Notícies

Navigation Bar

Humana recupera més de 38 tones de tèxtil usat al municipi durant el 2021

És l’equivalent a 156.000 articles de roba, que podran allargar-ne la vida útil via reutilització i reciclatge.

Above Content Body

Content Core

La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha permès recuperar més de 38 tones de tèxtil usat a Premià de Dalt per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s'utilitzen.

L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 38.560 kg l'any passat per 39.181 de l'exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un lleuger descens de l’1,6%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 156.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. 

20kg de residu tèxtil per habitant

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. A Premià de Dalt, Humana va recollir l’any passat una mitjana de 3,7 kg per habitant.

La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la fracció resta i posteriorment a una incineradora.

Reducció d’emissions

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 38 tones recollides l’any passat a Premià de Dalt han evitat 235 tones de CO2a l’atmosfera.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

 

Below Content Viewlet

Document Actions