Notícies

Navigation Bar

Alerta meteorològica per pluges a la comarca

Protecció Civil passa a alerta del Pla Inuncat

Above Content Body

Content Core

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) arran de l’actualització de l’avís de situació meteorològica de risc per pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les incidències provocades per les pluges.

Segons la previsió meteorològica, l’episodi de pluges intenses s’ha avançat al migdia amb especial afectació a les demarcacions de Barcelona i Girona. De cara a demà divendres, les pluges seran menys extenses i a última hora de la tarda es concentraran al litoral i pre-litoral català.

D’altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya també manté l’avís de situació meteorològica de risc de l’Estat de la Mar per avui dijous i demà, divendres, a les comarques del Maresme, l’Alt Empordà, Baix Empordà i la Selva. En aquestes comarques, les onades poden a superar els 2,5 metres d’alçada (maregassa) i hi haurà mar de fons del sud-est.

Pel que fa a la previsió meteorològica per comarques, segons el SMC, a partir del migdia, es poden superar els 20 l/m2 en mitja hora a les comarques del Maresme, l’Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Gironès, Pla de l’Estany, Selva, Vallès occidental i Vallès Oriental. Aquestes precipitacions, localment poden anar acompanyades de tempesta. A mesura que avanci l’episodi de pluges es podran donar acumulacions d’aigua entre els 50 i els 100 litres, sobretot al nor-est del país.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, la DGPC alerta, des d’ahir, els municipis de les zones afectades, als quals es demana que realitzin un seguiment de la situació i la vigilància dels punts d’actuació prioritaris, així com prendre les mesures adients per evitar l’accés de la població a les zones inundables, i desocupar lleres de rieres. Els episodis de pluges intenses en zones litorals són els que tenen un risc de causar danys més alts, ja que les rieres poden arribar a tenir el seu cabal al límit prop de la desembocadura, si els episodis són molt intensos o sostinguts en el temps.

El Servei català de Trànsit (SCT) demana que s’extremi la precaució en la conducció davant les condicions meteorològiques adverses i  recorda que convé:

  • respectar els límits establerts i moderar la velocitat
  • mantenir la distància de seguretat entre vehicles
  • frenar amb suavitat i previsió
  • circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció: Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència.

Below Content Viewlet

Document Actions