Notícies

Navigation Bar

7 nens i nenes refugiats s’escolaritzen a  Premià de Dalt

Concretament, a l’Escola Marià Manent i l'Escola Santa Anna els de primària, i a l’INS Valerià Pujol i Bosch els de secundària.

Above Content Body

Content Core

Set infants dels vint-i-tres de la cinquantena de persones refugiades que es troben en acollida a la coneguda com a ‘Casa rosa’ de Premià de Dalt s’han incorporat al curs escolar 2019-2020, al municipi. Concretament, a l’Escola Marià Manent i Escola Santa Anna els de primària, i a l’INS Valerià Pujol i Bosch els de secundària. Els altres setze ho han fet a centres de Premià de Mar.

La Casa rosa és una masia situada al costat de l’autopista C-32, a tocar de Premià de Mar, i està afectada urbanísticament des de fa anys per aquesta via. És a dir, forma part de les franges laterals de l’autopista del Maresme i, en conseqüència, no pot acollir cap activitat ni l’ús de casa d’acollida, ja que el dictamen de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona així ho estableix.

A fets consumats, perquè ningú va fer cap consulta prèvia, en el moment en què l’Ajuntament de Premià de Dalt es va assabentar que persones refugiades hi estaven allotjades, es va posar en contacte amb  la propietat de la finca per a comunicar-li que l’activitat era il·legal, ja que està en contra del planejament urbanístic dictaminat per la Generalitat de Catalunya. De fet, anys enrere, la propietat pretenia instal·lar-hi un alberg, i malgrat que el Consistori recolzava plenament l’activitat, aquesta no va prosperar pel mateix motiu.

L’Ajuntament demana màxima transparència

L’empresa privada que gestiona l’estada de les persones refugiades a la Casa rosa -i que paga un lloguer a la propietat- va presentar diverses sol·licituds de llicències a l’Ajuntament però totes han estat denegades en base a que l’activitat és contrària a la llei, com també ha succeït amb els recursos posteriors.

Actualment, els Serveis Tècnics municipals tramiten l’inici de l’expedient sancionador i de restauració de la legalitat contra la infracció urbanística comesa, amb l’objectiu que la finca en qüestió torni al seu estat inicial, d’acord els usos urbanístics establerts. A més, s’ha sol·licitat a Creu Roja que ubiquin les persones refugiades en un altre espai.

Des de l’Ajuntament de Premià de Dalt, es vetlla al màxim per garantir els drets dels infants i de la resta d’aquestes persones refugiades, alhora que demana màxima transparència quant a l’acollida i també la gestió dels recursos. La Unió Europea atorga diversos ajuts econòmics, uns diners que arriben a la Creu Roja i que, en aquest cas, aquesta organització destina a una empresa privada perquè aquesta sigui l’encarregada de gestionar la vida i integració de refugiats i refugiades. En aquest sentit, el Consistori avança el cost dels recursos destinats a aquestes persones però el reclamarà a l’empresa privada que cobra per a satisfer les necessitats dels refugiats acollits a la Casa rosa.

 

Below Content Viewlet

Document Actions