Notícies

Navigation Bar

Diumenge 28 de setembre Premià de Dalt inaugura el poblat ibèric de la Cadira del Bisbe

Above Content Body

Content Core

La Cadira del Bisbe és un turó de la vessant sud de la Serralada Litoral, a uns 267 metres sobre el nivell del mar i amb una superfície de prop de 30.000 m2. Tota l'àrea és un poblat ibèric fortificat, datat de la meitat del segle VI fins a mitjan del segle I aC. Parcialment excavat, del poblat només es coneixen en profunditat la zona superior del carrer i les tres cases, i la torre. La visita de la Cadira del Bisbe permet als visitants descobrir el món ibèric i altres elements, en un marc privilegiat amb magnífiques panoràmiques a la vall de Premià i al mar. Cal incidir en la importància del jaciment de la Cadira del Bisbe com un testimoni únic d'una cultura que des de finals del segle VI va perdurar fins poc després de l'arribada dels romans, l'any 218 aC. Coincideixen en el lloc d´altres elements naturals i històrics que corroboren que la muntanya va ser una font de recursos des de la presència humana fins a la mecanització del camp, cosa que feu que esdevingués un espai molt culturalitzat.

Les activitats programades per inaugurar el jaciment ibèric començaran a ¾ de 12 del migdia del diumenge 28 de setembre, amb la inauguració institucional. Prèviament, però, el divendres 26, dissabte 27 i el mateix diumenge, tindrà lloc la primera jornada de Cuina Ibera, amb la participació de 5 restaurants del municipi, Can Martí, Club de Tennis, Rosa d´Abril, El Cheff, i Mas Sant Antoni, els quals han elaborat diferents menús (dinar i sopar) a base d'elements gastronòmics ibers. La inauguració del jaciment coincideix amb la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni de Catalunya.

Coincidint amb la inauguració del poblat ibèric, la reconeguda artista local Madola ha dut a terme una interpretació del Càlat (kalathos) que es podrà adquirir juntament amb un farcell d'herbes aromàtiques de Can Riera. El Càlat és una peça de ceràmica més representativa del món iber, amb forma de barret invertit i s'utilitzava per guardar-hi mel o altres elements similars. Es vincula directament amb les nostres arrels culturals i gastronòmiques. Enguany serà el primer any que es donarà el tret de sortida a una col·lecció de Càlats de Premià de Dalt, reinterpretada i elaborats de forma artesana per experts ceramistes. Aquesta iniciativa té el suport d'Artesania de Catalunya i de Riera Villagrasa, empresa local viverista de planta aromàtica.

L'Ajuntament posa a disposició dels veïns un servei gratuït d'autobús cada 50/55 minuts amb parades al torrent Castells, plaça Mil·lenari, carretera d'Enllaç - avinguda Caritat, Riera de Sant Pere - plaça de la Vila i Cadira del Bisbe.

El poblat ibèric


La Cadira del Bisbe és un poblat de dimensions mitjanes, situat en un lloc estratègic, amb una clara intenció de control de territori: la vall de Premià i el pas de la ruta que uneix la plana i la Serra de marina, via de pas cap al Vallès. La seva construcció respon a un model urbanístic aterrassat, emmurallat i amb una torre defensiva que constitueix el nucli urbà entès com a centre polític i econòmic del territori circumdant, de clara vocació agrícola. Al Maresme hi ha més ciutats d´aquestes característiques com el mas Boscà (Badalona), el Turó de Montgat (Montgat), Céllecs (Òrrius) i Burriac (Cabrera de Mar), del qual és probable que depenguessin els pobles veïns.

Història del jaciment


Descobert l´any 1929 per Joaquim Folch i Torres, el poblat ibèric ha estat objecte de recerca per part d´arqueòlegs, associacions i institucions. L´any 1972 els terrenys es van urbanitzar, causant la destrucció de gran part del jaciment. L´any 1988 l´Ajuntament de Premià de Dalt va adquirir la titularitat dels terrenys i l´octubre del 2005 va declarar tot el jaciment arqueològic com a Bé Cultural d´Interès Local.

Programa d'actes


11.45h  Inauguració institucional

De 13 a 18h I Festa ibera. Recreació d'activitats iberes (ambientació amb música de l'època, decoració de ceràmica, fabricació de ceràmica a torn, mòlta de gra, cocció d'aliments, fosa de metall cada 30 minuts, encunyació de moneda, estampació d'alfabet iber).

13, 15, 16 i 17h Visites guiades per a conèixer el jaciment arqueològic

14h Megalé symposium. tast de gastronomia ibera per a tothom

Díptic inauguració poblat ibèric de la Cadira del Bisbe

Podeu llegir-ne més detalls en aquest cartell adjunt.

Fitxer: inauguracio_jaciment.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 505,75 kB

I Jornades de Cuina Ibera

Llegiu tots els detalls de la I Jornada de CUina Ibera en aquest díptic que us podeu descarregar.

Fitxer: I_jornades_cuina_ibera.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 230,47 kB

Organitzen: Ajuntament i Museu de Premià de Dalt
Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat, Museu d'Arqueologia de Catalunya, Diputació de Barcelona Xarxa de Municipis, Feder i Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.
Col·laboren: Caixa Laietana, Obra Social Fundació "la Caixa", Fundació Jaume I i Sando Immobiliària.

Below Content Viewlet

Document Actions