Notícies

Navigation Bar

Crònica del Ple ordinari del 17 d'octubre

En què es van aprovar el Pressupost Municipal i la modificació de les Ordenances Fiscals per a l'exercici 2017

Above Content Body

Content Core

Ple de la CorporacióEl Ple arrencava amb la lectura i aprovació de la sessió anterior (acta núm. 8), i amb el punt dedicat a despatx oficial.

El punts 3, 4 i 5 corresponien a la Regidoria d’Hisenda, concretament, a la modificació de les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2017, el Pressupost Municipal i l’aprovació del Pla Econòmic Financer (PEF) pel període 2016-2017. Inicialment, en el punt del Pressupost també hi havia la plantilla per al 2017 però es va retirar de l’ordre del dia.

Quant a la modificació de les Ordenances Fiscals, el regidor d’Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, va explicar que s’adequaven a la normativa vigent i va destacar que “la gestió eficient dels recursos ens permet rebaixar la càrrega que suposen els impostos per a les butxaques dels veïns”. Tot fent especial incidència en el fet que, “en un context on gran part dels consistoris apuja els impostos després de les eleccions, nosaltres els mantenim, i neutralitzem l’IBI per a evitar que les famílies paguin més”. Així ho va corroborar l’alcalde que va dir “quan la majoria apuja un 10% l’IBI, nosaltres l’hem rebaixat fins a un 12%”. Crida Premià de Dalt i Partit Popular, Carlos Garcia Abalos i Bernabé Ruffo, respectivament, van avançar en la seva intervenció inicial el primer que votaria en contra i el segon que s'abstindria. Ambdós portaveus van coincidir d’una banda en què presentarien al·legacions i de l’altra en els seus arguments per a fer-ho, consistents en la manca de temps i que des del govern no s’hagués comptat amb la participació de l’oposició. En el cas de la Crida, aquest grup va afegir que apostava per a un IBI progressiu i gravar els pisos buits, entre altres. Pel que fa al PSC, la seva portaveu, Inma Fernández, va explicar el vot del seu grup favorable perquè es mantenia l’acord en matèria de finançament que es va fer l’any 2008 amb el govern.

La modificació de les ordenances es va aprovar amb 13 vots a favor (CiU, ERC i PSC), l'abstenció del PP (2)  i el vot en contra de Crida Premià de Dalt (2).

"Posem l'accent en tu", Pressupost 2017Lògicament, el punt de l’ordre del dia que més debat va generar va ser l’aprovació del Pressupost Municipal. Alejandro Costa destacava que és un pressupost que posa l’accent en tu, en totes les persones, i que es divideix en cinc àmbits estratègics:

  1. Lluita contra l’exclusió social
  2. Més suport a les famílies
  3. Millora de l’espai urbà
  4. Dinamització econòmica
  5. Aposta per l’administració electrònica i el govern obert

El regidor d'Hisenda explicava que "respecte a l'any passat el pressupost disminueix lleugerament, i això es deu al fet que no hem augmentat impostos ni taxes". I afegia que "hem destinat més diners a ensenyament, benestar, comerç i turisme, cultura i esports", i va afegir que "els serveis a les famílies i l’atenció social suposa el 67% del total del pressupost, per això diem que els números que avui presentem posen l'accent en tu i són els que més diners han destinat mai a les famílies de Premià de Dalt". A més va destacar que “a diferència de molts municipis propers, Premià de Dalt només destina 2 euros de cada 100 a tornar els diners a les entitats financeres”. El manteniment de l’espai públic suposa el 17% del pressupost total, i les inversions en els quatre grans barris és el més destacat. S’acabarà la reurbanització dels carrers de Santa Anna, s’arreglaran més carrers de La Floresta i del barri del Remei a tocar del cementiri municipal i es pacificarà l’emblemàtic carrer de la Cisa.

Les opinions dels grups municipals
Bernabé Ruffo, portaveu del PP, es va queixar que “el pressupost s’ha fet sense comptar amb l’oposició. El pressupost és diferent per fora però molt semblant per dins”. I va argumentar el seu vot contrari en “el rec de diner a entitats separatistes i altres com el Centre de Normalització Lingüística, l’AMI o Òmnium Cultural”.
Carlos Garcia de Crida Premià de Dalt va defensar el vot contrari del seu grup al pressupost perquè “entenem que no podem aprovar un pressupost que no és participatiu i que no ha comptat amb l’oposició”.  I va afegir “esperem que a futur s’incloguin les propostes de l’oposició”.
Lliurament del Pressupost'17 a l'alcaldeJaume Cases, des del PSC, va explicar perquè el seu grup votava a favor, “mantenim reunions periòdiques amb el govern que han donat els seus fruits en la projecció del pressupost”. I va fer incidència en què “la subvenció a l’AMI no pot superar el volum del pressupost i és el govern qui té la potestat de decidir què es fa amb els ingressos”.
Marc Tintoré, portaveu del Govern, va defensar la tasca del Centre de Normalització Lingüística, tot dient que “el CNL posa el català al servei de tothom”.
L’alcalde, Josep Triadó, va tancar el debat manifestant que “a Premià de Dalt som uns privilegiats. Cada any millorem serveis sense incrementar impostos”, afegint que “en lloc de treballar amb bancs comercials, nosaltres ho fem amb el Banc d’aliments, el banc  de llibres i el banc d’energia”. Triadó va agrair “la voluntat dialogant del PSC que es demostra dia a dia, no quan arriba el pressupostr”.

Llum verda amb el suport de l'equip de govern i el Partit Socialista
El pressupost de 2017 va ser aprovat amb els 13 vots de l'equip de govern (CiU i ERC) i del Partit Socialista de Catalunya, i el vot contrari de dos dels tres grups a l'oposició, Crida Premià de Dalt i Partit Popular.

L’últim punt d’Hisenda era l’aprovació del Pla Econòmic Financer 2016-2017. Un document elaborat pel Servei d'Assistència a la Gestió Econòmica Local de la Diputació de Barcelona. El regidor Alejandro Costa va informar que el Pla Econòmic s'ha hagut de fer perquè la llei obliga a fer-lo pel consum d'estalvi, “els diners estalviats els destinem a les persones en lloc de tenir-los dipositats als bancs”. La bona situació financera del Consistori l’avalen les paraules de Josep Casas, director tècnic i revisor del Pla Econòmic Financer elaborat per la Diputació de Barcelona, qui va especificar segons el regidor que “l’Ajuntament té una salut financera que està fastigosament bé”.

El Pla va sortir endavant amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Crida Premià de Dalt que es va abstenir.

Quatre mocions

Posteriorment, es van tractar les mocions, una a càrrec del Partit Socialista de Catalunya, una del Partit Popular i dues de Crida Premià de Dalt.

La moció del PSC demanava el suport del Ple a l’acord de Pau a la República de Colòmbia. Tots els grups municipals van votar a favor tot i que Crida Premià de Dalt va fer notar al grup socialista la seva contradicció en presentar aquesta moció i votar en contra de la que la Crida havia proposat en un ple anterior de rebuig a la inhabilitació d’Arnaldo Otegi -líder de l’esquerra abertzale i recentment posat en llibertat després d’haver estat complint condemna per a promoure la reorganització de Batasuna- i reclamant l’apropament dels presos polítics bascos als centres penitenciaris d’Euskal Herria. Jaume Cases del PSC va respondre que la diferència rau en què, segons ell, Otegi no ha demanat perdó.

El PP presentava una moció sol·licitant la supressió del sector de trànsit Mataró-Maresme anunciada recentment pels mitjans de comunicació. La moció va prosperar únicament amb els vots a favor de PP i PSC, ja que la resta de grups es va abstenir. Marc Tintoré, portaveu del govern, va explicar que havien parlat amb la Conselleria d’Interior i que aquesta els havia traslladat que en cap cas es redueix el número d’efectius sinó que és un tema de logística per a guanyar en eficàcia i optimització de recursos.

Crida Premià de Dalt va presentar dues mocions, una de suport al Correllengua 2016, que va ser aprovada per tots els grups municipals menys el PP que va votar en contra; i la segona en nom de “Som 27 i més”, de suport a les persones imputades per la tancada al rectorat de la UAB l’any 2013 en defensa dels acords presos per a defensar la Universitat Pública. En aquesta moció, va intervenir l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, una de les persones imputades pels fets ocorreguts. Concretament, el ministeri fiscal demana penes de fins a 14 anys de presó. Cal recordar que els imputats es van tancar al rectorat de la UAB per protestar per l’increment de les taxes universitàries. Tots els grups van coincidir en qualificar de desproporcionada la pena sol•licitada i també en el seu suport a la universitat pública.
La moció de suport a aquest col·lectiu es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals menys el PP que es va abstenir.

En acabar les mocions, es van tractar els precs i preguntes del Partit Popular i Crida Premià de Dalt. Les de PP tractaven sobre assumptes diversos de la via pública així com a la Font de Sant Mateu –que no raja aigua per manca de pluges-, i a un grafit que hi ha a l’alçada de l’institut. 
Crida Premià de Dalt en va formular vint sobre via pública, compliment d’acords presos en mocions d’anteriors plens, la plaga que pateixen les figueres de moro, el registre de grups d’interès, establiments comercials que han tancat al poble, sobre el Cau l’Espolsada, número usuaris de la piscina del Club de Tennis de Premià de Dalt aquest estiu i de l’skatepark...

En acabar, dues persones del públic assistent al Ple van intervenir. Una d’elles per a puntualitzar un parell d’intervencions del PSC i PP, i l’altra per a donar la seva opinió sobre el possible trasllat del Cau l’Espolsada i les converses mantingudes amb l’Ajuntament i amb la Societat Cultural Sant Jaume per a trobar una nova seu.

MOCIONS APROVADES

Moció a favor de la Pau a Colòmbia (PSC)

Moció del PSC a favor Pau a Colòmbia

Moció del PSC a favor Pau a Colòmbia

Fitxer: mociA__colombia.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 106,92 kB

Moció per a la supressió del Sector de Trànsit Mataró-Maresme (PP)

Moció del Partit Popular sobre el sector trànsit de MMEE

Moció del Partit Popular sobre el sector trànsit de MMEE

Fitxer: mocio_PP_sector_transit.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 351,37 kB

Moció a favor del Correllengua 2016 (Crida Premià de Dalt)

Moció de la Crida a favor del Correllengua 2016

Moció de la Crida a favor del Correllengua 2016

Fitxer: mociA__correllengua.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 121,55 kB

Moció en nom de "Som 27 i més" (Crida PRemià de Dalt)

Moció de la Crida en nom de "Som 27 i més"

Moció de la Crida en nom de \"Som 27 i més\"

Fitxer: mociA__som_27.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 146,33 kB

Below Content Viewlet

Document Actions