Notícies

Navigation Bar

Com acollir refugiats de la guerra d’Ucraïna?

La situació actual a Ucraïna provoca el desplaçament de persones que necessiten el suport de les administracions catalanes.

Above Content Body

Content Core

La guerra d’Ucraïna està causant un èxode massiu de ciutadans que fugen dels atacs russos. L’ONU calcula que al voltant de set milions de persones abandonaran el país i quatre es desplaçaran dins de les seves fronteres.

Des del començament de la invasió russa, la xifra de refugiats ucraïnesos ascendeix a més de 500.000 civils, segons dades emeses per l’ACNUR. Només en les primeres 48 hores, després de declarar-se la guerra, havien sortit del país 70.000 ucraïnesos, la majoria d’ells cap a Polònia, però també han travessat les fronteres d’Hongria, Romania o Moldàvia.

Davant aquest desplaçament humà, les necessitats han augmentat, sobretot en famílies formades per menors amb les seves mares i àvies, ja que els homes ucraïnesos d’entre 18 i 60 anys no poden sortir del país.

Si hi ha oferiments d’acollida als col·lectius ucranians per part de persones/famílies de Premià de Dalt, aquestes poden escriure al correu electrònic del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, tot indicant en el títol del missatge “OFERIMENTS UCRAÏNA” per poder-los detectar amb la màxima rapidesa.

Les consultes de caràcter jurídic o qualsevol altra relativa al seu estatus personal podeu adreçar-les al nostre Servei d’assessorament en matèria migratòria ‘Info-migració’, a través de l’adreça d'Infomigració, identificant el missatge amb el títol “ASSESSORAMENT UCRAÏNA’.

 

Drets Socials habilita un circuit d'urgència per l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals

L’esclat del conflicte ha provocat l’existència d’una afluència massiva de persones desplaçades procedents d’Ucraïna, que s’han vist obligades a fugir del seu país, d’entre les quals es troben una gran quantitat de menors d’edat no acompanyats. Cal garantir al màxim els drets dels infants, vetllar per la seva seguretat i evitar possibles màfies que podrien aprofitar-se d’aquesta situació. És per aquesta raó que el departament d'Acció Social de la Generalitat ha creat un circuit d’urgència per a l’acolliment de menors d’edat d’Ucraïna sense tutors legals, amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar aquest procediment. L’entrada i gestió inicial dels expedients dels menors d’edat no acompanyats d’origen ucraïnès es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

La DGAIA farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Un cop superat aquest pas, s’elaborarà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna. La DGAIA és qui assumeix la tutela i s’atorga la guarda provisional a la família. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció formalitzarà l’acollida i en farà el seguiment. El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

En aquest sentit, tothom que vulgui ser família d’acollida i tothom que ja estigui amb menors ucraïnesos sense tutors legals, s'ha de posar en contacte amb el departament a través del telèfon d’Infància Respon, el 116 111 o mitjançant un correu a dgaia.dso@gencat.cat.


Les representacions diplomàtiques a disposició dels ciutadans ucraïnesos són:

Emergències consulars. Tel fon: +34 620 641 324

Ambaixada d’Ucraïna a Madrid. Tel fon: +34 91 748 93 60.

Correu electrònic

Consolat d’Ucraïna a Barcelona. Telèfon: +34 93 402 89 56.

Below Content Viewlet

Document Actions