organitzadora del certamen, Mariona Borràs, definia els premis com la festa literària per excel·lència de Premià de Dalt i en el seu parlament va destacar la figura d’en Jesús Fuxet, l’iniciador dels Premis Marià Manent i responsable de la seva continuïtat en el temps. Mariona Borràs, no amagava la seva triple satisfacció en haver atorgat el Premi Marià Manent a Montse Assens, com a artista i escriptora local, membre de la secció Arts i Lletres, i com a dona. Borràs va defensar el paper de la cultura i la llengua catalanes, tot dient que “han estat testimoni d’una història que no morirà mai perquè el poble no ha permès ni ho permetrà mai”.

En el decurs de la gala, la guanyadora de l’anterior edició del Premi Marià Manent, M. Carme Arnau, amb “En el decréixer de la pluja” va presentar l’edició del llibre a càrrec de La Font del Cargol. Albert Calls, d’aquesta editorial, va definir el llibre com una poesia que fa preguntes, que ajuda a transformar l’autora i alhora la dels seus lectors. I va destacar la importància del silenci, el futur i l’espiritualitat en la poesia de la M. Carme Arnau.

L’alcalde de Premià de Dalt va ser l’encarregat d’atorgar el 41è Premi Marià Manent a la seva flamant guanyadora, Montse Assens per l’obra “Apartheids”. El president del jurat va descriure la poeta premiada com “un terratrèmol, sensible, escriptora i dona” i va afegir que “està molt bé que sigui profeta a la seva terra perquè la Montse és una persona compromesa amb Premià de Dalt i amb el seu país”. Llorca va destacar l’originalitat de l’estructura de l’obra, amb un text modern i profund sobre un tema, la solidaritat, molt tractat.

Del Premi de Narrativa a la memòria de Valerià Pujol, “Un lloc com un altre” atorgat a Raimond Aguiló, el president del jurat en destacava que és un conte rodó amb un punt de vista original. Vicenç Llorca es va mostrar entusiasmat pel format dels Premis Marià Manent, en una barreja de suport institucional, societat civil i amb la implicació de les famílies, Manent i Pujol. Carme Bosch, mare del difunt Valerià Pujol, va ser qui va lliurar el premi a Raimond Aguiló.

L’Associació d’Artistes de Premià de Dalt va col·laborar amb l’esdeveniment lliurant dues pintures als guanyadors del certamen literari, lliurades per l’Elisenda Sala.

La situació política catalana va estar ben present en tota la cerimònia. D’una banda, un llaç groc, símbol que reclama la llibertat dels presos polítics catalans, presidia l’escenari i alhora també era present en moltes de les persones assistents, entre elles, l’alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó. En iniciar l’acte, el secretari de la SC Sant Jaume, Sebastià Pujol, va demanar un minut de silenci com a homenatge al Conseller de Cultura, Lluís Puig, que es troba exiliat a Brussel·les. L’alcalde acabar la seva intervenció fent seves unes paraules del Conseller, “la Cultura només té un camí. Créixer”.

Oriol Cases, alumne destacat de l'Escola Municipal de Música, va amenitzar l'acte amb el seu violí i també va tancar l'esdeveniment literari per excel·lència de Premià de Dalt interpretant l'Himnne Nacional de Catalunya, "Els Segadors", acompanyat de les veus del públic assistent.

 

 

 

 

Below Content Viewlet

Document Actions