NOTES DE PREMSA
Notes de Premsa - Ārea territori - Medi ambient i Sostenibilitat - pag. 6296Premiā de Dalt dona 15 tones de roba usada a Humana per a dotar-les d'una finalitat social
Humana hi té instalˇlats 9 contenidors on els ciutadans dipositen la roba, el calįat, els complements i el tčxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se'ls dona una segona vida

HumanaHumanaHumana Fundaciķn Pueblo para Pueblo, organitzaciķ que des del 1987 promou la protecciķ del medi ambient mitjanįant la reutilitzaciķ del tčxtil i duu a terme programes de cooperaciķ a l’Āfrica, Amčrica Llatina i l’Āsia, i també d’ajuda local al territori més proper (amb el projecte "Bons d'Ajuda" per a frenar l'exclusiķ social), ha recollit 15.004 kg de tčxtil usat a Premiā de Dalt durant el primer semestre de l’any 2017.

Humana hi té instalˇlats nou contenidors on els ciutadans dipositen la roba, el calįat, els complements i el tčxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals Humana dķna una segona vida. El servei de recollida del tčxtil és gratuīt i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminaciķ de residus sōlids urbans. La Fundaciķ treballa dia a dia per a quč la recollida selectiva de roba usada i la seva preparaciķ per a la reutilitzaciķ es consolidin com a part fonamental de la gestiķ de residus.

30 anys reutilitzant roba
Humana Fundaciķn Pueblo para Pueblo va ser pionera a Catalunya en la recollida i preparaciķ per a la reutilitzaciķ de roba usada: va iniciar-ne l’activitat a l’agost de 1987 amb contenidors de fusta, substituīts posteriorment pels actual metālˇlics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. En 30 anys de recollida selectiva, la solidaritat de la poblaciķ ha permčs recuperar 276.144 tones de roba a Espanya, l’equivalent a omplir més de quatre vegades el Camp Nou. Sķn peces que majoritāriament estaven en bon estat i Humana n’ha pogut allargar la vida útil per a donar-les una finalitat social i promoure al país la protecciķ del medi ambient.

El principal objectiu del Programa general de prevenciķ i gestiķ de residus i recursos de Catalunya 2020 (PRECAT20) és reduir el volum de residus generat i incrementar-ne la preparaciķ per a la reutilitzaciķ i el reciclat, amb la finalitat de disminuir-ne la quantitat que arriba als abocadors. Després de les fraccions clāssiques (orgānica, envasos i plāstics, paper i cartrķ, i vidre), el residu tčxtil és la cinquena fracciķ que més generen els catalans i la que presenta un percentatge de valoritzaciķ més alt (per sobre del 90%). Tanmateix, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida, la resta acaba a la brossa. Per aixō és tant important augmentar encara més les xifres de recollida selectiva.

La roba de la qual ens desfem és un actiu que, gestionat amb cura, es converteix en motor de progrés al país i de generador de fons per a la cooperaciķ al desenvolupament a l’hemisferi Sud.

Jerarquia de gestiķ de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana sķn traslladades a la planta de classificaciķ. La seva destinaciķ és la següent (dades de l'Estat espanyol):

  • El 62% es prepara per a la reutilitzaciķ: el 13% es destina a les botigues secondhand i el 49% es tracta de roba i sabates de qualitat Āfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests paīsos, impulsar-hi l’activitat econōmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament
  • El 28% del tčxtil classificat es destina a reciclat
  • El 6%, a valoritzaciķ energčtica
  • El 4% correspon a d’altres productes (plāstic, cartrķ, RAEE) que es posen en mans de gestors autoritzats

Una major conscičncia ambiental
Des d’Humana Catalunya s’afirma que “cada cop que reciclem i reutilitzem contribuīm a protegir el medi ambient. Promovem l’economia circular, reduīm les emissions de gasos d’efecte hivernacle que agreugen el canvi climātic i generem llocs de treball. Tot aixō és possible grācies a l’esforį que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar a la roba d’una finalitat social i impulsar projectes socials”.

La reutilitzaciķ i el reciclatge del tčxtil contribueixen a la protecciķ del medi ambient i a la lluita contra el canvi climātic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipōsit en un abocador contribuint a la reducciķ de l’emissiķ de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissiķ de 3,169 kg de CO2, segons dades de la  Comissiķ Europea.

Les 15 tones recollides al primer semestre a Premiā de Dalt representen un estalvi de 47,5 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Quč fa Humana amb la roba recollida?

Quč fa Humana amb la roba?

Informaciķ publicada l'1 d'agost de 2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter

OFICINES

OAC
Plaįa de la Fābrica, 1
Tel: 93 693 15 15
oac@premiadedalt.cat

Policia Local
Plaįa de la Vila, 1
Tel: 93 693 15 00
policia@premiadedalt.cat
Ocupaciķ i Promociķ Econōmica
Plaįa del Mil.lenari, 5
Tel: 93 693 15 90
ocupacio@premiadedalt.cat
Serveis Socials
Plaįa del Mil.lenari, 6
Tel: 93 693 15 91
serveissocials@premiadedalt.cat