Inici > Municipi > Premiā de Dalt
PREMIĀ DE DALT
Documents - Municipi - pag. 3132

Premiā de Dalt

És una vila de la comarca del Maresme amb una poblaciķ de poc de 10.319 habitants (2013) i una superfície de 6,6 km2 a una altitud de 142 metres.

L'origen del nom actual de Premiā prové possiblement de la vilˇla romana anomenada Primiliani, conegut també pel nom parroquial de Sant Pere de Premiā, canviat el 1980. Se situa al vessant meridional de la serra de Marina entre Premiā de Mar, Vilassar de Dalt i Teiā.

Es calcula que Premiā es va fundar cap a finals del segle V aC, poblat per la tribu dels laietans. Actualment es conserven les restes d'un poblat Ibčric al Turķ de la Cadira del Bisbe dels segles V al I aC. En principi el terme municipal de Premiā arribava fins al mar, perō degut a l'augment de poblaciķ i major seguretat, l'any 1836 el seu Barri Marítim es va independitzar formant l'actual poblaciķ de Premiā de Mar.

El creixement de la poblaciķ es va produir entorn de l'església i les proximitats de la Riera de Sant Pere, formant nuclis i creant agrupacions d'edificis en forma de carrers amb vials perpendiculars a les vies inicials.

A l'Edat Moderna Premiā de Dalt va tenir un fort impuls degut a l'activitat marinera del seu veīnat del mar i a l'apariciķ de la indústria. I als anys 60 es va comenįar a construir habitatges d'estiueig, i així va ser com es vanconformant les urbanitzacions que uneixen els diferents nuclis que avui formen el poble.

Als anys 80 es va iniciar la construcciķ de nous habitatges als antics terrenys agrícoles situats entre Can Figueres i Can Balet, formant l'anomenat eixample de Premiā de Dalt el qual s'ha consolidat amb el sector La Fābrica, a la cruīlla entre la carretera d'Enllaį, l'avinguda Caritat i la Riera Sant Pere.

Premiā de Dalt disposa dels següents barris/zones urbanes:

  • El Remei - Castell
  • La Floresta
  • Nucli antic i la Cisa
  • Santa Anna - Tiķ
  • Puig de Pedra - Sot del Pi

A banda disposa dels polígons industrials Buvisa, Feliu Vila, La Suīssa i el del carrer Montseny.

Cada dimarts al matí, el barri Santa Anna - Tiķ acull el mercat setmanal.

OFICINES

OAC
Plaįa de la Fābrica, 1
Tel: 93 693 15 15
oac@premiadedalt.cat

Policia Local
Plaįa de la Vila, 1
Tel: 93 693 15 00
policia@premiadedalt.cat
Ocupaciķ i Promociķ Econōmica
Plaįa del Mil.lenari, 5
Tel: 93 693 15 90
ocupacio@premiadedalt.cat
Serveis Socials
Plaįa del Mil.lenari, 6
Tel: 93 693 15 91
serveissocials@premiadedalt.cat