Dimarts 1 de Maig Premià de Dalt celebra l'Aplec de la Cisa
Above Content Body
Content Core
La Cisa és el nom amb què es coneix un paratge situat als afores de Premià de Dalt que inclou una font, una ermita, la seva casa d’ermitans (avui reconvertida en restaurant) i una gran casa pairal, el Mas de la Cisa. Descansant a la falda de la muntanya, La Cisa és un tros de terra elevat que disposa d’unes vistes extraordinàries sobre la primera línia de mar.
La seva història és mil·lenària, doncs el terme ja es troba citat en un document de l’any 995. Del mas se’n tenen referències al 1190 i hom situa cap al segle XIV la construcció de l’ermita i la casa dels ermitans, tot i que se sospita que fou erigida sobre un temple anterior. Va patir destrosses el 1713 per les tropes borbòniques de Felip V i durant la guerra de 1936-39.
La Mare de Déu de la Cisa
És una petita escultura de fusta d’uns 30 cm d’alçada que representa una dona bruna que duu un infant a les mans. La peça original data del segle XIV i ha estat restaurada recentment.
Forma part de les anomenades maresdedéu trobades, un tipus de divinitat que des del punt de vista cristià representa la Mare de Déu i el seu infant Jesús però que hom creu que, pel seu vincle amb indrets geogràfics molt especials, com coves o fonts, podrien estar relacionades amb anteriors divinitats tel·lúriques especialment invocades per resoldre tot tipus adversitats.
La seva llegenda explica que fou trobada per una pastora del Mas Cisa quan el bou que pasturava va enfonsar els peus a l’interior d’una petita cova (avui soterrada) de la que sortia aigua. En trobar la imatge dins el forat la va voler portar al mas dins un cistell. L’endemà va descobrir que la imatge havia desaparegut de la casa i havia tornat al seu emplaçament original, fet que es va repetir diverses vegades, i que finalment es va interpretar com la manifestació de la voluntat de la Mare de Déu de romandre en el lloc on fou trobada.
FOTO "SABRE": Manel Carrera
El sabre
L’origen i significat del “sabre” és encara un misteri, però hom creu que podria provenir de les ofrenes que els mariners portaven a la Mare de Déu. Tal i com suggereix el seu nom, la forma del “sabre“ pot recordar a la d’una espasa, motiu pel qual hom creu que podria estar relacionat amb una arma de guerra (un “sabre” per combatre) o utilitzat en la pesca (una mena d’espasa per matar catxalots o balenes). També podria ser que “sabre” fes referència a un estri nàutic, llistó, barra o travesser, imprescindible per a la navegació amb els vaixells antics i que es portava a beneïr abans de salpar.
FONT: "Manel Carrera, extret de Festes.org (http://www.festes.org/articles.php?id=1323)"