Tomicus

Navigation Bar

Tomicus

Above Content Body

Content Core

Pins malalts

Des del 2015 els pins de Premià de Dalt i els de la resta del Maresme estan patint l'atac d'una plaga d'un petit escarabat que té com a nom Tomicus destruens. Aquest escarabat, que és autòcton, afecta els exemplars afeblits. La sequera que es pateix des del 2015 ha estat la responsable de l'explosió d'aquesta espècie. Els símptomes de la plaga són molt visibles tant a nivell de les branques com de les capçades, més seques del que seria recomanable.

Els mètodes de lluita contra aquesta plaga són molt limitats. El més recomanat és promoure les poblacions d'aquells animals que s'hi alimenten, com són els ocells insectívors, els rats-penats, sargantanes i llangardaixos i també d'altres escarabats depredadors.

La lluita química està desaconsellada pel seu elevat preu i perquè, a banda de matar l'escarabat, acaba també amb els seus depredadors naturals i té efectes negatius sobre la salut de les persones.

La situació requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser salvables. Són actuacions que s'han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà. A més, el 99% són de propietat privada, per la qual cosa són els seus propietaris els que han de dur a terme les actuacions necessàries.

Consulteu aquí els consells a seguir en cas de pins malalts.

Actuacions coordinades

Davant d'això, el Consell Comarcal del Maresme ha cercat la complicitat dels diferents departaments competents de la Generalitat i la Diputació. Aquestes administracions s'han compromès a dotar de recursos un pla d'actuació que permeti salvar els boscos maresmencs. Els ajuts es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals que hi ha a la comarca: el Parc Serralada Litoral Central i El Montnegre Corredor. Cal, doncs, que els propietaris que tinguin arbres afectats, contactin amb l'associació que territorialment tinguin adscrita.

Poda de l'arbrat viari

La tala d’arbres morts se suma als treballs de poda i manteniment anuals de l’arbrat viari, que es van iniciar a finals de gener i que inclouen prop de 600 exemplars del municipi, amb un cost de 14.259€.

Creació de l'Agència de Boscos del Maresme

El 16 de maig de 2017 el Consell Comarcal va aprovar la seva creació. El principal objectiu és donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l'acció destructiva de plagues com el Tomicus.

L'escarabat s'està enfortint per la manifesta debilitat dels pins pinyers, situats en zones on durant anys no s'ha fet gestió forestal i per les variacions climatològiques: augment de temperatures i sequera.

L'Agència de boscos del Maresme, que té per objectiu la gestió sostenible de la zona forestal (que ocupa el 65% del territori) per adaptar-la al nou model de bosc al què ens aboca el canvi climàtic i la prevenció d'incendis, centrarà inicialment els seus esforços en el combat de la plaga de Tomicus. Per això, s'ha marcat com a principals fites aconseguir més recursos econòmics, promoure la contractació agregada dels treballs forestals per aconseguir preus més competitius, fomentar els acords de custòdia per a la gestió de les finques públiques i privades i formar tècnics i professionals.

Evolució de la plaga del Tomicus al Maresme

Below Content Viewlet

Document Actions