Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt commemora el 25N

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer 'Encuentro Feminista de Latinoamèrica y del Caribe' celebrat a Bogotà.

Above Content Body

Content Core

En aquella trobada a Colòmbia les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polí­tiques.

Avui divendres a la tarda, l’Espai Santa Anna acull primer una xerrada ‘El cercle de la violència’ a càrrec d’Helena Sagristà i Sònia Rubio, i després, un taller d’autodefensa per a joves .

Dissabte 24 l’EscenARTS tardor ens proposa l’obra de teatre ‘Això és amor’ de la Cia. Trama SCCL, a la Sala Sant Jaume i d’accés gratuït i obert a tothom.

I diumenge 25 de novembre a les 12 del migdia es farà la lectura del Manjufest a la plaça Mil·lenari i tot seguit la Coral del Barri oferirà un concert en memoria de la violencia envers les dones. En acabar, enlairament de globus en un acte vinculat al Pla de Barris, amb la participació de la Coral del Barri, l’Associació de Veïns i l’Ajuntament.

A la tarda l’escenari central dels actes serà la plaça de la Fàbrica, lloc on també es llegirà el Manifest i on la Coral del Barri tancarà la jornada amb un concert.

Tota la commemoració del 25N a Premià de Dalt és fruit del treball transversal entre la regidoria d'Igualtat, Diputació de Barcelona, Dones de Dalt, Biblioteca Jaume Perich i Escala, Pla de Barris, SC Sant Jaume, Coral del Barri, PIJ La Fletxa i INS Valerià Pujol.

La situació actual

Fa 10 anys que Catalunya compta amb una llei contra la violència de gènere, és la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista (Llei 5/2008, de 24 d'abril), tanmateix, les xifres confirmen que no n'hi ha prou. De gener a setembre de 2018 han mort 6 dones a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles i els serveis sanitaris i la policia han intervingut en 9.820 casos de violència física o psicològica.

A l'Estat espanyol fins a finals de setembre han mort 38 dones i només en la darrera setmana del mateix mes es van produir 5 morts. El 2018 és també l'any de la sentència de la Manada i, ahir, el mateix tribunal, la secció 2a de l'Audiència de Navarra, va exculpar d'intent d'homicidi, un home que va intentar apunyalar i estrangular la seva dona davant els fills.

Davant aquest panorama, Premià de Dalt commemora i reivindica un any més aquesta diada, hi ho ha fa de diverses maneres. Aquesta semana s’han fet dues activitats, un taller de lectures a l’Espai Santa Anna i ‘Històries d’amor del bo’ amb Gina Clotet a la Biblioteca Jaume Perich i Escala.

Fullets de la campanya de sensibilització "Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals. #LliuresISensePor"

L’Institut Català de les Dones (ICD) divulga la campanya de sensibilització “Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals. #LliuresISensePor” per reivindicar el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. Aquesta campanya té lloc amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Gràficament el missatge es representa amb la frase “Les dones tenim dret a VIURE LLIURES de violències SEXUALS” en una pissarra, on una ma esborra simbòlicament les paraules “violències sexuals”, posant de relleu i visibilitzant el fet que cal seguir “esborrant” aquestes violències encara massa presents en la vida quotidiana de les dones. Les violències sexuals són un tipus de violència masclista que utilitzen el sexe com a forma de control i dominació de les dones.

Aquests materials, realitzats amb la col·laboració de l’entitat experta Creación Positiva, expliquen i ajuden a identificar les violències sexuals, i apoderen les dones que viuen aquestes situacions. Cal tenir present que en tots els casos l’únic responsable és l’agressor, no la víctima, i que en qualsevol relació afectivo sexual només un sí és un sí. Les violències sexuals es poden exercir en diversos àmbits: a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer i als espais d’oci. I a qualsevol edat. La causa principal és el masclisme, que vulnera els drets de les dones a viure la seva sexualitat, els seus espais, vides i cossos amb llibertat i autonomia.

Documents interessants

Enquesta sobre violència masclista

Les dones tenim dret a viure liures de violències sexuals

Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals

Per una Catalunya lliure de violències sexuals

Manifest institucional 25N

 

 

 

 

Below Content Viewlet

Document Actions