NOTES DE PREMSA
Notes de Premsa - └rea serveis personals - Solidaritat i Cooperaciˇ - pag. 5825PremiÓ de Dalt diposita 21 tones de tŔxtil usat als contenidors d┤Humana per a donar-les una finalitat social
S'ha triplicat el nombre de tones de roba usada recollida

Contenidor d'Humana a PremiÓ de Dalt"Humana Fundaciˇn Pueblo para Pueblo", organitzaciˇ que des del 1987 promou la protecciˇ del medi ambient mitjanšant la reutilitzaciˇ del tŔxtil i duu a terme programes de cooperaciˇ a l’└frica, AmŔrica Llatina i l’└sia, i tambÚ d’ajuda local al territori mÚs proper, ha recollit 21.433 kg de tŔxtil usat a PremiÓ de Dalt al 2016. Aquesta xifra triplica la que es va assolir l’any anterior (7.180 kg). La principal causa Ús la segŘent: els primers contenidors s’hi van instalĚlar a mitjans del 2015 i, a mÚs, al 2016 es va ampliar el seu n˙mero fins arribar als 8 actuals.

Els ciutadans hi dipositen la roba, el calšat, els complements i el tŔxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. ╔s un servei gratu´t i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminaciˇ de residus s˛lids urbans. La reutilitzaciˇ contribueix a protegir el medi ambient: la roba recollida evita l’emissiˇ de 67 tones de CO2 a l’atmosfera. I els recursos generats amb la gestiˇ del tŔxtil es destinen a programes de cooperaciˇ internacional al desenvolupament i d’ajuda local.

Causes del creixement
Jose Arrancudiaga, responsable d’Humana a Catalunya, tambÚ destaca altres causes d’aquest increment: “Una major consciŔncia mediambiental per part de la ciutadania aixÝ com un clar interŔs per promoure-hi un model d’economia circular que perllongui la vida del tŔxtil. A mÚs, els ciutadans aposten per donar-li una segona vida a la seva roba usada grÓcies en bona part a l’esforš que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar-li d’una finalitat social”. Arrancudiaga considera que “malgrat la proliferaciˇ d’actors dins del sector de recollida del tŔxtil usat, augmenta el nombre de ciutadans que decideixen dipositar la seva roba usada en els contenidors d’Humana, ja que confien en el model de valoritzaciˇ de tŔxtil amb finalitat social de la Fundaciˇ”.

30Ŕ aniversari de la Fundaciˇ
Humana celebra enguany el 30Ŕ aniversari, tres dŔcades treballant a favor de la protecciˇ del medi ambient i la cooperaciˇ al desenvolupament. La roba es pot considerar com la primera fracciˇ que va inaugurar a Catalunya el model de recollida selectiva de residus. La Fundaciˇ va ser pionera al paÝs en la recollida i preparaciˇ per a la reutilitzaciˇ de roba usada: en els inicis s’utilitzaven contenidors de fusta situats al carrer i actualment hi ha contenidors metÓl•lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. Des del 1987, la Fundaciˇ ha aconseguit que es reutilitzin 28 milions de peces de roba a tot Espanya, distribu´des a travÚs de la xarxa de botigues de segona mÓ.

Menys emissiˇ de CO2
La reutilitzaciˇ i el reciclatge del tŔxtil contribueixen a la protecciˇ del medi ambient i a la lluita contra el canvi climÓtic: a mÚs de recuperar les peces, evitem el seu dip˛sit en un abocador contribuint a la reducciˇ de l’emissiˇ de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no Ús incinerat evita l’emissiˇ de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissiˇ Europea. Les mÚs de 21 tones recollides l’any passat a PremiÓ de Dalt representen un estalvi de 67 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix

El responsable d’Humana a Catalunya indica: “Els residus representen un repte fonamental en la conservaciˇ del medi ambient i en el desenvolupament sostenible. Mitjanšant la recuperaciˇ de la roba usada, aconseguim reduir el volum global de residus de la fracciˇ resta a mÚs de possibilitar la reutilitzaciˇ i recuperar matŔries primeres. I ho fem amb un objectiu: allargar la vida ˙til de la roba i impulsar projectes socials”.

Jerarquia de gestiˇ de residus
Les peces dipositades als contenidors d’Humana sˇn traslladades a la planta de classificaciˇ de l'Ametlla del VallŔs (VallŔs Oriental), i tenen la segŘent destinaciˇ:

  • El 48,58% es prepara per a la reutilitzaciˇ: el 13,58% es destina a les botigues secondhand i el 35% es tracta de roba i sabates de qualitat └frica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests pa´sos, impulsar-hi l’activitat econ˛mica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 40,7% del tŔxtil classificat es destina a reciclat.
  • El 8,66%, a valoritzaciˇ energŔtica.
  • L’1,5% correspon a d’altres productes (plÓstic, cartrˇ, RAEE) que es destinen a reciclat.

Sobre Humana Fundaciˇn Pueblo para Pueblo
Humana Fundaciˇn Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecciˇ del medi ambient mitjanšant la reutilitzaciˇ del tŔxtil i duu a terme programes de cooperaciˇ a l’└frica, AmŔrica Llatina i l’└sia, i tambÚ d’ajuda local a Catalunya. La Fundaciˇ impulsa campanyes de sensibilitzaciˇ sobre la importÓncia de la reutilitzaciˇ i el reciclatge del tŔxtil per a la protecciˇ del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperaciˇ als pa´sos del Sud. Compta amb mÚs de 450 treballadors a tot l'Estat espanyol i forma part de la Federaciˇ Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 pa´sos.

QuŔ fa Humana amb la roba?

Informaciˇ publicada el 8 de febrer de 2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter

OFICINES

OAC
Plaša de la FÓbrica, 1
Tel: 93 693 15 15
oac@premiadedalt.cat

Policia Local
Plaša de la Vila, 1
Tel: 93 693 15 00
policia@premiadedalt.cat
Ocupaciˇ i Promociˇ Econ˛mica
Plaša del Mil.lenari, 5
Tel: 93 693 15 90
ocupacio@premiadedalt.cat
Serveis Socials
Plaša del Mil.lenari, 6
Tel: 93 693 15 91
serveissocials@premiadedalt.cat