Notícies

Navigation Bar

La voluntat de consens marca el Ple del mes de març

Diverses mocions, totes elles de caràcter polític, han estat acordades entre els diferents grups municipals independentistes que conformen el ple.

Above Content Body

Content Core

El Plenari del mes de març, celebrat dilluns dia 15 de forma telemàtica, va aprovar les bases que han de regir una nova remesa de subvencions al teixit empresarial de Premià de Dalt. Es tracta del Pla 3.000 en què empreses reben subvenció per a contractar persones del poble en situació d’atur, i el Pla d’autoocupació que consisteix en subvencions fins a 2.000 euros per a passar de persona aturada a autònoma establint una activitat pròpia. El punt va tirar endavant amb els vots favorables del Govern (Junts i PSC) i d’ERC, i l’abstenció de Crida i C’s.


A banda d’aquests ajuts econòmics, també van prosperar dos punts que el Govern duia a aprovació. El primer una compatibilitat d’un treballador de l’àrea de Serveis Territorials i Via Pública, i l’altra, una modificació del catàleg de llocs de treball i plantilla de la Corporació per a la creació d’una plaça de Tècnic d’Administració General (TAG) i un/a auxiliar administratiu/va.

Mocions
En l’apartat de mocions, la voluntat d’acord va quedar palesa ja que gran part d’aquestes les van presentar conjuntament diversos grups municipals. Aquest és el cas de la moció emmarcada en el 8 de març, Dia Internacional de les Dones en què, entre altres, es reclama combatre la desigualtat, eradicar la bretxa salarial i la violència de gènere i aplicar la perspectiva de gènere en les polítiques locals. Totes les formacions polítiques, a excepció de Ciutadans, van presentar-la i va ser aprovada per unanimitat.


Les mocions de caràcter polític de suport a l’Amnistia dels presos i preses polítiques i de retorn de les persones exiliades i la de suport a la Llibertat d’expressió les van proposar els tres partits independentistes, Junts, ERC-AM i Crida, i totes dues van aprovar-se amb els seus vots.  Mentre que el regidor de C’s, acusava aquests grups de “voler obrir esquerda a la societat i viure del mono tema amb les mocions” alhora que reclamava “fer complir la llei”, la portaveu del PSC, Inma Fernández, deia que “l’amnistia es fa quan es passa de la transició a la democràcia. I no és així. Som en un estat de dret i estem reconeguts com una democràcia plena”. Des de les files independentistes s’argumentava tot el contrari. Carlos Garcia de la Crida manifestava que “compartim el desig de l’amnistia que ha de servir per a les milers de persones encausades”. Quim Fornés d’ERC explicava: "L’amnistia és la forma política de resoldre un conflicte polític i començar des de zero les negociacions entre Catalunya i l’Estat espanyol”. Carles A. Medina portaveu de Junts argumentava: “Ens cal l’amnistia per a deixar la via de la repressió i permetre aplicar allò que han dit les urnes”. En resposta a C’s i PSC, Medina els etzibava que: “Nosaltres entenem la democràcia d’una manera molt diferent”.

La moció de suport a l’Amnistia va tirar endavant amb 14 vots a favor de Junts (9), ERC-AM (3) i Crida (2). PSC (2) i C’s (1) van votar-la en contra.


Quant a la moció a favor de la llibertat d’expressió, el regidor de C’s explicava que “es persegueix a la gent que se salta la llei, perquè delinqueix” i acusava els grups independentistes que “a vostès no els hi importa la llibertat d’expressió”. Des de la Crida s’assegurava que “sempre defensarem les llibertats i els drets”. Inma Fernández, del PSC, manifestava que “no podem estar a favor de qualificar d’exercici de la llibertat d’expressió les lletres de Pablo Hasél”. Quim Fornés d’ERC replicava Ciutadans “vostè d’un tot n’agafa una part i això és
demagògia”, i també deia que tot i que personalment ni li agraden les lletres de Hasél, sempre defensarà el dret a escriure-les i cantar-les. I finalment, des de Junts, Carles A. Medina explicava que “els poetes i els artistes, abans de ser poetes i artistes, són ciutadans. I si ells són censurats, colpejats i castigats per allò que escriuen i pinten, és com si ens censuressin, colpegessin i castiguessin a tots nosaltres”.

La moció doncs va ser aprovada amb 14 vots a favor de Junts (9), ERC-AM (3) i Crida (2); l’abstenció del PSC (2) i el vot en contra de C’s.

En canvi, no van prosperar les dues mocions que Crida Premià de Dalt va presentar. La primera exigia la retirada de les acusacions de la Generalitat en les causes contra manifestants per la llibertat i els drets socials. En l’exposició, Carlos Garcia argumentava que la moció és la continuació de les altres dues aprovades, de suport a l’amnistia i la llibertat d’expressió, i explicava que “es tracta d’acusacions injustes i injustificades i expressem tot el suport a col·lectius encausats alhora que demanem la seva exculpació”.  El regidor de Ciutadans expressava “tot el suport als cossos de seguretat”; la regidoria socialista Inma Fernández deia que “la moció no té cap sentit perquè si la Generalitat es persona com a acusació particular, serà per alguna cosa”.  Els portaveus d’ERC i Junts, Quim Fornés i Carles A. Medina, respectivament, coincidien en què no era el millor moment de presentar la moció ja que el que en ella es demana és un dels punts a negociar entre l’imminent nou Govern de Catalunya i serà aquest qui ho haurà d’encarar i resoldre aquest assumpte.

La moció doncs no s'aprovava en rebre únicament a favor els 2 vots de Crida; 3 abstencions d’ERC i 12 vots en contra de Junts (9), PSC (2) i C’s (1).

La segona moció de la Crida demanava la preservació del patrimoni de Premià de Dalt arran la destrucció d’un forn del s. XIX als terrenys privats de can Nolla. Una destrucció que està investigant Mossos d’Esquadra arran la denúncia de l’Ajuntament de Premià de Dalt contra aquests fets. Mentre tota l’oposició la va votar a favor coincidint en exigir un major zel de l’Ajuntament en la protecció del patrimoni local, el Govern (Junts i PSC) ho va fer en contra defensant el seu portaveu, el regidor Medina, l’actuació del Consistori un cop coneguda la destrucció i detallant la protecció dels béns patrimonials que es duu a terme amb el suport i acompanyament del Servei de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, i posant com a exemple el que s'ha fet a can Vilar i la Cisa.

La darrera moció la va presentar el grup municipal de C’s i demanava una auditoria integral de l’Ajuntament per a guanyar en transparència i informació a la ciutadania. La moció no va prosperar. Crida (2) es va abstenir i la resta de grups (Junts, PSC i ERC) la van votar en contra explicant que ja hi ha diversos canals de control i fiscalització d eles finances municipals.

Precs i preguntes

ERC va fer 6 preguntes al Govern  sobre mobilitat, cultura, personal, coordinadors d’àrees, i forn de can Nolla. I va formular 2 precs sobre via pública i l’oferta cultural. Crida Premià de Dalt  va formular 4 preguntes sobre activitats culturals, municipalització de l’aigua, arbrat i sobre la vegetació que envaeix les voreres. I, finalment, Ciutadans va fer 7 preguntes sobre can Nolla, enllumenat públic, societat municipal La Pinassa, subvencions d’Acció Social, bus Casas i els Fons Europeus Next Generation. I també 1 prec per a millorar la senyalització dels carrers del nucli antic.

El proper Ple tindrà lloc al maig, concretament, el dilluns 10 de maig de 2021.


 

Mocions aprovades

 

Vídeo sencer del Ple

Below Content Viewlet

Document Actions