Crònica del Ple: S’aprova la licitació del servei d'abastament d'aigua a Premià de Dalt
Above Content Body
Content Core
La sessió va arrencar amb la intervenció de la Secretària municipal, Mireia Boté, per a donar compte al Ple que en data 10/2/2025 el regidor Jaume Batlle de Castro havia comunicat que havia abandonat el grup municipal de la Crida i que passava a ser regidor no adscrit. Aquest fet no altera possibles nomenaments ni delegació competències.
El primer punt del Ple era l’aprovació de la modificació dels representants de l’Ajuntament. Concretament, un canvi de responsabilitats de la Marta Bosch (exregidora de Medi Ambient) al nou regidor d’aquesta àrea, Pau Duran Bruguera.
El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots/es els regidors/es a excepció dels quatre de Veïns que es van abstenir.
El segon punt de l'ordre del dia era de Recursos Humans i consistia en l'aprovació de la delegació de competències a favor de la Diputació de Barcelona per al procés de selecció per a constituir una borsa supramunicipal i cobrir necessitats temporals de personal en la categoria de tècnic/a auxiliar de biblioteca. L'alcalde, Josep Triadó, va explicar que era una bona opció per a cobrir les baixes de forma ràpida. Joan Baliarda de Veïns va manifestar que "amb tantes delegacions, estem perdent la possibilitat que gent del poble s'incorpori a treballar a l'Ajuntament". Triadó li va respondre que "la gent de Premià de Dalt pot accedir a tots els processos de la Diputació".
El punt es va aprovar amb els vots a favor de Som Impuls, PSC, ERC i Jaume Batlle, i amb l'abstenció de Veïns.
Servei integral d'abastament d'aigua potable
El 3r punt del Ple proposava l’aprovació d’un conveni amb el Consell Comarcal del Maresme perquè sigui aquest qui presti assistència tècnica quan a enginyeria municipal. Jèssica Rovira, regidoria d’Espai Públic, va explicar en el Ple que "l’expedient de l’aigua és complicat i volem que l’assessorament vagi lligat a la licitació. Un cop contractem el servei, l’assessorament queda anul·lat”. Quim Fornés, portaveu d’ERC, li deia si el conveni l’havien demanat els tècnics municipals i alhora es preguntava “no tenim tècnics competents per dir a terme aquest assessorament?”. Joan Baliarda des de Veïns manifestava “que hi hagi gent de fora sense cap coneixement del poble és una dificultat”. Rovira responia que “no és una persona sinó un assessorament directe des del Consell Comarcal, qui ja ha fet la mateixa feina a altres municipis”. Joan Baliarda deia que “l’enginyer que duia aquest tema portava trenta anys a l’Ajuntament. Si hi ha un gabinet de persones, desconec si entendrà la nostra xarxa d’aigua”. Finalment l’alcalde, Josep Triadó, explicava que “fa anys que el Consell té un assessorament tècnic des de l’àrea de Medi Ambient. El termini màxim és de quatre anys però pot ser que en quatre o cinc mesos aquest s’acabi”.
El punt es va aprovar amb els vots a favor del Govern (Som Impuls, PSC i Jaume Batlle) i els vots en contra de l’oposició (Veïns i ERC).
El Ple extraordinari de l’Ajuntament de Premià de Dalt va aprovar ahir 17 de febrer de 2025 l’inici del procediment de contractació del servei d'abastament d'aigua potable al municipi. Aquest servei es licitarà per un període de 25 anys. La concessió del servei es contempla que sigui per l'abastament de l'aigua potable i també pel manteniment i la millora del clavegueram en un únic contracte. Les inversions que l'empresa concessionària haurà de realitzar en els deu primers anys tenen per objectiu deixar el clavegueram en un estat òptim i a més fer un Pla director. Quim Fornés des d’Esquerra es queixava de la manca de transparència, els riscos econòmics i l’impacte ambiental i social de la proposta i manifestava “la concessió del servei a una empresa privada per 25 anys presenta riscos i incerteses”, i afegia “és la diferència entre mentalitat de negoci o mentalitat de serveis”. Joan Baliarda, portaveu de Veïns, demanava “amb quants municipis que tenen l’aigua municipalitzada heu contactat?”. I deia “invertiran 9-10 milions d’euros en 10’ anys però, i després? Els altres 15 anys seran a càrrec de l’Ajuntament qui ho haurà de revertir en els veïns”. Baliarda manifestava que “sorprèn que un tema tan important tingui un termini tan excessiu i no comprensible per al ciutadà mitjà”. Josep Triadó tancava el debat explicant que “hem fet el mateix procés que quan vaig decidir municipalitzar la recollida de residus”. L’alcalde va dir que tenia l’experiència al Consell Comarcal del Maresme en què molts municipis que havien municipalitzat l’aigua li demanaven que ho assumís perquè no anava bé. Per exemple, Argentona, Arenys de Munt o Sant Andreu de Llavaneres. Va recordar que Premià de Dalt tenia un 78% de rendiment de la xarxa, situant-se a la mitjana alta dels municipis de Catalunya. Triadó va posar èmfasi d’una banda en “la importància que el clavegueram i el servei d’aigua el facin la mateixa empresa ja que així el manteniment el fa un únic operador”, i de l’altra “en l’elaboració del Pla director que farà l’empresa que guanyi en què s’estudiaran totes les canonades del poble,i afegint que “tota la xarxa del poble quedarà en un estat òptim sense endeutar-nos i sense aportar recursos propis”. Finalment, va manifestar que “municipalitzar-ho era un risc a nivell econòmic, de servei i de manteniment i l’estudi previ ens ho desaconsellava”.
El punt prosperava amb els vots a favor de Som Impuls (8) i PSC (1), l'abstenció d'en Jaume Batlle i el vot en contra dels grups de Veïns i ERC.
El Ple extraordinari es va fer amb l’absència per motius personals del regidor d'Economia, Alejandro Costa Urigoitia.
Aquí teniu la retransmissió del Ple extraordinari del 17 de febrer de 2025