Notícies

Navigation Bar

Dimarts 20 de setembre l’Ajuntament eliminarà un rusc de vespa asiàtica

A la zona del Xamorot, entre la carretera d’Enllaç i l’avinguda Puig de Pedra

Above Content Body

Content Core

La col·laboració del veïnat ha fet possible detectar aquest rusc de vespa velutina a Premià de Dalt. Davant la dificultat per accedir al niu detectat, tal i com va passar fa temps en un altre de la zona de la Cisa/Can Nolla, s’utilitzarà de nou un fusell que permet, des de la distància, disparar bales amb insecticida congelat a l’interior del rusc.

El principal benefici d'aquest sistema és l’augment de la seguretat i la reducció de l'impacte ambiental. Amb altres mètodes es necessita uns 3 litres d'insecticida per acabar amb un niu, amb la marcadora en calen uns 20 mil·lilitres. A més, només és necessari un tècnic per realitzar la tasca. Això, sumat a l'estalvi en quantitat d'insecticida, suposa una reducció important del preu del tractament.

Un cop injectat el verí, en 48 hores totes les vespes estan mortes. El rusc es manté però completament inactiu. L’acció de retirada del rusc no és perillosa pel veïnat de la zona però si que se l’avisa perquè no els estranyi el soroll dels trets, que es dispararan a dos quarts de vuit del matí del dimarts 20 de setembre de 2022.

Fins avui, s’han retirat dos ruscs de vespa asiàtica a Premià de Dalt, un a la Cisa i l’altre a la carretera de Premià de Mar, a l’alçada del parc Felicià Xarrié.

 

La vespa asiàtica

És una espècie invasora provinent del sud-est Asiàtic i molt estesa a Catalunya ja que no té cap depredador natural i les condicions climàtiques li són favorables. Es tracta d'una espècie diürna que és més activa durant l'estiu. S'alimenta principalment de fruites i d'altres insectes, representant una amenaça per la biodiversitat autòctona. Una de les espècies més afectades és l'abella de la mel, que a banda de ser important per l'apicultura, té un paper clau en la pol·linització. També suposa danys econòmics als apicultors perquè el 80% de la dieta d'aquestes vespes són larves d'abella.

Els vespers els construeixen, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses, tot i que en alguns casos també poden fer els nius en construccions, entre matolls o enterrats.

Col·laboració ciutadana

Quan es detecti un niu s’ha de comunicar a la Policia Local (93 693 15 00) o a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament (93 693 15 15) perquè s’actuï des de l’àrea de Salut Pública el més aviat possible. 

Below Content Viewlet

Document Actions