Notícies

Navigation Bar

L’Agenda 2030 és la clau de les Ordenances Fiscals per al 2021

L’economia verda i el combat a l’especulació immobiliària i a les okupacions mafioses marquen la modificació  de la nova fiscalitat

Above Content Body

Content Core

El Ple Municipal d’aquest dilluns 19 d’octubre ha sotmès a debat i votació la modificació de les taxes municipals de Premià de Dalt per al proper any 2021. A proposta del Govern, les noves ordenances no presentaran cap increment de cap impost municipal. La proposta ha rebut la seva aprovació provisional sense cap vot en contra. El  Govern (Junts i PSC) i el grup municipal la Crida l’han votat a favor mentre que ERC i C’s s’han abstingut.

Bonificacions d’impostos i lluita contra l’especulació i l’okupació mafiosa

Les ordenances fiscals són el conjunt de normes, dins l’àmbit tributari local, que aprova l’Ajuntament per a la regulació de les aportacions que rep en forma d’impostos, taxes i preus públics. Alejandro Costa Urigoitia, regidor d’Economia i que ha presidit el Ple per absència de l’alcalde a conseqüència d’una indisposició, s’ha mostrat satisfet per la participació i aportacions tant de la Crida com de Ciutadans, i ha destacat que amb aquesta fiscalitat el Govern referma el seu compromís amb l’Agenda 2030 tant en polítiques públiques -com el canvi de tot l’enllumenat a tecnologia LED- com en promoure l’economia verda entre la ciutadania amb bonificacions fiscals lligades a la sostenibilitat.

El regidor explica que “els impostos de major impacte en la ciutadania, l’IBI i l’impost de vehicles, incorporen bonificacions. Pel que fa a l’IBI, es bonificarà fins a un 25% als habitatges que instal·lin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol”. En el sentit contrari, l’impost presenta un recàrrec del 50% de la quota líquida per a aquells immobles -no les segons residències- que es trobin desocupats amb caràcter permanent, i que així ho certifiquin els Serveis Tècnics municipals, “amb l’objectiu”, explica el regidor, “de combatre l’especulació i les okupacions mafioses, tal i com vam acordar amb el grup de la Crida”. A més es reduirà la bonificació de l'IBI a les grans promotores immobiliàries del 70% al 50%, el percentatge mínim que exigeix la llei.

Aportacions de l’oposició

Els grups municipals de la Crida i Ciutadans van agrair haver pogut participar en la proposta de modificació de les Ordenances Fiscals i que s’hagin recollit algunes de les seves aportacions. David Expósito de C’s, explicava que “tot i que no són les nostres ordenances, per responsabilitat votem abstenció perquè són beneficioses pels veïns de Premià de Dalt”.  Carlos Garcia de la Crida, també destacava el debat entre Govern i oposició i es mostrava especialment satisfet, “pel recàrrec de l’IBI als habitatges buits, una reclamació que el nostre grup ha demanat de forma insistent i una mesura que va en la línia de defensar el dret a l’habitatge”. Pel que fa a ERC, el seu portaveu, Quim Fornés, es queixava dels horaris de les reunions i de la dificultat d’analitzar la proposta d’ordenances sense la possibilitat d’aclarir dubtes amb el regidor d’Economia en no poder assistir-hi. El portaveu d'Esquerra manifestava que “els que ens heu de convidar a seure’ns sou vosaltres. Nosaltres no us hem de trucar a la porta”. Tanmateix, en entendre que la proposta de modificació de les ordenances recollia alguns apunts plantejats per ERC, el grup municipal es va decantar per l’abstenció. El regidor d’Economia, Alejandro Costa Urigoitia va respondre al portaveu republicà que, “si voleu ser a la taula de negociació, s’ha d’estar en temps i forma amb les mateixes condicions que la resta de grups”.


Impost de vehicles de tracció mecànica

Quant a l’impost de vehicles, es bonificaran fins al 75% els elèctrics i els híbrids endollables i, al contrari, s’elimina la bonificació del 100% als vehicles de més de 25 anys que solen ser molt més contaminants. Així, es promouen els vehicles 'verds' i en canvi no els més antics. Sí que es manté la bonificació per als vehicles històrics que és d’obligat compliment.

La resta de taxes i impostos que es van modificar ha estat per adaptar-los a la normativa vigent.

Modificació de la plantilla

Aquest punt que presentava la regidoria de Recursos Humans es va aprovar per unanimitat de totes les regidores i regidors. Concretament, la modificació fa referència a la incorporació d’una cap de Serveis a les Persones i d’una nova directora de la Biblioteca Jaume Perich i Escala. Els portaveus de C’s, Crida i ERC van votar favorablement entenent la necessitat de reforçar la coordinació i la part tècnica d’aquest àmbit municipal que representa el servei a les persones.

Dues mocions al Ple

Crida Premià de Dalt en va presentar una per a tenir un reglament dels mitjans de comunicació locals. En la seva argumentació, Carlos Garcia de la Crida va manifestar la necessitat d’uns mitjans plurals que mostrin la diversitat de Premià de Dalt, amb un consell editorial o d’administració en què participin tots els grups polítics, entitats i persones veïnes. David Expósito de C’s també  s’hi mostrava a favor demanant més pluralitat i que la moció representava una oportunitat de millora dels mitjans públics. I Quim Fornés des d’ERC feia referència a la necessitat que l’Ajuntament posi eines per garantir la professionalitat i pluralitat dels mitjans de comunicació municipals.  El portaveu del Govern, Carles A. Medina, responia que “la comunicació ja és plural, veraç, transparent i professional”, explicant que la participació de l’oposició als mitjans municipals que es demana a la moció ja es recull a la proposta del nou Reglament Orgànic Municipal, del qual s’estan estudiant les propostes de l’oposició presentades. En aquest sentit, Medina es va mostrar sorprès “que la Crida, que presenta la moció, no hagi presentat cap proposta al respecte”. El portaveu va recordar que Premià de Dalt ha rebut per cinquè any consecutiu el Segell Infoparticipa amb el 100% de puntuació, un reconeixement i aval de la UAB a la transparència i qualitat de la comunicació pública al municipi.

La moció no va prosperar en rebre els vots a favor de l’oposició (Crida, ERC i C’s) i el vot en contra dels dos grups que conformen el Govern (Junts i PSC)

Parades de bus contra l'assetjament

La moció de Ciutadans demanava la instal·lació de parades de bus nocturnes per evitar agressions sexistes i reduir el risc d’assetjament, una moció que va ser aprovada per unanimitat. David Expósito va explicar que són unes parades que no formen part de les establertes a les línies d’autobús i que es farien a demanda de la dona o de noves parades intermèdies, que ha d’estar asseguda el més a prop possible del conductor/a. El regidor ho va contextualitzar en la problemàtica d'assetjament a les dones i de violència sexual contra elles.  Tots els grups municipals van votar favorablement a aquesta moció en què s’insta la Generalitat de Catalunya a permetre que les dones puguin sol·licitar baixar de l’autobús entre dues parades durant la nit per tal de reduir el trajecte fins a casa i reduir la possibilitat d’una agressió sexual. L’objectiu de la proposta és evitar al màxim els punts de l’espai públic que són percebuts com a insegurs per les dones.

Precs i preguntes

ERC va formular 5 preguntes i 5 precs al Govern. Quant a preguntes, va demanar sobre la compra de bosses biodegradables per a recollir les femtes dels gossos a la via pública, l’estat actual del projecte de piscina, el poblat iber de la Cadira del Bisbe, la nova promoció immobiliària a la Riera de Sant Pere i la reinversió de diners de Cultura -per manca d’activitats- a Serveis Socials. Els seus precs van fer referència a la substitució del paviment del carrer Teixidores,  a les entrades i sortides de les escoles en el context de pandèmia, a les jardineres del poble i a l’horari de la Comissió informativa i la Junta de Portaveus.

Crida Premià de Dalt va fer 4 preguntes -sobre pintades que inciten l’odi, les màquines per a reciclar petits envasos, òrgans de participació i controls per radar- i 1 prec per a la realització d’un debat públic sobre el nou ROM.

Finalment, el regidor de Ciutadans, David Expósito, va fer 5 preguntes -sobre la taxa per a propaganda a la façana de l’Ajuntament, vehicles abandonats, resums dels plens al web municipal, auditoria d’eficiència energètica dels edificis públics i la nova Associació de Comerciants de Premià de Dalt- i 2 precs, per a fer una campanya solidària de recollida d’aliments durant el Nadal i sobre el local de l’oposició.

19 d'octubre, Dia Internacional contra el Càncer de Mama

Tant el regidor d'Economia i primer tinent d'alcalde que presidia el Ple, Alejandro Costa Urigoitia, com els diferents portaveus dels grups municipals van tenir unes paraules de record per a les dones que han patit, han superat o ens han deixat a conseqüència del càncer de mama, la primera causa de mortalitat entre les dones a tot l'estat. 

Retard en l’inici del Ple per problemes tècnics

El Ple estava convocat de forma telemàtica per a les 19.30 hores però per problemes tècnics per a emetre en streaming, es va posposar 50 minuts. Les persones que vulgueu tornar-lo a veure ho podeu fer a través del Youtube de Premià de Dalt Media i properament podreu consultar totes les intervencions a través del portal de videoactes.


 

 

Below Content Viewlet

Document Actions