Llocs d’interès, rutes i itineraris

Navigation Bar

Can Figueres

Above Content Body

Content Core

Masia documentada des del segle XIII, formada per diversos cossos de diferent època. Adquirida per l'Ajuntament, va ser convertida en museu l'any 1998. El cos central és el més antic, dels segles XIV-XV. Conserva el portal adovellat i dues notables finestres gòtiques, una finestra coronella i l'altra conopial, amb carasses esculpides. Els cossos laterals, amb porxo i balustrada, són del segle XVIII i XIX. 

L'edifici no va perdre l’estirp Figueres des de l’Edat Mitjana fins que al segle XVIII, per viduetat, va passar a mans de M. Josefa Aznar, de Canet, casada amb un Salom Metzger, família jueva sefardita  que va arribar a la península després de la I Gerra Mundial procedent de Salònica. Les inicials MJA i les xifres de l’any, 1985, s’entrellaçaven amb els motius florals del barri de ferro de l’entrada oest, avui desaparegut però del que es conserven fotografies. Una tova al terra amb la firma Grañé i la xifra corroboraren el fet que sobre aquesta data es va dur a terme una gran reforma al mas, resultat del qual és l’edifici actual. La família Salom Metzger tenien una casa d’estiueig a Tànger. Era una família pròspera i  erudita ja que posseïa una biblioteca molt extensa que incloïa des d’exemplars del segle XVII fins la prestigiosa col·lecció Bernat Metge.

De l’última generació se sap que hi havia dos germans que es deien Josep i Josep Oriol, respectivament, un dels qual va morir tràgicament en un naufragi. A l’altre germà, Josep Salom Metzger, el Tribunal Popular de Responsabilidades Civiles, l’any 1939, li va incautar els béns provisionalment. Se sap pel seu advocat i administrador, Ramon Cunill i Bastús, que tenien diverses finques a Sant Pere de Premià i Premià de Mar, a banda de l'explotació de la Villa Harris a Tànger, estrenada l’any 1921 com a museu. 

FONT: Imma Gimferrer, directora del Museu de Premià de Dalt

Avui els jardins de Can Figueres ha esdevingut un jardí mediterrani amb un parc infantil, el parc d'en Patufet, i espècies vegetals típicament mediterrànies.

L'arbre més destacat dels jardins és, sens dubte, el xiprer de Monterrey que creix junt a l'edifici principal, una espectacular masia que no deixa indiferent ningú. El xiprer és l'exemplar més gros de la seva espècia a Catalunya (7,44 m de perímetre a 1,30 m) tot i que mostra alguns problemes de salut fruit dels efectes d'un llamp i una afectació de paràsits.

L'any 1994, l'Ajuntament de Premià de Dalt va adquirir la masia i la va convertir en la Casa de Cultura del municipi. Avui és la seu del Museu de Premià de Dalt, Escola Municipal de Música, Aula Municipal de Dansa i dels estudis de Premià de Dalt Ràdio.

 

 

Below Content Viewlet

Document Actions