Llocs d’interès, rutes i itineraris

Navigation Bar

Parròquia de Sant Pere

Above Content Body

Content Core

Edifici religiós d´estil gòtic, dels segles XVI i XVII. La primera notícia de la parròquia de Sant Pere de "Primiliano" és del segle X. De la primitiva església romànica no n'ha pervingut cap vestigi ja que, al seu damunt, es va bastir l'actual temple, l'any 1588. És un edifici d'estil tardogòtic, que consta d'una única nau, amb capelles laterals, absis poligonal i campanar de torre, de planta quadrada. Va resultar molt malmès l'any 1936 i restaurat després de la guerra, però es va perdre del tot el magnífic retaule major, del segle XV.

La tradició oral diu el campanar va ser construït per un mestre de cases occità que també es creu que va construir el campanar de l´església de Dosrius. Cal confirmar aquesta informació amb una investigació històrica documental que encara no hem pogut realitzar.

El campanar té planta quadrada. A l´interior s´hi accedeix per una escala de cargol. La porta d´accés té una inscripció en pedra amb la data 1582. A l´exterior hi ha gàrgoles, una a cada cantonada.

Hi ha tres campanes, una de les quals s´anomena Tecla.
Hi ha un rellotge, que toca les hores i els quarts amb dues campanes.
La torre acaba amb quatre arbotants que formen com una coberta semblant a un atri, que serveix de suport de les dues campanes del rellotge, una més gran a sota i una més petita a sobre. La campana ‘Tecla´ va rebre aquest nom de la persona que en va fer la donació, una senyora del poble que es deia Tecla.

Below Content Viewlet

Document Actions