Notícies

Navigation Bar

El Govern reforça l’atenció social i avança inversions sostenibles, solvents i segures

Dilluns 15 de juny es va fer el primer ple presencial des de l’inici de l’alerta sanitària de la COVID 19. A la taula només s’hi van seure l’alcalde, la secretària, els portaveus dels grups municipals i els coordinadors de les àrees municipals

Above Content Body

Content Core

La resta de regidores i regidors es van col·locar a l’espai destinat al públic. Prèviament, abans d’entrar a la sala de plens, es va prendre la temperatura a totes les persones assistents, que duien mascareta, i es van desinfectar les mans amb gel.

Després de fer un emotiu minut de silenci per les víctimes mortals del Coronavirus, els coordinadors de les tres grans àrees municipals, Alejandro Costa de Serveis Generals, Josi Duran de Serveis a les Persones i Carles A. Medina de Dinamització Local, van explicar al Ple les accions realitzades a les diferents regidories que conformen l’organigrama municipal en el context de la COVID-19.

A nivell econòmic, cal destacar la liquidació del pressupost de l’Ajuntament de l’exercici 2019 que ha deixat un superàvit de més de 900.000€. Uns diners que segons el màxim responsable d’Hisenda, Alejandro Costa, “demostren la solvència i bona gestió de la Corporació i permeten comptar amb un marge de maniobra potent davant desgràcies naturals com el temporal Gloria o ara amb la pandèmia de la COVID 19, en la que s’ha donat a la regidoria d’Acció Social un xec en blanc per a tot allò que necessiti” Això ha suposat la contractació d’una treballadora social més, un suport administratiu per la tramitació d’ajuts, així com poder afrontar una despesa setmanal de més de 6.000€. A banda, com deia Costa, que va convidar a no polititzar amb el patiment de les famílies, “hem injectat 120.000€ més que es sumen als més de 500.000€ amb els que compten el Serveis socials”.

Tot seguit, el Govern va aprovar una modificació de pressupost per a disposar de 830.000€ del romanent de tresoreria amb l’objectiu d’executar el canvi de lluminàries que suposarà un estalvi econòmic cada mes de 15.000€ per a destinar-lo a necessitats socials i/ possibles incontingències. Com va explicar l’alcalde, Josep Triadó, “aquesta actuació es fa amb 3 criteris, sostenibilitat mediambiental, solvència econòmica i seguretat”.  Amb la substitució de les lluminàries actuals per tecnologia LED s’eliminen punts foscos dels carrers i per tant es guanya en seguretat. La voluntat del Govern és que aquesta millora de l’enllumenat públic estigui feta a l’octubre quan entrem a l’horari d’hivern. El regidor d’Economia i Hisenda, Alejandro Costa, va informar al Ple que “inicialment, preveiem finançar el nou enllumenat amb el PUOSC que ens ha d’atorgar la Generalitat i amb la venda de 2 parcel·les”, i va afegir, “però la situació actual ens indica que no és el moment de vendre i el PUOSC encara no ha arribat per tant hem pres la decisió de finançar la inversió amb el romanent municipal”. El regidor de C’s David Expósito va ser molt crític amb la proposta i va afirmar que “no ens sembla correcte gastar aquests diners en un canvi d’enllumenat”. El portaveu d’ERC, Quim Fornés, també es va manifestar en la mateixa línia, “no és el moment de fer inversions importants en la situació actual en que ens trobem”. Jaume Batlle de la Crida afirmava estar d’acord en les actuacions proposades però alhora, desconèixer si es cobreixen les necessitats de les persones més vulnerables per aquesta crisi. De nou el regidor Alejandro Costa va voler deixar clar que “mai hem deixat diners al calaix i sempre hem reinvertit els diners dels ciutadans el els ciutadans”.

Amb aquesta modificació de pressupost, aprovada pels 11 regidores/es del Govern (9 de Junts/Nou Impuls i 2 del PSC), i amb el vot d'abstenció de l’oposició (3 d’ERC, 2 de Crida i 1 de Ciutadans) també es fa una aposta per les polítiques digitals per a seguir promovent el teletreball i el serveis a la ciutadania de forma més àgil i eficient.

En aquest ple també es va aprovar, amb els vots de tots els grups a excepció de C’s que va fer-ho en contra, l’adhesió a Localret, el consorci format per les administracions locals de Catalunya per millorar l’acció dels governs locals en l’impuls de la societat de la informació. Actualment són més de 800 els ens locals que en formen part, a més de comptar amb el suport des del naixement l’any 1997, de les dues entitats municipalistes catalanes, l’FMC (Federació de Municipis de Catalunya) i l’ACM (Associació Catalana de Municipis i Comarques).

De l’àrea de Desenvolupament Local va prosperar l’assumpció de les competències inspectores i sancionadores dels espectacles públics i les activitats recreatives a favor de l’Ajuntament amb els vots a favors del Govern (Junts/Nou Impuls i PSC) i Crida Premià de Dalt, i les abstencions d’ERC i C’s.

 

Apartat de mocions

De les 7 mocions presentades al Ple de juny per part dels diferents grups municipals, 3 es van tirar endavant, 3 no van prosperar i 1 es va deixar sobre la taula amb la voluntat de consensuar-la. Per unanimitat es va aprovar la moció de Junts/Nou Impuls i PSC sobre la gestió del procés de reobertura escolar a Premià de Dalt i la moció d’ERC per exigir al Govern de l’Estat i al departament de Treball de la Generalitat el pagament immediat dels ERTO, després que a petició del Govern s’inclogués en la reclamació també a Treball i no únicament al Ministerio.

En canvi, no va aprovar-se la moció d’ERC sobre el control de les mocions aprovades al Ple, una moció molt semblant a la que Crida Premià de Dalt va presentar al juny de 2018 i que tampoc va prosperar perquè només la van votar favorablement els dos regidors de la Crida, mentre que la resta de grups s’hi van oposar, entre ells ERC. En aquesta ocasió, el Govern va votar en contra, i l’oposició a favor. Tampoc es va aprovar la moció de la Crida per a l’impuls de mesures comunitàries i educadores de foment de la cohesió social i la convivència, amb el mateix sentit de vots. La Crida defensava la necessitat d’actuar preventivament amb educadors socials o de carrer per estar en contacte amb els infants vulnerables. El portaveu del Govern, Carles A. Medina, argumentava el vot en contra perquè des d’Educació ja es treballa per a disposar d’educadors de carrer i entenia que no era lògic aprovar una moció que instava a fer accions que ja estan previstes.

Amb la mateixa explicació tampoc prosperava la moció de C’s per a fer efectiva la conciliació laboral i reducció de l’esquerda digital. Junts/Nou Impuls i PSC van votar en contra i C’s, Crida i ERC a favor. Sí que es va aprovar la moció de C’s contra la intervenció dels estalvis dels ajuntaments per part del Gobierno de España amb els vots a favor de tots els grups municipals, a excepció del PSC que es va abstenir.

D’altra banda, es va deixar sobre la taula la moció perquè Premià de Dalt sigui municipi amigable per a persones amb Alzheimer amb la voluntat de consensuar-la en el proper Ple.

Precs i preguntes

El grup municipal d’ERC va fer 7 preguntes i 2 precs al Govern sobre rumors, comunicació, canal entre Govern i oposició, COVID 19, mercat ambulant i incivisme. Crida Premià de Dalt va formular 6 preguntes sobre el pressupost, COVID 19, ensenyament, joventut, el retorn al funcionament habitual de l’administració, comerç i vianants; i un prec per a reprendre les reunions entre Govern i oposició. C’s va fer 9 preguntes sobre habitatge, subvencions, COVID 19, EPIs, Ca N’Amell, seguretat, ocupacions i banderes no oficials; i va fer un prec sobre la reposició de senders i panells al Parc Serralada Litoral.

     

 

Below Content Viewlet

Document Actions