Notícies

Navigation Bar

Deute zero de l’Ajuntament amb els bancs

El Ple de la Corporació aprova cancel·lar de forma anticipada els préstecs subscrits

Above Content Body

Content Core

El Ple ordinari de novembre celebrat dilluns dia 18 va començar informant l'alcalde que es votaria la urgència d’un punt que inicialment no era a l’ordre del dia. Es tractava d’una modificació de pressupost per a cancel·lar de forma avançada els últims crèdits de l’Ajuntament amb entitats financeres, concretament quasi 408.000 euros. Com va explicar el regidor d’Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, “alliberem 150.000€ del Pressupost que en lloc de destinar-los a pagar els bancs, els dedicarem als serveis a les persones”. L’alcalde, Josep Triadó, manifestava que “ja no pagarem ni 1 euros als bancs, el que demostra la capacitat de destinar més diners pel benestar dels veïns i veïnes i sense haver de pujar impostos com fan molts ajuntaments”. La modificació de pressupost es va aprovar amb 14 vots favorables (Junts, PSC i ERC) i 3 abstencions (Crida i C’s).

Ampliació del Govern i dedicació parcial de les tres persones coordinadores d'àrees municipals

A l'apartat de Despatx Oficial, es va traslladar al plenari el decret d'alcaldia sobre l’ampliació del Govern, format inicialment per 9 regidores i regidors de la candidatura Junts per Premià de Dalt – Nou Impuls, amb la incorporació dels 2 representants del PSC, Inma Fernández i Ginés Marín. En la legislatura passada, 2015-2019, els socialistes ja formaven part del Govern encapçalat per l’alcalde Josep Triadó (Junts) i amb dos regidors d'ERC.

Aquestes incorporacions han suposat petits canvis en el cartipàs municipal. Així, Inma Fernández és la regidora de Cooperació i Solidaritat i també de Participació Ciutadana, mentre que en Ginés Marín és el regidor de Seguretat Ciutadana, i en Marc Tintoré, resta com a regidor adjunt a aquest àmbit.

En el decurs del Ple també es va aprovar la dedicació parcial de tres regidors, Alejandro Costa Urigoitia, Josi Duran Cutillas i Carles A. Medina i Vilalta, coincidint amb la nova estructura municipal en què són els coordinadors de les àrees de Serveis Generals i projectes estratègics, Serveis a les Persones i Dinamització Local, respectivament.

David Expósito (C’s) dubtava del percentatge de dedicació i de qui controlaria què farien els regidors en qüestió; des de Crida Premià de Dalt, Carlos Garcia valorava més la forma que el fons i reclamava un diàleg sobre les retribucions de tot el plenari. Finalment, Quim Fornés (ERC) mostrava els seus dubtes sobre la necessitat de tirar endavant la dedicació parcial  alhora que reclamava que aquests canvis s’havien d’explicar en el programa electoral, no després. El portaveu del Govern, Carles A. Medina defensava “aquest nou sistema de gerència compartida ens permetrà assolir una estratègia política comuna”. Les dedicacions parcials van rebre el vot a favor del Govern (Junts i PSC), mentre que l’oposició (ERC, Crida i C’s) va votar en contra.

Per unanimitat sí que es van aprovar les bases de les subvencions per al foment de l’ocupació, el ‘Pla 3000’, en què les empreses que contracten persones aturades del poble reben fins a 3.000€ de l’Ajuntament; i el pla de foment de l’autoocupació "Pla 2.000” amb què s’atorguen fins a 2.000€ -500€ més que fins ara- a les persones aturades que es converteixen en autònomes en iniciar un negoci propi.

Cinc mocions al Ple

El grup municipal d’ERC en va presentar dues, una en defensa de l’autonomia local i l’altra per a garantir la independència i la pluralitat de la comunicació pública local. En la primera, els republicans a través del seu portaveu, Quim Fornés, defensaven poder parlar de tot en el plenari, arran d’una sentència del Tribunal Suprem contra l’Ajuntament de Caldes de Montbui en què es dictamina que les propostes de resolució als Plens només poder ser sobre competències de l’administració local. Aquest Consistori s’havia declarat “municipi lliure i sobirà” i demanava al Parlament de Catalunya treballar per assolir aviat la independència. Junts i Crida es van sumar a la reclamació de llibertat d’expressió del plenari mentre que des de Ciutadans el seu regidor David Expósito defensava que mai es poden traspassar les línies de la Constitució i la democràcia.

El Ple va aprovar -amb 16 vots a favor d’ERC, Junts, PSC i Crida, i 1 vot en contra de C’s- seguir debatent i acordant temes d’interès per a la ciutadania, el rebuig a la judicialització de la vida política i donar suport a l’Ajuntament de Caldes de Montbui i altres consistoris que han aprovat mocions a favor del dret de la ciutadania a decidir sobre el futur polític de Catalunya tot instant al Parlament a regular la capacitat de les institucions d’aprovar mocions declaratives que no tenen efectes jurídics. 

La segona moció d’ERC demanava garantir la independència i pluralitat de la Comunicació pública local argumentant que la comunicació institucional (butlletí La Pinassa, xarxes socials, web i notes de premsa) no hauria de recaure en la persona de confiança de l’alcalde, màxim responsable del departament d’Alcaldia i Comunicació, per una qüestió ètica i estètica, malgrat que aquesta reuneixi sobradament els mèrits i titulacions que la capaciten per dur a terme aquestes tasques comunicatives. La moció també lamentava la suposada manca de transparència perquè el pare de l’alcalde, facilités fotografies al butlletí i pel fet que el disseny i maquetació les faci la filla d’un exalcalde. L’oposició, Crida i C’s, es van mostrar favorables a la moció, mentre que des del Govern es va rebutjar tot defensant la feina del departament de Comunicació i la resposta positiva de la població de Premià de Dalt. El portaveu del Govern, Carles A. Medina, explicava que “tots els mitjans de comunicació municipals responen al Pla de Comunicació vigent” i va recordar que “des de fa 5 anys, rebem el Segell Infoparticipa que reconeix el 100% de transparència i qualitat de la comunicació pública de l’Ajuntament de Premià de Dalt”. Finalment, l’alcalde, Josep Triadó, va dir que “la nostra manera de fer ha rebut l’aval majoritari de la ciutadania”, i va lamentar “l’estil d’ERC que darrerament posa noms i cognoms, en aquest cas el del meu pare”. L’alcalde va recordar que el seu pare ha estat una persona que ha dedicat més de quaranta anys de la seva vida a l’Ajuntament i què disposa d’un arxiu amb més d’un milió de fotos que cedeix de forma altruista a La Pinassa i va demanar als republicans que reflexionin per no entrar en noms i cognoms. La moció no va prosperar en rebre 6 vots a favor (ERC, Crida i C’s) i 11 en contra (Junts i PSC).

Tampoc es va aprovar la moció contra el projecte de llei de contractes de serveis a les persones, l'anomenada “Llei Aragonès”, que presentava Crida Premià de Dalt. El projecte de llei és un marc regulador específic per a la contractació d’aquells serveis que tenen com a finalitat el benestar i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, tant en l’àmbit de l’educació com en el dels serveis socials i de la salut. Govern i ERC van criticar que es portés al Ple la moció quan la CUP no havia presentat cap esmena ni demanat cap compareixença al Parlament de Catalunya. La moció únicament va rebre els vots favorables de la Crida (2), l’abstenció de C’s (1) i 14 vots en contra de Junts (9), ERC (3) i PSC (2).

El grup municipal de Ciutadans va presentar dues mocions. La primera proposava instal·lar un sistema de comunicació amb pictogrames per a les persones amb autisme. La proposta però no va prosperar perquè la resta de grups van recriminar-li que no estava adaptada a Premià de Dalt. La segona moció defensava la igualtat de tracte entre les parelles de fet i els matrimonis en l’accés a la pensió de viduïtat. Aquesta sí que es va aprovar ja que la resta de grups es van abstenir i C’s va votar a favor.

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

ERC va formular 3 precs sobre via pública i dues preguntes sobre l’ampliació del govern i la dedicació parcial de tres dels seus integrants. La Crida va fer 3 precs sobre el Procés, el reconeixement a Neus Català i la cartellera del carrer dels Arbres. Finalment, Ciutadans va realitzar quatre preguntes sobre l’enllumenat, via pública, seguretat privada i la Poma Bike Park.

 

El proper Ple ordinari del mes de desembre se celebrarà dilluns 16 de desembre a les 19.30 hores.

 

Below Content Viewlet

Document Actions