Notícies

Navigation Bar

El Ple defensa el català com a llengua vehicular a les escoles de Catalunya

Tots els grups municipals menys Ciutadans subscriuen el manifest “Som escola”.

Above Content Body

Content Core

La immersió lingüística a l’escola catalana va ser motiu de debat en el primer Ple de l’any de l’Ajuntament de Premià de Dalt, celebrat ahir 17 de gener de 2022. El Ple va aprovar una moció de suport al model educatiu català, a través del manifest Somescola.cat. Per contra, en va rebutjar una altra alternativa presentada per C’s que defensava l’educació integral en les dues llengües oficials a Catalunya, el català i el castellà. Cap grup municipal va donar suport al partit taronja en aquesta qüestió.

La polèmica política sobre la immersió lingüística a l'escola catalana va arribar ahir al Ple de l'Ajuntament de Premià de Dalt. Un debat que ha revifat en les últimes setmanes després d'una sentència judicial que obliga a impartir un mínim del 25 per cent de classes en castellà, en un grup d'una escola de primària de Canet de Mar. El Ple va debatre dues mocions sobre la immersió lingüística. La primera presentada de forma conjunta per Junts, ERC i Crida es basava en el manifest de Somescola. David Expósito de Ciutadans assegurava “posar-me vermell amb el manifest”, alhora que es queixava de l’ideari del nacionalisme català basat en el victimisme, les mentides i la imposició.  Jaume Batlle des de la Crida explicava que “la llengua catalana està amenaçada” i afegia que “cal protegir les llengües que tenen menys parlants”. Quim Fornés des d’ERC, argumentava en la seva condició de mestre que “cada cop hi ha menys alumnes que parlen català. La llengua no té vida pròpia sinó que depèn de l’ús que en fem”. El republicà recordava que “la immersió neix de grups de persones vingudes de fora de Catalunya que volien que els seus fills l’aprenguessin per a prosperar”. Inma Fernández, des del PSC, manifestava que “em sorprèn, Sr. Expósito que vostè visqui aquí” i argumentava el vot favorable del grup socialista a la moció perquè “defensem el foment i l’impuls del català i el volem com a llengua vehicular”. El portaveu de Junts, Carles A. Medina, responia al regidor taronja que “vostè no vol la igualtat entre castellà i català, vostè vol una Catalunya sense llengua pròpia ni tradicions catalanes”. La moció de Somescola va prosperar amb els vots de tots els grups municipals (Junts, ERC, Crida i PSC) i el vot en contra del regidor taronja.

La segona moció sobre la llengua la presentava el grup de Ciutadans per a demanar que el castellà també sigui llengua vehicular a les escoles catalanes. El regidor taronja, David Expósito, defensava una educació trilingüe, juntament amb l’anglès, i va dir que no volia que el català fos l’única llengua a l’escola. Es va posar a disposició “de les famílies que vulguin un 25% de castellà a les escoles tot demanant-les-hi “que no s’exposin a les manades” i va afegir que “vostès no ens poden privar del dret a què els nostres fills aprenguin una de les llengües oficials d’aquest país que és Espanya”. Jaume Batlle de la Crida explicava que “fan aquests debats perquè es basen en l’odi i la confrontació política permanent per arrencar quatre vots a les espanyes a partir del missatge d’odi”. Inma Fernández, des del PSC, manifestava que “els socialistes defensem una llengua, el català, que és pròpia de tots”. En Quim Fornés utilitzava una expressió castellana en resposta a la moció de Ciutadans, “no a lugar”, mentre que el portaveu de Junts, Carles A. Medina, deia que “és inacceptable que en un plenari s’utilitzin paraules en contra de la gent que defensa postures diferents com ara la nit dels vidres trencats que fa referència al nazisme, mentides, espionatge, manipulació, xenofòbia...”. La moció de Cs no va prosperar en rebre únicament el seu vot a favor; la resta de forces polítiques van votar en contra.

La formació taronja presentava una altra moció que feia referència a la millora de l’atenció dels problemes de salut mental infantil i juvenil. Concretament, aquest grup demanava la creació d’un Pla de salut mental per a adolescents, amb els centres educatius i la Conselleria de Salut. Jaume Batlle de la Crida va recordar que la competència és de la Generalitat i que des del seu grup són partidaris de crear una xarxa de comunitat educativa. Quim Fornés des d’ERC va dir que “el tema dels psicopedagogs ja està ben implantat als centres”, i el portaveu del Govern, Carles A. Medina, va avançar el vot en contra de Junts i PSC perquè ja hi ha professionals que treballen en aquest àmbit. La moció no va prosperar. Cs la va votar a favor; ERC i Crida, abstenció; i Junts i PSC, en contra.

 

Desenvolupament local

Es va aprovar -amb els vots a favor del Govern i l’abstenció dels grups de l’oposició- el tràmit de l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) per a 12 parcel·les ubicades entre els carrers Pere Moles, Ricard Sagué, Bonaplata i Montserrat Martí.

Va prosperar per unanimitat de tot el plenari l’aprovació inicial de la modificació del POUM per a la seva adaptació a la Llei d’Accessibilitat i també el següent punt que consistia en l’aprovació inicial de la modificació de l’art. 22 zona 14 industrial de les Normes Urbanístiques del POUM.

Des de l’àmbit de Promoció de la Vila, es va tirar endavant per unanimitat la resolució de mutu acord del Conveni de col·laboració i delegació de competències entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Maresme, pel projecte “L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca”, a cofinançar pel FEDER 2014-2020.

 

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

El grup municipal d’ERC va preguntar al Govern sobre la pista annexa al pavelló poliesportiu municipal, la plaça entre la Riera de Sant Pere i l’Enllaç, el carril per a vianants amb mobilitat reduïda a la plaça de la Fàbrica i sobre la seguretat sanitària de la ciutadania de Premià de Dalt.

Crida Premià de Dalt va formular dues preguntes. LA primera relativa a la situació del camí a l’institut-escola Santa Anna davant d’episodis de pluges fortes, i la segona sobre el seguiment de les propostes i peticions del servei de bus.

Finalment, el grup de Ciutadans va fer 4 preguntes i 4 precs. Va demanar informació sobre l’obertura del CAP Víctor Català, el tancament dels consultoris municipals, el futur desallotjament de les persones del terreny situat al camí del Mig/Oest, i sobre el un pou localitzat per l’ADF.  I també fa fer quatre precs, sobre campanya de prevenció de robatoris a la gent gran, sotrac a l’avinguda Josep Tarradellas,  el nou CAP i les seves especialitats i sobre la seguretat a La Floresta.


 

Vídeo íntegre del Ple ordinari del 17/01/2022

Below Content Viewlet

Document Actions