Notícies

Navigation Bar

A la caça de la vespa asiàtica

L’Ajuntament demana la col·laboració dels veïns i veïnes de Premià de Dalt per a localitzar els ruscs que pugui haver al municipi.

Above Content Body

Content Core

Des de fa setmanes, diverses persones han contactat amb l'Ajuntament per a informar que havien trobat un exemplar de vespa asiàtica o velutina a casa seva. Malauradament, però, un exemplar normalment no ajuda a localitzar-ne el rusc. Per aquest motiu, el Consistori demana la col·laboració de tota la població per a detectar aquests ruscs que a conseqüència del seu color marronós passen desapercebuts en els arbres. De fet, s’han fet inspeccions oculars on s’havien trobat vespes asiàtiques per intentar localitzar el cau d'aquests insectes que s'alimenten de les abelles local, però sense èxit. Normalment, en els nius d'aquesta espècia al·lòctona hi viuen uns 2.000 exemplars i només 5 vespes són capaces de eliminar tot un rusc d'abelles locals. 

Vespa velutina o asiàtica

Aquestes vespes acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres, tot i que alguns vespers es poden ubicar en construccions, entre matolls o enterrats.

Els seus ruscs són molt diversos i tant poden fer 80 centímetres de diàmetre o ser similars a una pilota de golf o tennis. La vespa velutina construeix normalment dos nius, sent el segon niu un vesper que pot arribar a ser molt voluminós de paper mastegat, que presenta un orifici petit i lateral de sortida.

Aquest insecte acostuma a moure's un quilòmetre des d'on tenen el niu fins a les zones on s'alimenten. Es tracta de vespes tres vegades més grans que les abelles normals, la seva picada és dolorosa però no suposen un perill per a la ciutadania. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar, mel...) i també́ de fruita madura, tot i que s'abasteixen majoritàriament d'abelles autòctones.

Com avisar de la presència d’un rusc?

Enviant un correu electrònic al departament municipal de Salut Pública a l’adreça prmd.salutpublica@premiadedalt.cat o bé trucant a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà al núm. 93 693 15 00.

Una vegada localitzat el rusc, apicultors professionals, coordinats des de l’àrea municipal de Salut Pública, s’hi desplacen per actuar i eliminar-lo. La millor manera d'acabar amb els nius és quan encara hi ha les vespes al seu interior, tot i que els que estan buits també es retiren per evitar que es dupliquin els avisos a causa d'un mateix rusc. De gener a juliol de 2020 s’han destruït 2 ruscs a Premià de Dalt.

 

 

 

Com diferenciar les vespes?

Below Content Viewlet

Document Actions