Notícies

Navigation Bar

Crònica del Ple ordinari del 12 de setembre

Totes les mocions presentades es van aprovar per unanimitat

Above Content Body

Content Core

Ple de la CorporacióDesprés de l'estiu, l’activitat dilluns 12 de setembre es va reiniciar l’activitat política amb la celebració del Ple Ordinari del mes de setembre. 29 punts conformaven l'ordre del dia. El regidor del Partit Popular, Pedro Bailón, va excusar l’absència del seu company de sigles, Bernabé Ruffo, mentre que l’alcalde va comentar que el regidor socialista Ginés Marín s’hi incorporaria més tard.

En el despatx oficial es va informar de la col·locació de la senyera de davant l’ajuntament a mig pal el passat 18 d’agost a conseqüència de la defunció de Víctor Mora, creador de “El Capitán Trueno” i veí de Premià de Dalt. També es va donar compte al Ple de diversos decrets d’alcaldia corresponents a noves contractacions i adaptacions de jornades laborals de la plantilla de la Corporació.

Des de l’àrea de Governació, tots els grups municipals van aprovar la designació de les dues festes locals per a l’any 2017. Concretament, seran el 5 de juny, segona Pasqua, i el 29 de juny, Sant Pere, patró de Premià de Dalt.

Seguidament, des de l’àrea d’Hisenda es va portar a aprovació el compte general, és a dir la liquidació de l’exercici de 2015, per a remetre’l a la Sindicatura de Comptes i que aquesta el supervisi. L’alcalde va intervenir per a recordar la bona situació econòmica de l’Ajuntament, amb el cobriment del 100% dels ajuts a famílies que sol•licita Serveis Socials, la gratuïtat dels llibres escolars i zero retallades, entre altres. Finalment, Josep Triadó va comentar que “no s’aprova el contingut del compte general sinó el seu lliurament a la Sindicatura”. El punt es va aprovar amb els vots a favor de Convergència, Esquerra i el Partit Popular; l’abstenció del Partit Socialista i el vot en contra de Crida Premià de Dalt.

Mocions

Se’n van presentar sis. Una per part de Convergència i Esquerra, i les altres cinc, per part de Crida Premià de Dalt. Totes sis es van aprovar de forma unànime després de diverses esmenes consensuades abans del Ple.
En la primera de les mocions, de Convergència i Esquerra, es va aprovar demanar l’aplicació del 52% de descompte a les motocicletes en els peatges de les autopistes catalanes. El Partit Popular va destacar que s’hauria de prioritzar la lluita per aconseguir que el peatge de Premià de Dalt fos gratuït l’any 2021 i reclamar-ho a la Generalitat. El Partit Socialista va coincidir en la demanda de la gratuïtat del peatge i Crida Premià de Dalt en què el govern respectés la Declaració del Maresme.

Les dues primeres mocions de la Crida eren les mateixes que s’havien presentat a l’anterior ple però amb les esmenes consensuades amb la resta de grups per tal d’aprovar-les.
La primera consistia en lluitar contra la LGTBIfòbia a l’esport fent una campanya consistent en que els esportistes del municipi es calcin les seves sabatilles amb cordons de l’arc de Sant Martí durant els partits i competicions pròximes a les diades contra la LGTBIfòbia i per l’alliberament LGBTI. Alhora, estudiar la possibilitat d’adherir-se a la Xarxa de Municipis LGBTI de Catalunya. A la segona, la Crida va demanar la creació d’una guia ètica i de drets humans aplicable a la contractació i compra pública, una guia que és una iniciativa del Fons Català de Cooperació. El regidor Carlos Garcia Abalos destacava que “és una guia per a recomanar, no per a obligar”.  La moció es va aprovar amb el vot a favor de tot el plenari.

La següent moció tractada per la Crida va ser la de millorar el servei de bus de Premià de Dalt a partir d’unes enquestes a veïns que ha realitzat aquest grup polític. Tots els grups municipals van votar a favor de millorar el servei de transport destacant que sempre hi ha aspectes a millorar i valorant de forma positiva l’opinió de la ciutadania tot i que l’alcalde, Josep Triadó, va voler fer incidència que Premià de Dalt disposa d’un bon servei, i recordant que dos anys enrere es va millorar la freqüència i el recorregut, i destacant que sigui un servei gratuït per a joves, gent gran i persones discapacitades.
Les dues mocions següents també es van aprovar per unanimitat. Feien referència a canviar el nom del futur Centre d’Assistència Primària Victor Català i carrer pel nom real de l’escriptora, Caterina Albert i Paradís, tot explicant en algun suport informatiu qui va ser aquesta escriptora catalana i a posar en marxa la recollida d’oli usat al municipi. En la moció de recollida de l’oli de cuina usat, el Partit Popular va proposar començar amb una prova pilot en algun punt del municipi. Jaume Cases del PSC va manifestar que “la recollida d’oli domèstic és l’assignatura pendent dels municipis. I, amb bona voluntat, els ajuntaments fan el que poden. I el portaveu del Govern, Marc Tintoré, va explicar que “fa temps que des de Medi Ambient es planteja aquesta possibilitat però no hem trobat el sistema i recipient idonis per a engegar-ho”. En aquest punt, el regidor del PP, Pedro Bailón, va demanar a la Secretària que no acceptés més mocions amb defecte de forma, ja que Crida Premià de Dalt les signa en uns països inexistents, els Països Catalans.

Informes de regidoria

Un cop acabades les mocions, es va informar sobre les novetats que hi havia en cada regidoria.

Des d’Educació, David Rovira va destacar l’estalvi que tindran les famílies amb alumnes a les escoles públiques, per tercer curs consecutiu, gràcies al banc de llibres. Carles A. Medina, regidor de Transport, Comerç i Turisme va comentar l’èxit del bus nocturn per als joves i un resum de les activitats més destacades previstes pel Dia d’Ulisses que es celebra el 17 de setembre. Medina també va informar que des del Museu es durà a terme una intervenció arqueològica a la Cadira del Bisbe per a localitzar un forn amb l’objectiu d’augmentar el Patrimoni local. Alejandro Costa Urigoitia va notificar des d’Hisenda l’estat d’execució del pressupost, detallant el percentatge d’ingressos i despeses executat. Des de l’apartat de Cultura, Emma Escolano va detallar les activitats previstes en la segona edició de l’Arrela’t, la festa de la Cultura Popular a Premià de Dalt, que arrencarà la mitjanit de dissabte amb una batucada a la plaça de la Fàbrica, just quan acabi la celebració del Dia d’Ulisses. L’Arrela’t es desenvoluparà principalment al parc Felicià Xarrié i al torrent de Santa Anna, però un tren turístic i cultural amb xaranga inclosa connectarà tots els barris (Santa Anna – Tió, La Floresta, El Remei i nucli antic) realitzant concerts a diferents parades.

Des del Partit Socialista, Jaume Cases va manifestar la seva preocupació per l’incivisme que darrerament pateix el municipi posant d’exemple el robatori de plantes que col·loca la brigada i les pintades a parets centenàries. El regidor va demanar que el govern prengués mesures per a intentar evitar noves accions d’aquest tipus.

Crida Premià de Dalt va informar de la 2a Marxa de Torxes que conjuntament amb l’ANC de Premià de Dalt van organitzar el 9 de setembre, en el marc de celebració de la Diada Nacional de Catalunya. El seu regidor Jaume Batlle també va destacar que al Port de Premià de Dalt havia estat un dels dos velers que integren la flotilla anomenada ‘Dones Rumb a Gaza’ que pretén denunciar i intentar trencar el bloqueig que Israel manté sobre la franja palestina de Gaza. Cal recordar que la flotilla ‘Dones Rumb a Gaza’ és una iniciativa de la coalició internacional “La Flotilla de la Llibertat” que, amb vaixells tripulats per dones vol fer palesa la contribució de les dones palestines a la lluita del seu poble.

En l’apartat de precs i preguntes, el PP va fer consultes de via pública (reestructuració dels carrers del barri de la Floresta i sobre unes senyals de trànsit mal col·locades) i de com reduir els robatoris a la via pública. La Crida va sol·licitar informació sobre l’estat del Skatepark, sobre els futurs usos de l’antic Ajuntament, via pública (carretera d’Enllaç, mitjana a la carretera de Vilassar, rotonda a la carretera a Premià de Mar, voreres estretes i desaparició de flors enjardinades al municipi) , cura adequada de les basses, abelles mortes, secció de participació ciutadana a la revista municipal, plans locals d’ocupació, situació del nou Centre d’Atenció Primària i obres al parc de Can Figueres.

Un cop finalitzat el Ple, dues persones assistents van intervenir, per a puntualitzar alguns detalls sobre les mocions tractades i per a preguntar sobre el Segell Infoparticipa que acredita la transparència i qualitat informativa dels webs municipals de tot Catalunya, respecte la qual Premià de Dalt va obtenir la màxima puntuació, el 100% de transparència atorgat pel Laboratori de Comunicació Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, i sobre la desaparició de flors en alguns espais públics.

MOCIONS APROVADES

Moció reducció peatges a motocicletes

Moció reducció peatges a motocicletes

Fitxer: mociA__ciu_erc_peatges_autopista.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 460,4 kB

Moció canvi de nom CAP

Moció canvi de nom CAP

Fitxer: mociA__nom_CAP.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 602,99 kB

Moció recollida d'oli domèstic

Moció recollida d'oli domèstic

Fitxer: mociA__recollida_d_oli.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 619,81 kB

Moció eradicar LGBTI

Moció eradicar LGBTI

Fitxer: mociA__LGTBI.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 678,38 kB

Moció millores al Bus

Moció millores al Bus

Fitxer: mociA__bus.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 670,35 kB

Moció guia ètica

Moció guia ètica

Fitxer: mociA__guia_A_tica.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 3
Mida: 868,67 kB

Annex 1 moció guia ètica

Annex 1 moció guia ètica

Fitxer: annex_1_mociA__guia.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 230,38 kB

Annex 2 moció guia ètica

Annex 2 moció guia ètica

Fitxer: anex_2_mociA__guia.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 3
Mida: 295,47 kB

RESUM AUDIOVISUAL DE PREMIÀ DE DALT MÈDIA

 

Below Content Viewlet

Document Actions