Notícies

Navigation Bar

Aprovades les Ordenances Fiscals per al 2023 en un Ple a porta tancada

La sessió extraordinària s’ha suspès inicialment per la cridòria del públic.

Above Content Body

Content Core

La Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme havia convocat una concentració a la plaça de la Fàbrica per a exigir la rescissió del contracte d’assessorament entre el consistori i l’empresa Desokupa davant les ocupacions mafioses. Tot i que dissabte a la nit l’alcalde, Josep Triadó, va anunciar la rescissió per acord mutu d’aquest contracte, i així ho va ratificar en directe en un instagram live celebrat dilluns al vespre, la Xarxa d’Habitatge ha mantingut la protesta.

Desenes de persones han entrat a la sala de plens i en la intervenció del regidor de la Crida, Jaume Batlle, han començat a cridar demanant fer fora feixistes i alhora la dimissió de l’alcalde. Malgrat que aquest ha demanat silenci i respectar el Ple, la cridòria ha anat a més i, finalment, en base a l’apartat d) de l'article 32 del ROM (Reglament Orgànic Municipal) ha suspès el Ple i el Govern ha abandonat la sala.

La sessió s’ha reprès un cop el públic ha abandonat la sala. Jaume Batlle també ha decidit marxar quan no se li ha permès parlar de Desokupa perquè com li ha dit l’alcalde “no forma part de l’ordre del dia del Ple extraordinari”. Batlle ha dit que si l’alcalde no dimitia ara mateix, ell abandonava el Ple. I així ha estat i s'ha afegit a les protestes que s'havien traslladat a l’exterior i que han anat a més fins al punt que algunes de les persones que hi participaven han trencat a cops una de les portes d’accés a la sala de plens. 

L’alcalde reprova els fets ocorreguts

Josep Triadó ha lamentat el que ha passat i que ha suposat primer la suspensió inicial del Ple i, després, la seva celebració a porta tancada. L’alcalde explicava que “mentre uns alimenten comportaments feixistes (trencament de la porta de la sala) i antidemocràtics (boicotejar l’òrgan de màxima representació municipal com és el Ple), uns fets que seran denunciats degudament, jo seguiré treballant més que mai per la seguretat i el benestar de les veïnes i veïns de Premià de Dalt”.

Aprovats ambdós punts amb el vot favorable del Govern

La sessió només contenia dos punts de l’àrea d’Economia: l’aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdits i la modificació de les Ordenances Fiscals per al 2023.

Els primer punt  ha tirat endavant amb els vots a favor de Junts-Nou Impuls (9) i PSC (2); i l’abstenció d’ERC (3) i Ciutadans (1).

El regidor d’Economia, Alejandro Costa Urigoitia, és qui ha explicat les modificacions de les ordenances per al 2023. Ha destacat el trànsit cap a una fiscalitat verda i ha posat com a exemple les més de 120 peticions de bonificació de l’IBI per instal·lació de plaques fotovoltaiques durant l’any 2022. També la voluntat de promoure l’activitat comercial, suprimint les taxes d’ocupació de via pública a les entitats i establiments adherits a l’associació El Nostre Comerç. El tercer punt en què ha fet incidència ha estat la gratuïtat del servei de teleassistència a les persones majors de 80 anys que viuen soles, per a garantir la seva autonomia i la seva seguretat. El regidor també ha explicat que “la pressió fiscal a Premià de Dalt és un 40% més baixa que municipis del voltant (Alella, Cabrils, Vilassar de  Dalt, Teià...), el que representa 140 EUR d’estalvi per cada habitant del municipi.

David Expósito, de Ciutadans, s’ha preguntat fins on està disposat aquest govern a arribar per ajudar la ciutadania, alhora que ha manifestat que “la bonificació d’un 25% de l’IBI per posar plaques és poc ja que hi ha municipis que arriben al 50%”.

Quim Fornés, d’ERC, ha lamentat la manca de temps per a estudiar la proposta de modificació de les ordenances alhora que explicava que “entenem que les modificacions són insuficients però segur que milloren les actuals, així que ens abstindrem”.

Finalment, la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2023 s’ha aprovat amb els vots a favor de Junts-Nou Impuls (9) i PSC (2); i l’abstenció d’ERC (3) i el vot en contra de Ciutadans (1).

 

Below Content Viewlet

Document Actions