Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt recupera els ‘Serenos’

‘El sereno del s. XXI’ farà tasques de vigilància als carrers de tot el poble des que es fa fosc i durant la franja horària en què estadísticament hi ha més incidències

Above Content Body

Content Core

El sereno era un vigilant municipal nocturn que antigament rondava de nit a les poblacions de certa importància. Va ser creat a finals del segle XVIII i eren empleats de l'administració municipal i depenien de l'ajuntament local. Vigilaven la ciutat o poble de nit i s'encarregaven, entre altres, de mirar de posar pau entre baralles de borratxos, freqüents a la nit, perseguir els lladres, avisar el metge en cas de malaltia, acompanyar a la farmàcia, obrir els portals dels habitatges durant les hores nocturnes… (Font: Viquipèdia). A títol de curiositat, els darrers serenos de Premià de Dalt van ser Marcelino Rafanell, Martí Bonada, Joan Puig ‘el xato’ i Gregorio Salvatierra, i a finals dels 70 en recuperar la democràcia, aquests dos últims van esdevenir agents de la Policia Local.

Es tracta d’una experiència pilot en què el Govern encapçalat per l’alcalde, Josep Triadó, hi treballa des de fa un any i que el passat mes de desembre va rebre l’autorització del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. De fet, Premià de Dalt és el primer municipi de Catalunya amb autorització per a fer vigilància als carrers; altres en tenen per a combatre la venda ambulant al carrer sense permís. S’hi destinen 100.000€ del pressupost municipal.

El servei arrencarà el 28 de gener amb presència de serenos a tot el terme municipal, dividits per les diferents zones, fins a tenir 12 persones reforçant la vigilància i combatent alhora l’incivisme i actes vandàlics, uns fets que també preocupen la població de Premià de Dalt.

Els serenos començaran a fer rondes a peu a tot per tot el terme municipal, dividits per les diferents zones de Premià de Dalt, coordinats per la Policia Local i complementant les 3 patrulles en vehicle -2 oficials i 1 de paisà- des del setembre de 2018, i les càmeres de seguretat instal·lades des de finals del 2017.

La seguretat ciutadana, prioritat del Govern

Des de fa mesos, s’ha reforçat la presència policial al municipi amb controls conjunts entre Mossos d’Esquadra i Policia Local, s’han instal·lat 18 càmeres lectores de matrícules a les entrades al poble, s’ha augmentat l’atenció policial de forma presencial a la prefectura al matí i a la tarda (de 09.00 a 21.30h) i també les 3 patrulles durant les hores en què més incidències hi ha (tarda/vespre). A part, l’Ajuntament ha actuat en l’enllumenat públic per tal d’eliminar zones fosques i MMEE han fet campanyes informatives porta a porta per a donar a la població consells de prevenció.

Evolució de la inversió en seguretat ciutadana (Font: Ministerio de Hacienda)

Premià de Dalt dedica 103,53€/habitant en matèria de seguretat, una quantitat molt superior a la de Barcelona província (68,55€/habitant), Catalunya (62,34€/habitant) i l’Estat espanyol (59,76€/habitant).

El sereno del s. XXI

Serà una figura propera, coordinada per la Policia Local. Persones vigilants de la zona assignada que complementaran l’acció policial de vigilància i també l’incivisme i vandalisme. Aniran degudament identificats perquè els veïns/es els reconeguin fàcilment.

D’on s’obtenen els recursos econòmics?

L’Ajuntament de Premià de Dalt està econòmicament sanejat i amb un romanent de tresoreria (estalvi) positiu cada exercici. Té el Pressupost Municipal del 2019 aprovat i no té deutes i des de l’any 2009 no demana cap tipus de préstec. És a dir, el que no es paga a les entitats financeres s’inverteix directament en la millora del benestar dels veïns i les veïnes del municipi. En aquest cas, l’estalvi es destina a millorar la seguretat ciutadana recuperant una figura del s. XVIII i actualitzant-la a l’any 2019.

FOTO: Viquipèdia

Below Content Viewlet

Document Actions