Notícies

Navigation Bar

Crònica del Ple: s'aprova el Pressupost per a l’any 2024

Amb els vots a favor del Govern (10) i Crida (1) i l’abstenció de la resta de l’oposició (6).

Above Content Body

Content Core

El ple de l’Ajuntament de Premià de Dalt va aprovar ahir 22 de gener el Pressupost municipal per al 2024, amb els vots a favor dels Govern (Som Impuls/Junts i PSC) i de la Crida, mentre que els grups de Veïns i ERC han votat abstenció.

El pressupost ascendeix a 12.792.000 euros i incorpora com a prioritats principals l’abordatge integral de la salut i l’envelliment actiu, la transició cap a un entorn més verd i l’enfortiment de progrés social i la igualtat d’oportunitats.

El regidor d’Economia, Alejandro Costa Urigoitia, ha destacat que els comptes inclouen accions com “150.000 € més a les obres de l’Espai Respir per acollir un centre de dia de referència amb el doble de persones usuàries, 24; millores a la via pública perquè els carrers i places siguin més verds i saludables; i extensió del xec familiar municipal a tots els centres educatius concertats”.

El primer tinent d’alcalde ha desgranat els projectes que inclou el pressupost. Així, ha destacat iniciatives com la integració cel centre de dia en el Consultori mèdic de l’Enllaç per a crear sinèrgies entre Acció social i Salut; l’avanç en transició ecològica amb més plaques solars, carregadors de vehicles elèctrics i híbrids i nou sistema de recollida de residus. També ha fet referència al que s’ha acordat amb la Crida: accions de sensibilització respecte la LGTBifòbia; campanyes de suport i difusió de la llengua catalana pivotades per la Biblioteca Jaume Perich i el Centre de Normalització Lingüística, dotar d’un relat al voltant dels ibers i els romans la Festa Major de Sant Pere i l’actualització de les subvencions a les entitats a l’IPC (+3,2%), entre altres.

 

Intervencions dels grups polítics

El regidor de la Crida, Jaume Batlle, feia referència al document de mínims entre el seu grup i Som Impuls i valorava que “el més important no és el document de mínims sinó una manera de fer. Esperem que això marqui un precedent per a respectar-nos i arribar a nous acords”.

En nom d’Esquerra, Quim Fornés es lamentava que “fa massa temps que no realitzem un pressupost des de zero”. I afegia, “la foto del Pressupost 2024 és poc ajustada i real i és difícil emetre un vot favorable”. I es queixava “de la pujada desmesurada de l’IBI”.

El portaveu del Grup municipal de Veïns, Joan Baliarda, explicava al plenari que “cal augmentar les partides d’Acció social perquè la gent més necessitada pugui accedir a habitatges públics i disposar de més ajudes per així millorar l’atenció a les persones”.

Alejandro Costa Urigoitia va posar sobre la taula el compromís ferm del Govern a seguir amb la mà estesa, a seure i parlar.

El Pressupost 2024, el Pla estratègic de subvencions, la plantilla i el catàleg de llocs de treball es van aprovar amb 11 vots a favor (Som Impuls/Junts, PSC i Crida) i 6 abstencions (Veïns i ERC).

 

Altres qüestions tractades al Ple

Des d’Empresa, es va fer l’aprovació inicial de la modificació del Reglament d’ús de les instal·lacions del Club Emprèn a l’antic ajuntament. S’han fet correccions al reglament inicial. S’amplien les sales per a reunions i s’han equipat a nivell audiovisual perquè les entitats les puguin utilitzar. Tots els grups municipals van votar a favor d’aquest punt a excepció de la Crida que va manifestar que “ens agradaria replantejar l’ús dels espais municipals perquè és la gent i les entitats qui ho ha de decidir amb processos participatius”. En aquest punt, el regidor d’Economia va respondre que “els usos de l’antic ajuntament es van decidir per un procés de participació” i va afegir “l’entorn de Can Figueres o la biblioteca tenen un gran potencial”.

La regidoria d’Entorn verd, sostenibilitat i transició ecològica portava dos punts al Ple. El primer, la ratificació de l’acord de Junta de Govern Local per aprovar el conveni de delegació de competències al Consell Comarcal del Maresme per a la compra agregada d’energia elèctrica i gas natural i l’assessorament tècnic en matèria d’energia. Aquest punt es va aprovar per unanimitat. El segon era l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. Batlle, des de Crida, va recordar la seva aposta per la municipalització de l’aigua. Quim Fornés (ERC) explicava que “estem convençuts que les mesures sancionadores han de ser l’últim recurs” i afegia que “no creiem en la viabilitat del projecte”. Finalment, el portaveu de Veïns, Joan Baliarda, explicava que “l’ordenança deixa molts dubtes”. Tanmateix avançava el vot del seu grup a favor de la proposta “perquè això permetrà un efecte d’informació general”. La regidora, Marta Bosch, responia a l’oposició que “tindrem el consum individual d’aigua; hem fet campanyes de sensibilització i en farem més; vam estudiar la municipalització de l’aigua i es va optar per a tirar-la enrere; i la potència de l’aigua s’ha previst regular-la”.

Serveis urbans proposava l’aprovació de la proposta d’increment de les tarifes de subministrament d’aigua potable  en el municipi presentada per AGBAR per a l’any 2024. Jaume Batlle (Crida) tornava a defensar la municipalització i recordava que “la concessió es pot trencar si s’ofereix un millor preu. I aquest és el nostre objectiu”. El portaveu d’Esquerra manifestava que “l’augment del 30% d’un bé essencial és abusiu i l’estat de la xarxa no sembla bo ni que l’estiguin millorant”. Joan Baliarda des de Veïns també considerava que “la puja a un 30% és difícil, és un percentatge escandalós”.  L’increment de les tarifes d’aigua es va aprovar amb els 10 vots a favor del Govern, 5 abstencions de Veïns i Crida i 2 vots en contra d’ERC.

 

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

Veïns per Premià de Dalt va fer 4 preguntes -sobre les obres a l’Espai Respir, la rotonda de les Flors, la construcció d’habitatge públic i els punts de càrrega per a vehicles elèctrics- i 1 prec, sobre l’arranjament d ela rotonda situada a la sortida de la C-32.

El grup municipal d’Esquerra va formular 2 precs -per a disposar de grups electrògens en serveis essencials i sobre el manteniment adequat dels embornals- i 2 preguntes, una sobre la cessió del terreny per a la construcció de l’IE Santa Anna i l’altra sobre la pista de gel de l’Espai La Fàbrica.

Jaume Batlle de la Crida Premià de Dalt va preguntar sobre les mesures a establir per a reduir el soroll de l’autopista a les cases properes.

 

Below Content Viewlet

Document Actions