Notícies

Navigation Bar

El 20 de març comencen els actes commemoratius de l’Any Valerià Pujol (1952-1992).

Inicialment, l'esdeveniment estava programat pel 6 de març però es va suspendre a conseqüència de la pluja.

Above Content Body

Content Core

La programació s’obrirà diumenge 20 de març, amb un acte a Can Vallerià on els seus amics de tota la vida (de la política, l’educació o el poble) recitaran i cantaran els seus poemes.

Aquest 2022 fa 70 anys del naixement i 30 de la mort del poeta, narrador, i agitador cultural i polític Valerià Pujol (Premià de Dalt, 1952-1992). Amb aquest motiu, l’associació Can Vallerià (art, comunicació i territori), situada a la masia de Premià de Dalt on l’escriptor va néixer i morir, dedica les activitats d’aquest any a recordar la vida i l’obra d’un dels autors cabdals de la generació dels setanta i un dels renovadors de la literatura catalana de finals del segle XX.

Nascut el 28 de febrer de 1952 a Premià de Dalt, en Valerià va patir una de les terribles passes de polio que van afectar milers de persones als anys cinquanta, abans que es descobrís la vacuna. Malgrat que la malaltia el va afectar físicament, i tot i que degut a la llarga hospitalització va ser escolaritzat molt tard, tot plegat no va ser obstacle perquè brillés en els estudis de filologia romànica a la Universitat de Barcelona. Aviat va ser reconegut com un dels joves més valuosos de l’anomenada generació dels setanta, que va transformar la literatura catalana, superant el realisme de postguerra i encetant camins d’experimentació i transgressió formal i temàtica.

Des del seu primer llibre de poemes, El crit i la paraula (Miquel Arimany 1973), va rebre el reconeixement de la crítica. Amb la seva primera novel·la, Interruptus (Edicions 62), va guanyar la primera edició del premi Documenta (1981). L’any següent la mateixa obra va ser premiada amb el Premi de la Crítica, i el 1983 va rebre el Carles Riba de poesia per La trista veu d’Orfeu i el tornaveu de Tàntal (Proa).

En paral·lel a la seva obra, Valerià Pujol va ser un dels fundadors de Comissions Obreres de l’ensenyament, regidor per Iniciativa per Catalunya a l’Ajuntament de Premià de Dalt, candidat al Senat i membre de la Comissió Política Nacional d’IC. El seu compromís polític va anar sempre de la mà del seu projecte literari. També va ser professor de l’Institut Jaume Almera, de Vilassar de Dalt, essent un dels impulsors del projecte de creació del centre.

Malauradament, en Valeri, com li deien els seus amics, va morir amb 40 anys, el dia 29 de març de 1992.

L’Any Valerià Pujol 

És un projecte de l’associació Can Vallerià amb el suport de l’Ajuntament de Premià de Dalt, i es desenvoluparà des del proper 20 de març fins el 28 de febrer del 2023 (data del seu naixement). Amb el títol del seu primer llibre, “El crit i la paraula”, diumenge 6 els seus amics recitaran i cantaran la poesia d’en Valerià.

El dia 22 de maig, l’anual Festa del Hanami (quan floreixen les pruneres de Can Vallerià), reunirà a diversos poetes de la seva generació, la dels setanta. El mateix dia s’inaugurarà una exposició sobre el poeta i narrador.

El dia 26 d’agost, el festival estiuenc Poetes sota la lluna estrenarà un espectacle de producció pròpia sobre la seva poesia que la rapsoda Cinta Massip i el guitarrista Toti Soler estan treballant. Al festival, a més, hi recitaran Susanna Rafart i Narcís Comadira.

Totes aquestes activitats es faran a Can Vallerià, la masia on ell va néixer i morir i que actualment acull l’entitat Can Vallerià (art, comunicació i territori). Al setembre es farà un acte acadèmic a la sala d’actes de la Biblioteca Jaume Perich i Escala del municipi. I a primers del 2023, el segell editorial Quaderns de la Font del Cargol, que ell va impulsar, editarà la seva poesia complerta en dos volums.

També durant l’any vinent, s’inaugurarà una Ruta literària Valerià Pujol per Premià de Dalt, on ja existeix la Ruta Marià Manent, un altre dels referents literaris del municipi i de tot Catalunya. Amb inici i final a casa seva, la passejada recorrerà els indrets més simbòlics de la seva vida i obra. La ruta es podrà fer àudio guiada, tot i que durant alguns cops a l’any es farà una versió teatralitzada.

Below Content Viewlet

Document Actions