Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt rep l'Enquesta d'Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d'ESO

L'informe elaborat per la Diputació de Barcelona proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida

Above Content Body

Content Core

El diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació, Jesús Naharro, i l'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triado, van presentar dijous 19 de maig els principals resultats de l'Enquesta d'Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d'ESO del municipi. L'estudi l'ha realitzat la Diputació en col·laboració amb l'Ajuntament (regidories de Joventut, Ensenyament i Salut) i els dos instituts de Premià de Dalt, l’Institut Valerià Pujol i Bosch i les Escoles Betlem i permet conèixer els hàbits relacionats amb la salut dels adolescents.

Jesús Naharrova recordar en la seva intervenció que “cal entendre la salut pública -que ocupa la centralitat de les nostres vides- com l’esforç col·lectiu d’institucions, societat civil i ciutadania per protegir, promoure i restaurar la salut dels habitants d'una comunitat” . Naharro ha posat en valor l’enquesta com una “eina de diagnosi clau que permet contribuir a ajustar i prioritzar les diferents iniciatives en salut pública i dissenyar-ne de noves”, ja que preveu “actituds i hàbits dels joves de 4t d’ ESO que es poden consolidar i mantenir fins a l’edat adulta i al llarg de tota la vida”.  L’alcalde, Josep Triadó, ha explicat “la importancia de tenir uns bons hàbits saludables per a viure més i millor tot recordant que la salut és de cos i ment”.

L'informe proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida, i permet conèixer els resultats del treball realitzat en matèria de promoció i educació per a la salut al llarg de tot el període escolar. Aquest estudi es troba dintre de l'oferta que fa el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona als municipis de la província.

Durant l'acte, en què van participar tècnics del servei de salut i serveis municipals, professionals dels àmbits de la salut i de l'educació entre d'altres, es va fer una revisió dels hàbits dels adolescents de 4t d'ESO d'Igualada. Posteriorment es va generar un debat entre els assistents.

L’enquesta aborda els principals determinants i hàbits relacionats amb la salut dels joves -alimentació i dieta, consum d’alcohol, de tabac i de substàncies com el haixix, sexualitat-, i també temes d’actualitat informativa com són l’assetjament sexual i el bullying.

L'Enquesta d'Hàbits de Salut forma part del Sistema d'Informació en Salut que la Diputació ofereix als municipis de més de 10.000 habitants. En aquest sentit, l'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, va ressaltar "la importància de conèixer els hàbits dels joves del municipi per a poder millorar les polítiques d'actuació i elaborar el Pla Local de Salut".

 

Resum de l'estudi

En total, hi han participat 86 alumnes de 4t d’ESO dels centres públics i concertats de Premià de Dalt el curs 2020-21, l’Institut Valerià Pujol i Bosch i les Escoles Betlem. En comparació amb instituts de la província, els alumnes de 4t d’ESO de Premià de Dalt tenen més problemes per dormir; utilitzen poc la bicicleta per a moure’s; utilitzen menys el cinturó i el casc quan van en moto; esmorzen menys a casa; surten més de nit; fan més botellots i fumen més; són més els que no usen cap mètode de protecció en sexe; i són menys capaços de portar preservatius. Quant a les relacions al centre educatiu, l’enquesta mostra que pateixen més assetjament escolar però alhora també hi ha més agressors; i més maltractament i assetjament sexual a les xarxes socials que a la resta de la província.

Pel que fa referència als resultats més salutogènics que la província de Barcelona, els adolescents de 4t d’ESO de Premià de Dalt consumeixen més llegums i fruita; menys carn i embotis; menys refresc, begudes energètiques, llaminadures, pastes i snacks; fan més esport o activitat física fora de l’horari lectiu; menys han provat el tabac i més han intentat deixar-lo; menys han provat el cànnabis i més tenen la percepció del perill que suposa consumir-lo; tenen més coneixement dels mètodes anticonceptius; més expliquen l’assetjament i tenen un rendiment escolar superior a la mitjana de la província.

Una de les dades més sorprenents és la que fa referència a l’hàbit de lectura dels adolescents. Només un 2,1% dels nois i un 10,5% de les noies entrevistades tenen la lectura com a activitat preferida el cap de setmana. Si es compara amb fer botellots, les xifres són del 19,1% i 34,2%, respectivament. També destaca la percepció que tenen del seu estat d’ànim: un 46,4% d’ells té un estat d’ànim negatiu.

    

 

Below Content Viewlet

Document Actions