Inici > Municipi
MUNICIPI

Vista del poble i mar

Premiā de Dalt es troba a la part mitjana/baixa de la comarca del Maresme, a 22 km. al NE de Barcelona i a 9 km de la ciutat de Matarķ. El seu terme municipal és gran, ja que té una superfície de 6,6km2. Al nord limita amb Vallromanes, a llevant amb Vilassar de Dalt, a ponent amb Teiā i al migdia amb Premiā de Mar. Destaca dins el terme el bosc amb el jaciment iber de la Cadira del Bisbe i diferents turons amb vistes sobre el Mediterrani.

Els nombrosos boscos que cobreixen les muntanyes del terme sķn bāsicament de pins i alzines, els quals han ocupat progressivament moltes de les terres que fins ben entrat el segle XX havien ocupat vinyes i altres terres de conreu. L´agricultura perō ha disminuīt molt en els darrers anys i avui la que resta és producciķ de flor i planta.

El nucli urbā es troba al voltant de la Riera de Sant Pere/carretera a Premiā de Mar/carretera d´Enllaį, estructurat a partir de l´església parroquial de Sant Pere  i la zona de la Fābrica, l´eix comercial de la vila que connecta l´Ajuntament amb l´Escola Mariā Manent, Biblioteca Jaume Perich i Escala, Casa de Cultura Can Figueres i Escola Bressol Municipal.

Premiā de Dalt s'estructura en cinc grans barris: nucli antic, barri del Remei, barri Santa Anna – Tiķ i barri de La Floresta. El municipi ha crescut a través de les urbanitzacions (Can Figueres, Puig de Pedra - Sot del Pi, Les Pčrgoles...). La zona esportiva municipal i l´institut de secundāria sķn el nexe comú d´integraciķ dels diferents barris i zones de Premiā de Dalt.

A banda disposa dels polígons industrials Buvisa, Feliu Vila i Montseny, i La Suīssa (actualment urbanitzat perō no edificat);  l'Espai La Fābrica i l'Espai avinguda Pedra Blanca, sķn dos āmbits on hi ha diversos establiments comercials.

Del total d'habitants, 7.439 sķn nascuts a Catalunya; 1.855 a l'Estat espanyol i 1.152 a l'estranger. Pel que fa a la immigraciķ, aquesta representa un 10% de la poblaciķ, la majoria provinent del nord d'Āfrica, un percentatge inferior a la mitjana de la comarca del Maresme (10,9%) i de la mitjana de Catalunya (14,1).

Cada dimarts al matí, de 8 a 14 hores, el torrent Canari, al barri Santa Anna - Tiķ, acull el mercat setmanal i la deixalleria mōbil, la qual estā al barri del Remei els dijous al matí, i a l'Espai la Fābrica els diumenges al matí.

Premiā de Dalt estā comunicat per una línia regular d´autobusos que connecta amb Matarķ i Barcelona, i també disposa d'una línia que connecta els diferents barris amb l´estaciķ de Renfe de Premiā de Mar, la línia C-14 que és gratuīta per als joves, gent gran i persones amb discapacitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya.

Quant a Patrimoni, a banda del jacimetn iber, cal destacar un objecte singular i únic al mķn: el plat de Circe, localitzat en unes excavacions a CAn Verboom i que representa una escena de "L'Odissea" d'Ulisses. La troballa és el motiu d'una celebraciķ un cap de setmana de setembre, concretament "El dia d'Ulisses" en quč es programen diverses activitats socials, culturals i de lleure per a cončixer aquest objecte patrimonial i la histōria de Premiā de Dalt en un ambient familiar i distčs perō alhora histōric i pedagōgic.

POBLACIĶ 201610.446 habitants
Naixements 201595
Habitatges familiars 20114.162
PIB x habitant 201414,5
Atur registrat 2016572,9
Poblaciķ que entén el catalā9.703
Residu municipal x cāpita1,41kg
 

OFICINES

OAC
Plaįa de la Fābrica, 1
Tel: 93 693 15 15
oac@premiadedalt.cat

Policia Local
Plaįa de la Vila, 1
Tel: 93 693 15 00
policia@premiadedalt.cat
Ocupaciķ i Promociķ Econōmica
Plaįa del Mil.lenari, 5
Tel: 93 693 15 90
ocupacio@premiadedalt.cat
Serveis Socials
Plaįa del Mil.lenari, 6
Tel: 93 693 15 91
serveissocials@premiadedalt.cat