Notícies

Navigation Bar

A partir del 14 d'octubre arrenca la campanya de vacunació contra la grip

Els consultoris mèdics del barri Santa Anna-Tió, El Remei i nucli antic punxaran la vacuna

Above Content Body

Content Core

recurs vacunaL’objectiu de la campanya és, fonamentalment, evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, d’edat avançada o amb altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes de la malaltia. També n’és un objectiu prioritari millorar la cobertura dels treballadors de la salut per un doble motiu: perquè poden actuar com una font d’infecció per a persones de risc i perquè formen part del col·lectiu de serveis essencials a la població.
 
El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris, i els quals han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Les vacunes estaran disponibles als centres de vacunació a partir del dia 14 d’octubre i la durada prevista de la campanya serà de 2 mesos. Cal tenir en compte que normalment l’activitat gripal comença al final de desembre o al principi de gener.
 
Els grups de risc per vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen determinades malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les persones internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de més de 60 anys.
 
També s’ha de vacunar qui pot transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc, com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.
 
El personal dels serveis públics, essencial per a la població, s’ha de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.

La grip, un problema important de salut públicatarjeta sanitària
La grip continua sent un problema important de salut pública com a conseqüència de l’elevat nombre de casos que es produeixen cada any i la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, entre els quals hi ha les persones d’edat avançada i les que tenen patologies cròniques. L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen costos directes i indirectes elevats per a la societat.
 
S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, fins al 50% quant a les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any, i aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.
 
L’activitat gripal de la temporada 2012-2013 a Catalunya va ser elevada, amb una onada epidèmica que va durar 8 setmanes i una incidència màxima de 414 casos/100.00 habitants a mitjan febrer de 2013. Es va associar a una circulació predominant del virus de la grip B, i va ser una temporada tardana en relació amb les epidèmies estacionals de grip prèvies.
 
A Catalunya es van notificar a la xarxa d’hospitals sentinella 145 casos greus confirmats amb infecció pel virus de la grip. Un 63% eren homes i el rang d’edat dels casos va de 0 a 90 anys. Un 94% presentaven algun factor de risc i el 88% constaven com a no vacunats.
 
El nivell de cobertura vacunal registrat a les històries clíniques d’atenció primària que es va assolir la temporada passada entre les persones de més de 65 anys va ser del 62%.
Grip 2013-14

Grip 2013-14

Fitxer: campanya_vacuna_2013_14.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 322,65 kB

Below Content Viewlet

Document Actions