Notícies

Navigation Bar

Atenció: Entrem en preemergència per sequera

Les noves restriccions, que suposen reduir a 210 els litres d'aigua que es poden gastar per habitant i dia, afecten 5,9 milions de catalans

Above Content Body

Content Core

Aquesta nova fase de preemergència afecta els 202 municipis que abasteix la conca Ter-Llobregat, entre ells, Premià de Dalt.  En total, uns 5,9 milions de catalans. L'estat de la sequera a les conques internes de Catalunya es troba en una situació d'extrema gravetat i aviat caldrà activar la fase d'emergència del pla de sequera, un escenari que podria arribar pels volts de Nadal si no plou de forma abundant i que comportaria restriccions importants.

La fase de preemergència, una situació intermèdia entre la fase d'excepcionalitat actual i una fase d'emergència que ja tothom dona per feta. Aquest nou estadi del pla de sequera, no previst inicialment, té com a objectiu conscienciar la ciutadania de la importància d'estalviar aigua tant com es pugui.

 

Què suposa la fase de preemergència?

La principal mesura que entrarà en vigor amb l'activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d'aigua per habitant i dia, 20 litres menys del que es permetien gastar diàriament durant la fase d'excepcionalitat. Això significa que a partir d'ara els municipis que sobrepassin aquesta quantitat podran ser sancionats per la Generalitat.

Aquests 210 litres per habitant i dia de la fase de preemergència no comptabilitzen només els consums de cada habitant a casa seva, sinó que també tenen en compte l'aigua que aquesta mateixa persona consumeix a la feina o al gimnàs, per exemple, i també les activitats econòmiques i comercials del municipi.

 

Menys aigua per regar els camps esportius de gespa

L'altre gran canvi destacat que entra en vigor amb l'activació de la fase de preemergència afecta el reg de gespa. Fins ara, les superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport, com un camp de futbol o un de rugbi, podien consumir 450 m³/hectàrea/mes. A partir d'ara, la dotació màxima es redueix a 200 m³ per hectàrea i mes, menys de la meitat.

 

Es mantenen la resta de normes ja vigents 

  • El reg de supervivència d'arbres de 20.00 a 08.00 h
  • La prohibició de netejar vehicles fora dels establiments destinats a aquesta activitat
  • La prohibició pels ajuntaments d'omplir d'aigua fonts ornamentals i de netejar els carrers amb aigua potable
  • La prohibició d'omplir piscines privades. Es permet, però, reomplir les piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua

 

 

Incidir en un major volum d’estalvi d’aigua

Una de les accions afectarà tots els edificis públics, on s'aplicaran mesures per aconseguir un ús més eficient de l'aigua, basades en la reducció, la reutilització i la conscienciació. També s'emetrà una circular de recomanacions entre tots els treballadors públics.

D'altra banda, el Departament d'Educació està preparant una campanya educativa i de sensibilització sobre l'aigua per a escoles i instituts, mentre que la conselleria d'Empresa i Treball destinarà 12 milions d'euros durant tres anys a una línia de subvencions per a establiments turístics que inverteixin en una gestió eficient de l'aigua.

Altres mesures van dirigides a col·lectius concrets, com ara els residents en centres penitenciaris o a la xarxa residencial d'atenció a les violències masclistes, entre altres.

 

Below Content Viewlet

Document Actions