El Poble

Navigation Bar

El poble

Above Content Body

Content Core

Premià de Dalt es troba a la part mitjana/baixa de la comarca del Maresme, a 22 km. al NE de Barcelona i a 9 km de la ciutat de Mataró. El seu terme municipal és gran, ja que té una superfície de 6,6km2. Al nord limita amb Vallromanes, a llevant amb Vilassar de Dalt, a ponent amb Teià i al migdia amb Premià de Mar. Destaca dins el terme el bosc amb el jaciment iber de la Cadira del Bisbe i diferents turons amb vistes sobre el Mediterrani.

Els nombrosos boscos que cobreixen les muntanyes del terme són bàsicament de pins i alzines, els quals han ocupat progressivament moltes de les terres que fins ben entrat el segle XX havien ocupat vinyes i altres terres de conreu. L'agricultura però ha disminuït molt en els darrers anys i avui la que resta és producció de flor i planta.

El nucli urbà es troba al voltant de la Riera de Sant Pere/carretera a Premià de Mar/carretera d'Enllaç, estructurat a partir de l'església parroquial de Sant Pere  i la zona de la Fàbrica, l'eix comercial de la vila que connecta l'Ajuntament amb l'Escola Marià Manent, Biblioteca Jaume Perich i Escala, Casa de Cultura Can Figueres i Escola Bressol Municipal.

Premià de Dalt s'estructura en cinc grans barris: nucli antic, barri del Remei, barri Santa Anna – Tió i barri de La Floresta. El municipi ha crescut a través de les urbanitzacions (Can Figueres, Puig de Pedra - Sot del Pi, Les Pèrgoles...). La zona esportiva municipal i l'institut de secundària són el nexe comú d'integració dels diferents barris i zones de Premià de Dalt.

A banda disposa dels polígons industrials Buvisa, Feliu Vila i Montseny, i La Suïssa (actualment urbanitzat però no edificat);  l'Espai La Fàbrica i l'Espai avinguda Pedra Blanca, són dos àmbits on hi ha diversos establiments comercials.

Del total d'habitants, 10.429 l'any 2018, 5.206 són homes i 5.223 dones. 7.412 són nascuts a Catalunya; 1.832 a l'Estat espanyol i 1.101 a l'estranger. Pel que fa a la immigració, aquesta representa un 8% de la població, la majoria provinent del nord d'Àfrica, un percentatge inferior a la mitjana de la comarca del Maresme (10,9%) i de la mitjana de Catalunya (14,1).

Cada dimarts al matí, de 8 a 14 hores, el torrent Canari, al barri Santa Anna - Tió, acull el mercat setmanal i la deixalleria mòbil, la qual està al barri del Remei els dijous al matí, i a l'Espai la Fàbrica els diumenges al matí.

Premià de Dalt està comunicat per una línia regular d'autobusos que connecta amb Mataró i Barcelona, i també disposa d'una línia que connecta els diferents barris amb l'estació de Renfe de Premià de Mar, la línia C-14 que és gratuïta per als joves, gent gran i persones amb discapacitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya.

Quant a Patrimoni, a banda del jaciment iber, cal destacar un objecte singular i únic al món: el plat de Circe, localitzat en unes excavacions a Can Verboom i que representa una escena de "L'Odissea" d'Ulisses. La troballa és el motiu d'una celebració un cap de setmana de setembre, concretament "El dia d'Ulisses" en què es programen diverses activitats socials, culturals i de lleure per a conèixer aquest objecte patrimonial i la història de Premià de Dalt en un ambient familiar i distès però alhora històric i pedagògic.

 

Comarca del Maresme

Below Content Viewlet

Document Actions