Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt diu ‘no’ a la nova llei del copyright digital

El Ple va tenir un record per Salvador Baz, el Jutge de Pau mort recentment

Above Content Body

Content Core

Dilluns 8 d’abril de 2019 va tenir lloc el ple ordinari d’aquest mes, amb 15 punts a l’ordre del dia. La regidora de Benestar Social, Magda Julià, i el portaveu del Partit Popular, Bernabé Ruffó, van disculpar la seva absència a la sessió. Prèviament abans de començar aquesta, l’alcalde, Josep Triadó, va fer referència a la mort ocorreguda el passat 12 de març del Jutge de Pau de Premià de Dalt, Salvador Baz Vergara, i va llegir el decret amb què es van declarar 2 dies de dol oficial per aquesta defunció, una lectura que es va acabar amb un emotiu aplaudiment per part del plenari i del públic assistent.

Després d’aprovar les actes de les dues sessions anteriors, la núm. 3 i núm. 4, es va aprovar declarar d’especial interès municipal les obres de reforma de dos edificis singulars al municipi, Villa Matilde i Can Batalla, ambdós situats a la Riera de Sant Pere. La primera declaració es va aprovar per unanimitat mentre que la segona va prosperar amb el vots favorable de tots els grups amb representació municipal (PODeCAT, PSC, ERC i PP) i dues abstencions de la Crida, argumentades perquè creien que l’Ajuntament en el seu dia podia haver comprat la finca i per altra banda perquè havien trobat a faltar en l’expedient el cost econòmic de l’operació.

En l’àmbit de recursos humans, es va aprovar per unanimitat la modificació de la plantilla i del catàleg de llocs de treball per a l’any 2019.

Mocions

Crida Premià de Dalt va presentar dues mocions al Ple, la primera de rebuig a la directiva europea del copyright digital i la segona de suport al Pacte del Litoral del Maresme.

La nova directiva sobre drets d’autor en el mercat únic digital aprovada recentment pel Parlament Europeu inclou dos articles força controvertits, l’article 11 i el 13, els quals han rebut una forta oposició per part de nombrosos grups d’activistes i organitzacions d’internautes de tota Europa perquè s’imposen nous conceptes com els filtres a pujar continguts i el pagament per enllaços web. Luis Torrens del PP va defensar la normativa assegurant que aquesta no afectarà els usuaris i que es reforçaran els drets d’autor. Inma Fernández, portaveu del PSC, va avançar també el seu vot en contra del rebuig a la normativa europea argumentant que “el debat és a Europa”, mentre que Marc Tintoré portaveu del Govern va detallar el vot a favor per part de PDeCAT i ERC i va recordar que més de 5 milions de persones estan en contra del nou copyright digital.

La moció de rebuig a aquesta nova directiva europea i per tornar a les negociacions es va aprovar amb els vots a favor de Crida Premià de Dalt, PDeCAT i ERC, i els vots em contra de PSC i PP.

Per a explicar la segona moció que es va presentar, la Crida va donar la paraula a Jordi Pagès, integrant de la plataforma ‘Preservem el litoral’, qui, des del públic va explicar la necessitat de crear una taula de participació, al marge del Comissionat per a la Preservació i Gestió del Litoral del Maresme creat pel Consell Comarcal del Maresme, i formada per tècnics i societat civil per a debatre fins assolir un Litoral i unes conques naturals, sostenibles i segures. Luis Torrens del PP va manifestar que “compartim el fons de la proposta però no la forma. Per tant, votarem en contra”. L’alcalde i president del Consell Comarcal va explicar que “des de fa dos anys tenim el Comissionat per a la Preservació i Gestió del Litoral del Maresme amb representants de tots els partits polítics i de la plataforma Preservem el litoral”, i va posar èmfasi en què ”la CUP és l’únic partit que no hi ha anat”. L’alcalde va voler llegir els acords a què ha arribat el Comissionat en què tots els partits van considerar la necessitat d’estabilitzar des d’Arenys de Mar a Montgat perquè l’erosió del litoral pot suposar un gran perill en un espai on hi ha la N-II, passeig marítim i les vies del tren. El Comissionat del Litoral vol una actuació coordinada del territori i suport tècnic especialitzat per abordar el projecte de preservació de la costa del Maresme.

La moció no va prosperar en rebre únicament els vots favorables de la Crida. El Govern format per PDeCAT, PSC i ERC va votar en contra i el PP, abstenció.

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, el Partit Popular en va fer 3, sobre les obres al camp de futbol, l’incompliment de l’ús de la bandera d’Espanya per part de l’Ajuntament de Premià de Dalt i la darrera sobre les màquines de reciclatge selectiu.

Crida Premià de Dalt va demanar sobre Pla de Barris, barreres acústiques al lateral de l’autopista, zona sense vorera a la carretera a Premià de Mar, ús de programari lliure i ús d eles sales de l’antic consistori.

Proper Ple ordinari

La sessió tindrà lloc dilluns 13 de maig de 2019 a les 20.00 hores.

 

Below Content Viewlet

Document Actions