Crònica del ple ordinari del 9 de maig de 2016
Above Content Body
Content Core
El Ple ordinari del 9 de maig es va iniciar després que els joves estudiants de 3r d’ESO de l’Institut Valerià Pujol i Bosch presentessin als càrrecs electes i públic assistent les tres propostes guanyadores de la 3a edició de l’Ajuntament Jove.
El portaveu del Govern i 1r Tinent d’alcalde, Marc Tintoré, no va assistir al ple per un petit problema de salut, i el 2n Tinent d’alcalde, Josep Font, va fer les funcions de portaveu. En aquesta ocasió, l’ordre del dia la conformaven vint-i-quatre punts, quatre d’ells propostes del Govern (dues d’Alcaldia, una d’Hisenda i una de Medi Ambient), tres mocions a càrrec de Crida Premià de Dalt , i disset precs i/o preguntes a l’equip de govern (1 del PSC, 3 del PP i 13 de Crida Premià de Dalt).
La sessió va arrencar, com és habitual, amb l’aprovació de l’acta de la sessió anterior (número 3, corresponent al Ple celebrat el passat 18 d’abril) i el Despatx oficial.
El punt número 3 corresponia a l’àrea d’Hisenda. Concretament, es tractava d’una modificació pressupostària, la quarta d’aquest pressupost municipal. El regidor d’Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, va explicar que “el govern posa al carrer, a disposició del ciutadans, el resultat d’una bona gestió econòmica, d’un romanent positiu”. El regidor va informar que la proposta de modificació es feia a partir del compliment de les tres normes que s’aplica el govern municipal, no endeutar-se, no demanar préstecs i executar projectes sostenibles. Concretament, la modificació s’aplicarà a millorar els carrers dels barris de Premià de Dalt; dur a terme una valoració dels llocs de treball a l’Ajuntament per optimitzar la seva tasca; i donar compliment a la Llei de Transparència en tots els seus articles. Dels 3MM d’euros de romanent positiu, es dediquen 1,3MM a aquestes actuacions. La modificació de pressupost es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Crida Premià de Dalt, que es va abstenir "perquè", va explicar Carlos Garcia Abalos, "en algunes coses de la proposta no estem d’acord, i hi ha actuacions que es podien haver previst en el pressupost”.
El punt número 4, adscrit a l’àrea de Medi Ambient, feia referència a la revisió del preu de l’encomana de gestió de la recollida i transport de residus municipals a la societat mercantil “La Pinassa, Promocions i Serveis Municipals”, S.A”. La proposta es va aprovar per unanimitat.
Abans de les mocions, Bernabé Ruffo, portaveu del Partit Popular es va queixar que a la secció “Tribuna política” de la revista municipal “La Pinassa” s’havia tornat a produir un error amb el Partit Popular, en aquesta ocasió amb el seu títol. El regidor de Comunicació, Alejandro Costa Urigoitia, va lamentar l’error tot comentant que aquest s’havia produït perquè el text que el PP havia fet arribar per a la seva publicació no contenia títol i es va posar el del número anterior, de forma errònia.
Entre els punts 5 i 7 de l’ordre del dia es van debatre les mocions dels diferents grups municipals. Aquest cop només en presentava Crida Premià de Dalt. La primera d’elles (núm. 5) era per a declarar persona non grata Felip VI i qualsevol representant de la casa reial espanyola. Jaume Batlle, de Crida Premià de Dalt, va explicar la moció, argumentant que el seu grup és republicà i d’esquerres, tot recordant al Ple que el monarca ho és per herència directa de Franco i que ha estat una trava constant en el procés polític que viu Catalunya. Bernabé Ruffo, del Partit Popular, va dir que no veia que la moció parlés de Premià de Dalt. I va afegir “és una moció tipus que presenta la CUP a tot arreu on té presentació” i que “espero que l’equip de govern no permeti que s’aprovi”. Jaume Cases, del Partit Socialista, va explicar que no podien votar-la a favor i va posar èmfasi en la trajectòria republicana del PSC. Cases va explicar que “hem decidit donar llibertat de vot als regidors i que cadascú voti segons la seva consciència”. Josep Font, en qualitat de portaveu del Govern, va explicar que l’Ajuntament no té competències en aquest tema, i que votar la moció explícita no serveix per a res perquè no condueix enlloc. El 2n Tinent d’alcalde va dir que “des de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) ens recomanen que estiguem molt atents a què votem els ajuntaments”. Emma Escolano, d’ERC, va intervenir per aclarir els motius de la seva abstenció, “sóc republicana, independentista i estic completament a favor d’aquesta moció”, i va afegir, “m’emprenya profundament aquesta moció avui i aquí”. La regidora va explicar que votar-la a favor implica "acabar a la garjola i no complir amb allò pel que em van votar els veïns, per estar aquí i fer feina". L’alcalde, Josep Triadó, va argumentar l’abstenció dels regidors de Convergència i Unió llegint un text sobre el seu sentit de vot, “no és el nostre tarannà vetar o declarar a algú persona non grata. De fet, tampoc creiem que sigui la millor manera d’establir relacions diplomàtiques amb el cap d’estat del país veí. Tanmateix, entenem els arguments presentats en aquesta moció. Els entenem i els compartim. Raó de més per la qual pensem que dedicar-hi una moció i uns minuts per debatre aquest tema, és un privilegi que no és mereix. Creiem que el que hauríem de fer és ignorar aquesta persona, així com ella va ignorar la Presidenta del Parlament del nostre país quant va ser nomenada com a tal”. En primera votació, Crida Premià de Dalt va votar a favor, PP en contra i CiU, PSC i ERC es van abstenir. Com que es va donar una situació d’empat (2 vots a favor i 2 vots en contra), es va repetir la votació, obtenint però el mateix resultat. La moció no va prosperar pel vot de qualitat de l’Alcalde - President, qui va ratificar la seva abstenció.
El Punt número 6 era la Moció de Crida Premià de Dalt de suport i compromís amb la banca ètica. Després de debatre-la, els dos regidors que la presentaven van acordar deixar-la sobre la taula per a parlar-ne més a fons amb la resta de grups municipals.
La darrera moció, número 7 de l’ordre del dia, era una proposta de Crida Premià de Dalt en nom de la plataforma “Aigua és Vida” per instar la Generalitat de Catalunya a recuperar la gestió de l’empresa d’abastament d’aigua en alta “Aigües Ter Llobregat”. Crida Premià de Dalt va explicar el contingut de la moció i les suposades irregularitats comeses en el procés de privatització d’ATLL en base a les quals sol·licitava instar la Generalitat a recuperar el servei. Des del Govern, Josep Font, va demanar que deixessin treballar la Generalitat i que sigui aquesta administració la que ens indiqui com hem de tirar endavant ja que el Parlament de Catalunya va aprovar l’elaboració elaborar un informe exhaustiu i detallat sobre les circumstàncies de la concessió per a confirmar o no les conclusions de l’Informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Crida Premià de Dalt i PSC van votar a favor; CiU i ERC en contra i el PP es va abstenir. Per tant la moció no va tirar endavant.
Després de les mocions,els regidors van informar sobre l’activitat de les seves regidories. Emma Escolano, entre altres temes, va explicar el resultat de la 3a edició de l’Ajuntament Jove, les inscripcions a l’Estiu Jove (24 places); dos anys que Premià de Dalt participa del Servei de Mobilitat Internacional del Maresme; va informar d’una enquesta que es realitzarà sobre hàbits saludables en col·laboració amb l’INS Valerià Pujol i Bosch i que durà a terme la Diputació de Barcelona; de l’èxit de l’Aplec de la Cisa, amb la inauguració de la ballada dels Gegants a l’interior del Santuari que espera es repeteixi cada any i de l’adaptació per a gralla dels Goigs de la Cisa; de la 21a Missa Rociera passada per aigua; de l’inici de l’Escenarts de primavera amb l’actuació “Per ella” ja realitzada i les dues properes, “The Chanclettes” i “Mrs. Brownie”, totes elles de caràcter musical. Ana M. Cuello va informar que el 22 de juny tindran lloc les 2es Jornades d’Ocupació en aquesta ocasió sobre el programa “Incorpora” de “la Caixa”; de les pràctiques que es porten a terme de formació ocupacional i del treball sobre el Banc d’Energia que segueixen realitzant estudiants de la UPC. Antoni López, regidor de Medi Ambient va mostrar públicament l’agraïment del consistori a Cultius Roig per la plantes que aquesta empresa ha donat de forma altruista i que ja s’han col·locat a diversos punts del poble. També va agrair al Consell Comarcal del Maresme la cessió i instal·lació d’una estació meteorològica que s’ha posat a la carretera dels Sis Pobles. El Consell està enllestint la creació d’una APP que permetrà saber el temps al municipi des de qualsevol dispositiu mòbil. Carles A. Medina va informar d’una nova campanya de dinamització comercial aquest estiu “Juliols de descomptes a Premià de Dalt”, i també que es vol dinamitzar el mercat ambulant de Santa Anna estudiant una possible ampliació de l’oferta actual, una iniciativa celebrada des del PSC –que a l’anterior legislatura havia fet propostes en aquest sentit- que va oferir la col·laboració del seu regidor, Ginés Marín. També va explicar diverses accions dins de la regidoria de Turisme i Promoció de la Vila, destacant que Diputació ha concedit una subvenció a l’Ajuntament per a itineraris i senyalització turística i va avançar l’activitat prevista per a commemorar el Dia Internacional dels Museus, amb una exposició al Museu “Els Clicks viatgen per la història” i un concert de violí, violoncels i piano a càrrec de l’Escola Municipal de Música, amb Oriol Cases, Aina Mataró, Èric Veciana i Natàlia Sabater. David Rovira, regidor d'Ensenyament, va informar que 500 persones havien assistit a les xerrades “Parlem d’educar... a Premià de Dalt!” que han organitzat les AMPA dels centres públics d’ensenyament del poble. També va recordar que el 22 de maig se celebra la cursa “La SantJaumenka” i el 29 de maig la cursa de muntanya “Sant Mateu Xtrail”, i va felicitar el Cadet A del Club Vòlei Premià de Dalt pel sotscampionat de vòlei de Catalunya que s’ha celebrat aquest cap de setmana a Lleida, tot explicant que del 15 al 19 de juny jugaran el Campionat d’Espanya de Vòlei a Castelló.
Jaume Cases, del PSC, va intervenir per a traslladar al Ple la inseguretat que provoquen alguns pares i mares d’alumnes de l’escola concertada que hi ha al poble en aparcar els cotxes a les voreres i provocant que els vianants hagin de baixar al carrer per a passar. Va demanar que la reflexió que feia el grup socialista la fes també tot el ple i que es facin accions al respecte per a evitar-ho. L’alcalde, Josep Triadó, va explicar que a la travessia del Ramal s’havien col·locat pilones per a evitar que els cotxes aparquin a les voreres i va comprometre’s a traslladar a la Policia Local aquestes incidències perquè en facin un seguiment i es prenguin les mesures necessàries al respecte.
Posteriorment, van arribar les preguntes dels tres grups de l’oposició, Partit Socialista, Crida Premià de Dalt i Partit Popular, al Govern Municipal. El PSC va demanar sobre l’antiga fàbrica Can Mercadal. Crida Premià de Dalt va fer 2 precs (encreuament davant avinguda Canigó; i obres als jardins de Can Figueres) i 13 preguntes sobre la denúncia interposada contra l’Ajuntament per no tenir penjada la bandera espanyola; temes de via pública; horaris de les pistes de pàdel de Sant Jaume; la crònica del Ple passat; pla de mandat; instàncies no contestades en el termini legal; aparcament al barri Santa Anna –Tió; zona esportiva municipal; contractació del servei de Premià de Dalt Media/Premià de Dalt Ràdio i la darrera relativa a l’Skatepark.
En aquesta ocasió, no va haver-hi cap intervenció per part del públic assistent al Ple.
Consulteu aquí l'ordre del dia que es va debatre.
Ordre del dia del ple del mes de maig Fitxer: ordredeldia_plemaig2016.pdf Format: Acrobat-PDF |