Notícies

Navigation Bar

Detectat un cas d'enterovirus a Premià de Dalt

A l'Escola Bressol Municipal

Above Content Body

Content Core

enterovirus
enterovirus
La direcció de l'Escola Bressol Municipal ha comunicat mitjançant una circular informativa a les famílies de la detecció d'un cas d'enterovirus al centre. Des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya es recomana dur els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció:
  • tremolors
  • sacsejades
  • debilitat
  • dificultat per empassar
  • somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre

Davant de qualsevol dubte, però, s'aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. Al web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l'enterovirus com ara símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes. Les persones amb malaltia lleu causada per enterovirus normalment només necessiten tractament dels símptomes i, generalment, es recuperen completament.

Des de l'Escola Bressol i l'Ajuntament es recorda a les famílies que aquest és un cas puntual i controlat, que els pediatres estan preparats i saben com han d’actuar per fer front a aquesta situació. Salut recomana fer vida normal i que no es deixi de portar els nens a la llar d’infants o a l’escola. Només no han d’anar-hi si tenen febre, com s’aconsella sempre des dels centres escolars i escoles bressol, encara que sigui alguna dècima, per tal d’evitar possibles contagis. Extremar la higiene dels menors, tant als centres educatius com a casa, és un altre dels consells que dóna la Generalitat

PREGUNTES FREQÜENTS

Què és l'enterovirus?
És un gènere de virus ARN que circula àmpliament a la població i afecta milions de persones en tot el món cada any. Aquest gènere inclou més de 100 serotips diferents i són responsables de quadres diversos, comuns en la població infantil. Majoritàriament produeixen quadres lleus i autolimitats i sovint les infeccions són asimptomàtiques (els portadors no experimenten símptomes).
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l’estiu i la tardor. Les persones amb infeccions asimptomàtiques també poden excretar el virus.

Símptomes
Aquests virus causen de forma freqüent una malaltia febril inespecífica lleu i autolimitada, produint sovint infeccions asimptomàtiques.
Els símptomes dels quadres que ocasionen més freqüentment poden incloure: febre, secreció nasal, esternuts, tos, erupcions a la pell, butllofes a la boca, malestar general i dolors musculars.
Altres quadres que poden causar són: faringitis, símptomes gastrointestinals i meningitis asèptica. En ocasions puntuals també s’ha observat l’aparició de quadres neurològics més greus.

Tractament
Les persones amb malaltia lleu causada per enterovirus normalment només necessiten tractament dels símptomes. Generalment, es recuperen completament. No obstant això, algunes malalties causades per enterovirus poden requerir hospitalització i administració del tractament recomanat en cada cas.

Mesures de prevenció i control
És d’especial rellevància el manteniment de mesures higièniques estrictes, amb especial atenció al rentat de mans i higiene dels nens i altres persones infectades i els seus convivents.

Below Content Viewlet

Document Actions