Ajuntament de PremiÓ de Dalt    Ajuntament de PremiÓ de Dalt
╔s la primera vegada que una ve´na de PremiÓ de Dalt aconsegueix aquest reconeixement

41 premi mariÓ manent41 premi mariÓ manent41 premi mariÓ manentDissabte 18 de novembre al vespre, el Teatre de Sant Jaume va ser l’escenari del lliurament del 41Ŕ Premi MariÓ Manent, un dels tres premis literaris mÚs antics del paÝs, segons va explicar el president del jurat, Vicenš Llorca. La guanyadora va ser Montse Assens, amb la seva obra “Apartheids”. TambÚ es va lliurar el Premi de Narrativa a la mem˛ria d’en ValeriÓ Pujol, que enguany va ser per a Raimond Aguilˇ, el poeta de Falset que, curiosament, l’any 2010 va guanyar el Premi MariÓ Manent de Poesia.

La presidenta de la secciˇ Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume, organitzadora del certamen, Mariona BorrÓs, definia els premis com la festa literÓria per excelĚlŔncia de PremiÓ de Dalt i en el seu parlament va destacar la figura d’en Jes˙s Fuxet, l’iniciador dels Premis MariÓ Manent i responsable de la seva continu´tat en el temps. Mariona BorrÓs, no amagava la seva triple satisfacciˇ en haver atorgat el Premi MariÓ Manent a Montse Assens, com a artista i escriptora local, membre de la secciˇ Arts i Lletres, i com a dona. BorrÓs va defensar el paper de la cultura i la llengua catalanes, tot dient que “han estat testimoni d’una hist˛ria que no morirÓ mai perquŔ el poble no ha permŔs ni ho permetrÓ mai”.

En el decurs de la gala, la guanyadora de l’anterior ediciˇ del Premi MariÓ Manent, M. Carme Arnau, amb “En el decrÚixer de la pluja” va presentar l’ediciˇ del llibre a cÓrrec de La Font del Cargol. Albert Calls, d’aquesta editorial, va definir el llibre com una poesia que fa preguntes, que ajuda a transformar l’autora i alhora la dels seus lectors. I va destacar la importÓncia del silenci, el futur i l’espiritualitat en la poesia de la M. Carme Arnau.

L’alcalde de PremiÓ de Dalt va ser l’encarregat d’atorgar el 41Ŕ Premi MariÓ Manent a la seva flamant guanyadora, Montse Assens per l’obra “Apartheids”. El president del jurat va descriure la poeta premiada com “un terratrŔmol, sensible, escriptora i dona” i va afegir que “estÓ molt bÚ que sigui profeta a la seva terra perquŔ la Montse Ús una persona compromesa amb PremiÓ de Dalt i amb el seu paÝs”. Llorca va destacar l’originalitat de l’estructura de l’obra, amb un text modern i profund sobre un tema, la solidaritat, molt tractat.

Del Premi de Narrativa a la mem˛ria de ValeriÓ Pujol, “Un lloc com un altre” atorgat a Raimond Aguilˇ, el president del jurat en destacava que Ús un conte rodˇ amb un punt de vista original. Vicenš Llorca es va mostrar entusiasmat pel format dels Premis MariÓ Manent, en una barreja de suport institucional, societat civil i amb la implicaciˇ de les famÝlies, Manent i Pujol. Carme Bosch, mare del difunt ValeriÓ Pujol, va ser qui va lliurar el premi a Raimond Aguilˇ.

L’Associaciˇ d’Artistes de PremiÓ de Dalt va colĚlaborar amb l’esdeveniment lliurant dues pintures als guanyadors del certamen literari, lliurades per l’Elisenda Sala.

La situaciˇ polÝtica catalana va estar ben present en tota la cerim˛nia. D’una banda, un llaš groc, sÝmbol que reclama la llibertat dels presos polÝtics catalans, presidia l’escenari i alhora tambÚ era present en moltes de les persones assistents, entre elles, l’alcalde de PremiÓ de Dalt, Josep Triadˇ. En iniciar l’acte, el secretari de la SC Sant Jaume, SebastiÓ Pujol, va demanar un minut de silenci com a homenatge al Conseller de Cultura, LluÝs Puig, que es troba exiliat a BrusselĚles. L’alcalde acabar la seva intervenciˇ fent seves unes paraules del Conseller, “la Cultura nomÚs tÚ un camÝ. CrÚixer”.

Oriol Cases, alumne destacat de l'Escola Municipal de M˙sica, va amenitzar l'acte amb el seu violÝ i tambÚ va tancar l'esdeveniment literari per excelĚlŔncia de PremiÓ de Dalt interpretant l'Himnne Nacional de Catalunya, "Els Segadors", acompanyat de les veus del p˙blic assistent.

41 premi mariÓ manent  41 premi mariÓ manent 

41 premi mariÓ manent  41 premi mariÓ manent

41 premi mariÓ manent  41 premi mariÓ manent

41 premi mariÓ manent  41 premi mariÓ manent

41 premi mariÓ manent  41 premi mariÓ manent

41 premi mariÓ manent  41 premi mariÓ manent

41 premi mariÓ manent

Informaciˇ publicada el 20 de novembre de 2017