Notícies

Navigation Bar

La plaga del bernat marbrejat, una xinxa asiàtica que cal eliminar

El bernat marbrejat no pica ni persones ni animals, però malmet fruites i hortalisses, i amb el fred es refugia a les cases i provoca moltes molèsties.

Above Content Body

Content Core

El bernat marbrejat, una xinxa exòtica provinent d'Àsia, és un insecte que es va detectar per primer cop el 2016 a Girona i la seva expansió pel territori ha estat molt ràpida. 

Aquesta espècie invasora es distingeix d'altres bernats autòctons perquè té unes bandes blanques a les antenes. L'insecte no pica les persones ni els animals ni tampoc transmet malalties. S'alimenta principalment de plantes dels parcs i cultius agrícoles i la seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals i cultius hortícoles.

L'insecte resulta molt molest i comporta certa alarma perquè té la particularitat d'hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases) i els vehicles. 

Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor.

En cas de detectar-se en habitatges, es recomana evitar l'ús d'insecticides per la seva poca eficàcia. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

A Catalunya s'han estès per tot el territori, sobretot a l'entorn de les ciutats i al llarg del litoral, on busca refugi per a passar l'hivern. Aquesta xinxa no té enemics naturals i es reprodueix molt ràpid.

Preocupació a l'agricultura

La plaga de bernat marbregat (Halyomorpha halys) preocupa molt el sector de l'agricultura, ja que pot provocar grans danys als cultius ja que  té un aparell bucal que li permet pessigar i xuclar la saba de les fruites i hortalisses i genera un dany en aquesta fruita i en aquesta verdura que fa que perdi el valor comercial.

 

Below Content Viewlet

Document Actions