Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt signa el Pacte contra la Segregació Escolar

El Parlament de Catalunya acull la signatura del Pacte contra la Segregació Escolar, amb el qual el Síndic de Greuges treballa des de fa 2 anys

Above Content Body

Content Core

 

El Síndic de Greuges ha elaborat des de 2008 tres informes sobre una qüestió que se situa com a principal problema del sistema educatiu català. Finalment, avui, 18 de març de 2019, l'alcalde, Josep Triadó, ha estat acompanyat de la regidora d'Ensenyament, Josi Duran. 

Entre les mesures més destacades que incorpora el Pacte hi ha el compromís per part de l’administració educativa de no derivar la matrícula viva cap als centres d’alta o màxima complexitat, la lluita contra el frau (famílies que canvien l’empadronament dels nens/es per poder optar a escoles que no els toquen per zona), la gratuïtat real de les places escolars a tot el sistema (amb especial atenció a les quotes voluntàries que cobra la concertada i algunes públiques), noves formes per programar l’oferta de places i la gestió del procés d’admissió de l’alumnat, i intentar que els centres més desafavorits tinguin el millor professorat, unes instal·lacions en condicions i una oferta educativa especialment atractiva.

Després de mesos i mesos de reunions, converses i negociacions, el Pacte incorpora trenta actuacions i 189 mesures concretes que han estat acordades per les entitats signants, que són el Departament d’Educació, el Síndic de Greuges, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants (començant pel de Barcelona), l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, i les patronals de l’escola concertada (Agrupació Escolar Catalana, Associació de Professionals de Serveis Educatius de Catalunya, Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, Federació Catalana de Centres d’Ensenyament i Fundació Escola Cristiana de Catalunya). El pacte s’ha d’implementar al llarg de quatre anys. Una part de les mesures requereixen un increment substancial del pressupost en educació (es parteix de la necessitat d’incrementar-lo al 6% del PIB, com diu la Llei d’Educació de Catalunya), i per això seran les que trigaran més a posar-se en marxa. Les primeres són aquelles que no necessiten recursos addicionals.

A més dels firmants del pacte, hi ha un seguit d’entitats de la comunitat educativa que han estat convidades a adherir-s’hi, i que passen a formar part de la seva comissió de seguiment, coordinada pel Síndic i que està previst que es reuneixi cada sis mesos.
 

Below Content Viewlet

Document Actions