Ajuntament de PremiÓ de Dalt    Ajuntament de PremiÓ de Dalt
Els ve´ns ja poden utilitzar el nou sistema idCAT M˛bil per a fer trÓmits en lÝnia de forma molt fÓcil, segura i gratu´ta.

idCAT m˛bilL’idCAT M˛bil s’ha activat a mÚs de 900 administracions locals que utilitzen la tramitaciˇ electr˛nica e-TRAM de l’AOC. L’idCAT M˛bil Ús un sistema d’autenticaciˇ i signatura electr˛nica per a realitzar trÓmits en lÝnia que, a diferŔncia dels certificats digitals, no requereix instal•lar cap programari ni recordar cap contrasenya i, per tant, Ús molt mÚs usable i prÓctic. L’idCAT M˛bil es basa en l’enviament de contrasenyes d’un sol ˙s al telŔfon m˛bil en el moment que la persona realitza el trÓmit telemÓtic, de la mateixa forma que fa temps que ja fan moltes entitats financeres i xarxes socials. A mÚs, permet identificar-se i signar a travÚs de qualsevol m˛bil, tauleta o ordinador i les signatures electr˛niques produ´des tenen valor legal i sˇn adients per a trÓmits amb un nivell de seguretat mitjÓ d’acord a la normativa vigent.

Impuls a la tramitaciˇ en lÝnia
Actualment el nivell de tramitaciˇ electr˛nica dels ciutadans amb les administracions locals Ús inferior al 25%, tot i que el 75% dels ciutadans ja sˇn internautes habituals. Una de les principals barreres ha estat la identificaciˇ dels ciutadans que s’ha basat principalment en l’˙s de certificats digitals.
L’idCAT M˛bil Ús un gran impuls a la tramitaciˇ en lÝnia que permetrÓ estalviar temps i molestos desplašaments als ciutadans i, al mateix temps, facilitar una gestiˇ sense papers i mÚs eficient per part de les administracions. Segons l’estudi de costos del Consorci AOC realitzar un trÓmit presencialment i en paper suposa un cost total de 18€: 12€ de cost pel ciutadÓ i 6€ per a l’administraciˇ.

Com funciona?
En cada gestiˇ/trÓmit que us demani la identificaciˇ i us motri l'opciˇ IdCAT M˛bil haureu de triar-la i esperar a rebre un codi en el vostre telŔfon m˛bil, al que prŔviament hautoreu autoritzat en el registre de les vostres dades de contacte. Aquest codi l'haureu d'intoduir per tal de verificar la vostra identitat.

Quins trÓmits es poden realitzar?

Es poden fer la majoria de trÓmits de 876 ajuntaments -incl˛s el de PremiÓ de Dalt- i tots els consells comarcals, a mÚs dels serveis que ofereix la Generalitat de Catalunya a l’Oficina Virtual de TrÓmits, que inclou la carpeta ciutadana, peticions genŔriques, solĚlicituds d’accÚs a informaciˇ p˙blica o trÓmits d’empresa. Properament, s’anirÓ ampliant l’˙s de l’idCAT M˛bil en altres organismes p˙blics i trÓmits a mesura que finalitzin els treballs d’integraciˇ tecnol˛gica.

ProcÚs d’alta a l’idCAT M˛bil. Com em puc donar d’alta a l’idCAT M˛bil?
Qui vulgui tenir l’idCAT M˛bil s’ha de donar d’alta de forma simple i en menys d’un minut a travÚs del web  i les persones que ho necessitin poden venir a l'Oficina d'Atenciˇ al CiutadÓ (OAC) i allÓ li faran el trÓmit. ┌nicament cal que aportin el DNI, targeta sanitÓria i telŔfon m˛bil. Qui ho prefereixim pot adrešar-se presencialment a les Oficines d’Atenciˇ Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, les Oficines de Gestiˇ Empresarial i les Entitats de registre locals idCAT. Aquest servei s’adreša ˙nicament a persones fÝsiques majors de 16 anys que hauran d’identificar-se amb un document oficial (DNI, NIE, passaport o permÝs de residŔncia).
Els dos sistemes d’identificaciˇ davant l’Administraciˇ, idCAT M˛bil i l’idCAT Certificat, sˇn independents i totalment compatibles entre sÝ. Per tant, si un usuari ja disposa d’un d’ells, no implica la modificaciˇ de les dades ni l’anul•laciˇ del primer. Els ciutadans poden sol•licitar els dos serveis d’identificaciˇ i utilitzar-los segons el tipus de trÓmit que necessiti fer.

Les dades que l’usuari lliura quan es dˇna d’alta s’emmagatzemen al fitxer Seu electr˛nica de l’Administraciˇ de la Generalitat de Catalunya, del qual n’Ús titular la Direcciˇ General d’Atenciˇ Ciutadana del Departament de la PresidŔncia.
En l’alta al web, el ciutadÓ ha d’informar un conjunt de dades personals (data de naixement, n˙mero de DNI, codi de barres de la Tarja SanitÓria del CatSalut, el telŔfon m˛bil i el correu electr˛nic). Les dades sˇn comprovades a l’instant en un procÚs d’identificaciˇ i, si sˇn correctes, l’alta es completa de forma immediata.
L’idCAT M˛bil ha estat impulsat i desenvolupat per la Generalitat de Catalunya (Direcciˇ General d’Atenciˇ Ciutadana i Direcciˇ General de Modrnitaciˇ i Innovaciˇ de l’Administraciˇ), conjuntament amb el Consorci AOC. Es pot consultar mÚs informaciˇ sobre el servei idCAT M˛bil al web de suport de l’idCAT M˛bil.

idCAT m˛bil

Informaciˇ publicada el 6 de marš de 2017