Notícies

Navigation Bar

L'Ajuntament aprova el pressupost més social de la història de Premià de Dalt

Les persones, l´impuls econòmic del municipi i l´espai públic són les prioritats dels comptes municipals per al 2012

Above Content Body

Content Core

Josep Triadó BergésEl Ple de l'Ajuntament va aprovar, el 19 de desembre,  sense cap vot en contra (CiU i PPC a favor; PSC, ERC i SI es van abstenir) el pressupost municipal per al 2012, que ascendeix a 10.852.091,86€. Aquesta xifra suposa un augment de 300.000 euros respecte l’exercici anterior. Com va explicar el regidor d’Hisenda, Josep Triadó (CiU), “el pressupost presentat i aprovat es caracteritza no ja per la contenció en la despesa, sinó pel manteniment de la qualitat i quantitat de tots els serveis municipals sense cap retallada dels mateixos, un fet pràcticament inèdit avui al nostre país”. Triadó va destacar que “els comptes municipals s'han fet molt rigorosament i amb responsabilitat, tenint en compte les liquidacions de l'any anterior i la situació econòmica que es viu actualment i que es preveu per als propers anys, i va afegir, “és a dir, sense estirar més el braç que la màniga”.

A banda de la injecció econòmica extraordinària que suposa la Llei de Barris (1,7MM d’euros), el pressupost del 2012 és un pressupost auster, atent al ritme econòmic del país, marcat per la prudència per tal que la reducció d’ingressos, especialment els provinents de l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, no afecti ni a la qualitat ni a la quantitat dels serveis que l’Ajuntament presta als veïns i veïnes i sense incrementar la pressió fiscal sobre els ciutadans, un fet que es compensa amb la reducció de despeses financeres. Com explica el regidor d’Hisenda, “fa tres anys que no demanem préstecs i el deute que tenim l’anem amortitzant amb recursos propis”. Triadó explica la voluntat política del pressupost informant que “des de l’equip de govern prioritzem les partides destinades a serveis socials, augmentant les aportacions per a famílies amb dificultats econòmiques, millorant el servei d’assistència domiciliària amb un vehicle adaptat i reforçant els plans d’ocupació per a reduir l’atur al municipi tot i que aquest és inferior a la mitjana de Catalunya i també de la comarca del Maresme”. De fet, en els darrers quatre anys s’ha doblat la inversió en benestar social i avui els serveis públics bàsics suposen el 44,18% del pressupost municipal. En aquesta línia s’ha apostat per consolidar les dotacions pressupostàries de Promoció Econòmica, per dur a terme plans d’ocupació per a la contractació de persones en atur; i pel manteniment, rehabilitació i neteja de la via pública, parcs i jardins urbans, i la renovació de l’enllumenat públic per un de sostenible que suposarà un important estalvi energètic, valorat pels tècnics municipals en un 40% respecte el que es paga avui.

El Pressupost municipal general per a l’any 2012 inclou el Pressupost de l’Ajuntament (10.852.091,86€), el del Patronat Promúsica (9.250€) i les previsions d’ingressos (3.508.589,68€) i despeses (3.357.548,35) de la Societat Municipal La Pinassa.

Les opinions dels partits polítics
El portaveu d’ERC, Sebastià Pujol, va manifestar en el decurs del Ple que “en un pressupost de prop de 14MM d’euros, qualsevol repartiria les partides de diferent manera”, i va voler destacar “l’encert, en el seu moment, de la Generalitat d’apostar per la Llei de Barris”. Va reclamar que “ens hauríem d’abocar més a les entitats”, un fet al que el regidor d’hisenda, Josep Triadó, li va recordar que “mantenim les subvencions a les associacions locals quan hi ha molts ajuntaments que les rebaixen un 80%”. Finalment, Sebastià Pujol va lamentar que “fa temps que no parlem amb el govern. És una qüestió de voluntat”.

El portaveu del PSC, Jaume Cases, va dir que el pressupost s’ajustava força al de l’any passat i que “en general estem satisfets perquè els números es presenten equilibrats”. El portaveu socialista va destacar també la inversió que suposa la Llei de Barris, “un esforç de tots els grups municipals, l’Associació de Veïns i l’Ajuntament de Premià de Mar”. Destacant l’actitud responsable dels darrers anys del PSC, en Jaume Cases va dir que “tot i el nostre desacord en els diners que es gasten en neteja viària i comunicació, considerem que no és motiu suficient per a votar en contra del pressupost, per això els socialistes ens decantem per l’abstenció”.

La regidora de Solidaritat, Montse Assens, no va intervenir.

INVERSIONS: 1.175.648,96€
S’incrementen un 4,49% respecte l’any  passat. S’inclouen les de Llei de Barris.

  • Rehabilitació antic edifici consistorial plaça de la Vila
  • Alarmes edificis
  • Taquilles brigada
  • Adquisició vehicles brigada i serveis
  • Adequació vies públiques
  • Inversió zones esportives

Llei de barris:

  • Urbanització carrers i pacificació trànsit
  • Local social AAVV i Oficina del Pla
  • Noves tecnologies
  • Sostenibilitat sala polivalent i xarxes recollida d’aigües pluvials
  • Millora mobiliari torrent Santa Anna
  • Supressió barreres arquitectòniques


Un Ajuntament previsor des de fa anys
Des de l’any 2008, i de forma pionera, Premià de Dalt duu a terme una política de reducció de la despesa, basada en la racionalització de què es gasta, establint prioritats i objectius de cada àrea municipal tendint cap a l’optimització de recursos i l’estalvi. En aquest sentit, el municipi té un endeutament del 26%, un dels més baixos del país, quan la llei l’establia en el 75% per a l’any 2011. Segons va manifestar el regidor d’Hisenda, Josep Triadó, en el Ple “si altres administracions haguessin fet el mateix que Premià de Dalt avui probablement la situació econòmica del país seria força diferent a l’actual”, alhora que va agrair la tasca de tot el personal municipal, de la Societat Municipal La Pinassa i, especialment, el del departament d’Intervenció amb la interventora al capdavant”.

El pressupost, a l'abast de tothom
Us podeu descarregar el pressupost així com els seus eixos fonamentals en el següent document: Pressupost 2012

Below Content Viewlet

Document Actions