Notícies

Navigation Bar

Les campanes de la Parròquia ja tornen a tocar!

S’ha recuperat la campana petita, que data de 1464, que feia molts anys que estava en desús i que a partir d’avui tocarà els quarts

Above Content Body

Content Core

El campanar de la Parròquia de Sant Pere de Premià de Dalt ja està operatiu de nou després que l’Ajuntament l’hagi reparat. S’ha recuperat la campana petita, que data de 1464, que feia molts anys que estava en desús i que a partir d’avui tocarà els quarts.

El campanar està situat al mur nord de l’església, al costat esquerre de la façana. Té planta quadrada i s’accedeix a l’interior per una escala de cargol. La porta d’accés té una inscripció en pedra amb la data 1582. A l’exterior hi ha gàrgoles, una a cada cantonada.

En el procés de reparació, els tècnics van descobrir un rusc d’abelles a l’esfera, que ja ha estat retirat.

El campanar s'enlaira cap al cel i cap a Déu, símbol del poder feudal eclesiàstic, i ofereix protecció a la comunitat. Té el mateix significat que les torres medievals dels senyors feudals laics.

Església de Sant Pere

Edifici religiós d’estil gòtic, dels segles XVI i XVII. La primera notícia de la Parròquia de Sant Pere de "Primiliano" és del segle X. De la primitiva església romànica no n'ha pervingut cap vestigi ja que, al seu damunt, es va bastir l'actual temple, l'any 1588. És un edifici d'estil tardogòtic, que consta d'una única nau, amb capelles laterals, absis poligonal i campanar de torre, de planta quadrada. Va resultar molt malmès l'any 1936 i restaurat després de la guerra, però es va perdre del tot el magnífic retaule major, del segle XV.

La tradició oral diu que el campanar va ser construït per un mestre de cases occità que també es creu que va construir el campanar de l´església de Dosrius.

Hi ha tres campanes, una de les quals s’anomena Tecla i l’altra Petra. La torre acaba amb quatre arcbotants que formen com una coberta semblant a un atri, que serveix de suport de les dues campanes del rellotge, una més gran a sota i una més petita a sobre. La campana ‘Tecla´ va rebre aquest nom de la persona que en va fer la donació, una senyora del poble que es deia així.

  

  

    

    

 

Below Content Viewlet

Document Actions