Desarticulat al Maresme un grup criminal dedicat a la producció industrial de marihuana
Above Content Body
Content Core
Agents dels Mossos d’Esquadra de la DIC de la Regió Policial de Metro Nord, juntament amb la Unitat d’Investigació de Mataró i de la Policia Nacional han detingut 14 persones a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric.
El passat dia 13 de març es va dur a terme la explotació de la investigació on s’han detingut 14 persones i s‘han dut a terme 6 entrades i perquisicions a domicilis de luxe del Maresme, on s’han intervingut 110 kg de cabdells de marihuana aptes per a la venda, 7.000 plantes de marihuana en diferents estats de floració. També s’han intervingut cinc vehicles de l’organització: des de vehicles d’alta gamma, a altres utilitaris i furgonetes utilitzats tant per als desplaçaments dels membres de l’organització, com per al transport de la droga i materials.
La fase d’explotació va continuar el 14 de març de 2024 amb dues noves entrades i registres, que van servir als investigadors per recopilar més informació sobre l'estructura criminal. El dia 15 de març van els detinguts van passar a disposició del jutge instructor de la causa.
Finalment, el 25 de març es va dur a terme una altra detenció d'un dels investigades a l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat, elevant la xifra de detinguts a 14.
Un clan que utilitzava cases de luxe al Maresme per produir marihuana
L’organització s’estructurava entorn un clan familiar d’origen iranià, però amb documentació holandesa, tot i que la majoria dels integrants residien a la xona del Maresme des de fa diversos anys. Alguns d’aquests membres s’havien especialitzat en el cultiu indoor de marihuana. Els investigadors van detectar a les entrades a les plantacions una alta sofisticació i automatització de les mateixes, a més, alguns dels seus membres tenien experiència prèvia en el cultiu de marihuana. Als líders del grup els consten antecedents a Holanda per tràfic de drogues abans d'assentar-se a l’estat espanyol.
Tant les plantacions com els habitatges dels caps del grup estaven ubicades en cases unifamiliars a 4 vents en diverses urbanitzacions de luxe del Maresme. El investigats llogaven els immobles pagant grans quantitats de diners, la qual cosa els feia passar desapercebuts per la policia. A banda, el fet de triar cases aïllades de nuclis urbans, feia que tampoc mantinguessin contactes amb altres residents de la zona.
El grup criminal estava liderat per diversos germans i altres familiars directes que conformaven una estructura jeràrquica rígida en la qual mai utilitzaven persones alienes al grup per a mantenir la seva discreció. Només en casos puntuals, requerien serveis de terceres persones poc qualificades per a tasques de manteniment del cultiu, tractament de la marihuana, envàs i transport d'aquesta per a la seva posterior venda. Tot era supervisat pels caps del grup criminal. Els investigadors van detectar que aquests jardiners no tenien coneixement global de l'entramat criminal per al qual treballaven.
Altres investigats proveïen a la organització de material i equips especialitats per a la producció. Tanmateix, uns altre components del grup controlaven varies empreses dedicades a la gestió immobiliària per la obtenció de les cases i lloguer de vehicles, emprats per l’organització.
L’activitat criminal mantinguda a les plantacions es va determinar en base a l’exagerat consum elèctric detectat per la companyia elèctrica
6 cases que consumien com 438
A més, 17 tècnics d’Edistribución van col·laborar a l’hora de comprovar les connexions a la xarxa elèctrica en 6 domicilis i locals. A totes les inspeccions realitzades es van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1’53 GWh d’energia defraudada, que equival al consum d’una població de 438 habitatges, tenint en compte un consum anuals de 3.500Kwh/habitatge. El cost de l’energia defraudada ascendeix a una quantitat de 383.469 euros.