Notícies

Navigation Bar

Albert Manent rep el 43è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Above Content Body

Content Core

Albert Manent i Segimon, 43è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes L'escriptor, filòleg, historiador i nascut a Premià de Dalt, Albert Manent recollia dimarts 14 de juny el 43è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, atorgat per Òmnium Cultural, en un acte celebrat al Palau de la Música Catalana amb més de 1.500 persones, en què ha assistit l´alcalde de Premià de Dalt i on destacava l´expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, qui  ha intervingut i recordat els anys de joventut i d'universitat al costat d'Albert Manent i ha remarcat la importància de Max Cahner.

Fill del poeta Marià Manent (Barcelona, 1898-1988), que també va rebre aquest guardó al 1985, Albert Manent (Premià de Dalt, 1930) ha recollit el 43è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes per la "maduresa literària i historiogràfica, el compromís i l'activisme cultural amb Catalunya", segons el veredicte del jurat.
En representació del món polític, han assistit a l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el portaveu del Govern, Francesc Homs; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller d'Interior, Felip Puig.

Responent a la finalitat del Premi, al llarg del passat mes de maig Òmnium Cultural ha divulgat l'obra del guardonat amb el cicle 'Albert Manent, la lluita contra l'oblit'. Manent ha estat estretament vinculat a Òmnium Cultural, ja que ha estat membre del jurat del premi en dues ocasions i membre de la Junta Consultiva. Lliurat des del 1969, el premi ha reconegut l'obra i la trajectòria intel·lectual de persones de referència al nostre país com Avel·lí Artís Gener, Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel o Joan Triadú.

Una trajectòria d'honor


Albert Manent i Segimon (Premià de Dalt, Maresme, 23 de setembre de 1930) ha destacat en el camp de la narrativa, l'assaig i la història. De jove va militar en el moviment universitari catalanista, va ser redactor de la revista cultural clandestina i universitària 'Curial' i al 1949 va participar en la publicació d'una 'Antologia Poètica Universitària', una evidència de l'inici de resistència cultural.

Inicialment, Manent va conrear la poesia, influenciat pel seu pare, però aviat es va sentir cridat per la crítica literària, la història de la cultura i el memorialisme, treball del que està més orgullós. Es va llicenciar en Dret i Filologia Catalana i va intervenir activament en la resistència contra el franquisme.
Va ser un dels fundadors de la revista 'Serra d'Or' i, juntament amb Josep Benet, un dels cofundadors de les Edicions Catalanes de París. Entre 1980 i 1988 va ocupar el càrrec de Director General de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Del 2000 al 2004 va ser director del Centre d'Història Contemporània, també president de la Fundació Salvador Vives Casajuana i, des de la seva fundació al 1980 i fins al 2010, va presidir la Societat d'Onomàstica. Al llarg de la seva trajectòria, Manent ha col·laborat en diversos mitjans de premsa escrita, especialment 'Serra d'Or', l''Avui', 'La Vanguardia' i nombroses capçaleres de la premsa local i comarcal.

Below Content Viewlet

Document Actions