Notícies

Navigation Bar

Avui dimecres 5 d’agost de 2020 comença el canvi de lluminàries a tecnologia LED

S’inicia pel Camí Antic a Teià, al barri del Remei, i continuarà per les Pèrgoles fins a completar tot el poble

Above Content Body

Content Core

 

La lluita contra el canvi climàtic i l’aposta per l’eficiència energètica i econòmica són dos dels principals reptes del Govern municipal en el seu Pla de Mandat, dins del compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest context, s’ha començat a instal·lar  tecnologia LED a l’enllumenat públic, una acció que representarà un estalvi econòmic de més de 166.000 euros a l’Ajuntament de Premià de Dalt. Alhora, s’aconsegueix la supressió de punts foscos a la via pública, i, en conseqüència, un augment de la seguretat. L’actuació s’allargarà fins al mes de novembre, quan es completarà la substitució de tot l’enllumenat públic del municipi.

Pacte d’alcaldes/esses

Premià de Dalt està adherit al Pacte d’alcaldes/esses des del 2008, un acord en què els seus integrants es comprometen a assolir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH) mitjançant actuacions relacionades amb l'eficiència energètica i les fonts d'energies renovables. Concretament, s’han de superar els objectius establerts per part de la Unió Europea per al 2020, reduint les emissions de CO2 al territori respectiu, com a mínim el 20%, mitjançant la implementació d’un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), als sectors d’activitat en què tingui competències.

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle que depenen de la gestió energètica de l’Ajuntament són aquelles que corresponen als equipaments municipals, l’enllumenat públic, les flotes de vehicles tant la municipal com l’externa, i la mobilitat municipal. L’enllumenat públic és però qui té una major incidència en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Premià de Dalt disposa en l’actualitat de 70 quadres elèctrics distribuïts per tot el municipi, tant en el nucli urbà com en els polígons industrials.

Primera actuació

En aquest context, entre el 2011 i el 2012 l’Ajuntament va fer el canvi de punts de llum de vapor de mercuri a làmpades de vapor de sodi d’alta pressió. I ara es fa un pas més i es substitueixen  les làmpades de vapor de vodi d’alta pressió (de 70, 100 i 150 vats) a lluminàries de LED de 30, 50 i 70 vats respectivament.

Estalvi energètic i econòmic

Aquest canvi a tecnologia LED que ha començat avui suposarà un estalvi aproximat de 1.178.031 kWh anuals;  una reducció de 453,541 Tm de CO2 anuals i un estalvi econòmic de 166.338,03 euros anuals.

Central de compres de l'ACM

El canvi de lluminàries es fa en base a l’Acord marc d’eficiència en l’enllumenat públic de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). En concret, Premià de Dalt tindrà més de 3.100 nous punts de llum de tecnologia LED. L’empresa responsable de realitzar el projecte de substitució és Boquet, que va resultar adjudicatària pel lot del Maresme. La central de compres de l’ACM té una quinzena d’acords marc en funcionament que ofereixen uns serveis en condicions econòmiques molt avantatjoses, gràcies a un procediment simple i àgil i sempre des de la més escrupolosa seguretat jurídica de la mà de la Llei de contractes del sector públic. L’Ajuntament de Premià de Dalt té contractes diversos d’aquests serveis, als quals ha afegit l’enllumenat públic: subministraments d’electricitat, gas i paper, mobilitat sostenible, impressió i multifunció, videoactes i assegurances.

Millora en 3 vessants

La tecnologia LED, a més, permet millorar la qualitat lumínica en 3 àmbits:

  1. Una millor reproducció cromàtica. El llum del LED, al ser blanc, permet apreciar molt millor els colors en comparació amb el llum groc del vapor de sodi.
  2. Una millor uniformitat. Les lluminàries LED permeten dirigir la llum molt millor, permetent millorar la uniformitat del llum al llarg del carrer.
  3. Reducció de la llum intrusa. La millor direccionalitat del llum LED, permet reduir la intensitat lumínica que es projecta cap a la paret, reduint la llum que entra als habitatges per les finestres, el que es coneix com llum intrusa.

 

 

Below Content Viewlet

Document Actions