Notícies

Navigation Bar

Diposita aquí el teu masclisme

L’Institut Català de les Dones endega una campanya de sensibilització contra el masclisme

Above Content Body

Content Core

Amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme”, la nova iniciativa que presenta l'ICD pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.

La campanya, que compta amb la col·laboració dels consistoris, consisteix a fer visible en les papereres públiques aquest lema i per a això s'han elaborat uns adhesius que es distribuiran als ens locals.

Amb aquesta acció es vol fer visible aquesta realitat per a poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

Laura Martínez, presidenta de l’Institut Català de les Dones, ha declarat que “reconèixer el masclisme i desmuntar-lo llençant-lo simbòlicament a les papereres és important perquè no podem lluitar contra una ideologia si no és reconeguda”. Laura Martínez també ha volgut posar de relleu que “hem de tenir clar que ‘el contrari del masclisme no és el feminisme’, una frase que encara se sent massa cops, i campanyes com aquesta ajudaran a que se’n parli i es conegui millor el significat d’aquests dos termes que en cap cas son antònims. Cal deixar clar que el feminisme en cap cas pretén situar un gènere pel damunt de l’altre, sinó que vol la igualtat efectiva”.

Definició de masclisme

Segons la Llei 2008 del Dret de les dones a eradicar la violència masclista, “el masclisme és el concepte que de forma més general defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència contra les dones és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura, que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones”.

Definició de feminisme

“El feminisme és un moviment social i polític que s’inicia formalment a finals del segle XVIII i que suposa la presa de consciència de les dones com a grup o col·lectiu humà, de l’opressió, dominació i explotació de la qual han estat i son objecte per part del col·lectiu d’homes en el marc del patriarcat sota les diferents fases històriques de model de producció, la qual cosa les mou a l’acció per a l’alliberament del seu sexe amb totes les transformacions de la societat que calgui”, escriu la insigne sociòloga Victòria Sau al Diccionario ideològico feminista (Ed. Icària. Edició 1990).

Below Content Viewlet

Document Actions