Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt aprova un pressupost de 12,3 milions d’euros

El Ple extraordinari celebrat ahir 30 de gener de 2023 va posar sobre la taula les prioritats dels comptes per a aquest any

Above Content Body

Content Core

L’Ajuntament de Premià de Dalt va aprovar ahir dilluns 30 de gener en un ple extraordinari el pressupost municipal per a l’any 2023, amb una xifra de 12.327.000,00 €. D’aquests, les despeses més importants es concentren en serveis públics bàsics, amb 5.110.243,38 € (seguretat i mobilitat, habitatge i territori, benestar comunitari i medi ambient i sostenibilitat), i 2.693.544,05 € destinats a béns públics (salut, educació, cultura i esport). Pel que fa a subvencions destaquen especialment les que del teixit cultural associatiu que augmenten un 25%, al que cal sumar el 10% d’increment executat l’any 2022. En total, un 35% més de suport econòmic a les entitats culturals en els darrers dos anys.

El regidor d’Economia i Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, va explicar en el Ple les grans àrees del nou pressupost (vila saludable i segura, transformació digital i acceleració empresarial). Va agrair la tasca altruista de les entitats culturals tot destacant “dos esdeveniments que tindran lloc aquest any, la commemoració del 20è aniversari de la Biblioteca Jaume Perich i Escala i l’agermanament cultural al voltant de la figura de Marià Manent amb els municipis de Viladrau i L’Aleixar”. Costa va posar èmfasi en la bona salut de les finances locals i en el fet que “seguim sense pujar la pressió fiscal i mantenint tots els serveis municipals sense cap retallada”. El regidor va agrair les aportacions del grup municipal de Cs al pressupost alhora que es va disculpar per no haver trobat el temps per a reunir-se amb el regidor taronja, David Expósito.

Complex municipal de salut, oci i esport

Un dels projectes més importants de 2023 serà la construcció del complex municipal de salut, oci i esporta la zona esportiva municipal, el qual comptarà amb piscina coberta de 6 carrils, 6 sales per a diferents activitats i servei de restauració saludable. L’ampliació del centre de dia, l’Espai Respir; les obres d’accessibilitat al local de l’AV del barri del Remei amb la instal·lació d’un ascensor; i la millora i projectes urbanístics i de medi natural seran altres actuacions destacades del Pressupost 2023.

Crítiques de l’oposició

Els tres grups, ERC, Crida i Cs, van lamentar no haver participat i també disposar de poc temps per a estudiar el document com cal. El regidor de Cs va argumentar el seu vot en contra “per les formes, la manca de respecte, en no tractar les propostes presentades”. Jaume Batlle des de Crida va afegir en la seva crítica “la manera de fer d’aquest govern” i va lamentar que després hi ha moltes partides que no s’executen. Quim Fornés, des de les files d’ERC, deia que “es repeteix el guió. Hem d’estudiar en pocs dies un pressupost quan el govern ha estat incapaç d’elaborar-lo a temps”. Va criticar la distribució de diverses partides i va afegir que “el pressupost no s’executarà en la seva totalitat i passarà a romanent per a totxo, quitrà...en detriment de cultura, igualtat o joventut”. Tanmateix, va avançar l’abstenció per una qüestió de responsabilitat amb la població. Alejandro Costa va respondre a Cs que “més de la meitat de les seves propostes són inviable a nivell competencial”. I a Jaume Batlle, regidor de la Crida, li va recordar que després de 8 anys de trobades des de la discrepància política, “vostès es van excloure del diàleg amb aquest Govern en un ple que passarà a la història”.

Finalment, l’alcalde, Josep Triadó, va intervenir per a recordar d’una banda que és l’únic alcalde que des del seu nomenament cobra per objectius per evitar posar en risc l’economia del municipi, i de l’altra, que la rebaixa acumulada de l’IBI a Premià de Dalt els darrers anys “ha fet possible que 1 milió d’euros d’estalvi en lloc d’estar a  la caixa, estigui a les butxaques de les veïnes i veïns de Premià de Dalt”.

L’aprovació inicial del Pressupost 2023 va comptar amb el suport del Govern format per  Som Impuls (9) i PSC (2), l’abstenció d’ERC (3) i el vot en contra de Crida (2) i Cs (1).

Below Content Viewlet

Document Actions