NOTES DE PREMSA
Notes de Premsa - Ārea serveis personals - Cultura/Patrimoni - Entitats - pag. 6440El 41č Premi Mariā Manent es queda a casa en guanyar-lo Montse Assens
És la primera vegada que una veīna de Premiā de Dalt aconsegueix aquest reconeixement

41 premi mariā manent41 premi mariā manent41 premi mariā manentDissabte 18 de novembre al vespre, el Teatre de Sant Jaume va ser l’escenari del lliurament del 41č Premi Mariā Manent, un dels tres premis literaris més antics del país, segons va explicar el president del jurat, Vicenį Llorca. La guanyadora va ser Montse Assens, amb la seva obra “Apartheids”. També es va lliurar el Premi de Narrativa a la memōria d’en Valeriā Pujol, que enguany va ser per a Raimond Aguilķ, el poeta de Falset que, curiosament, l’any 2010 va guanyar el Premi Mariā Manent de Poesia.

La presidenta de la secciķ Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume, organitzadora del certamen, Mariona Borrās, definia els premis com la festa literāria per excelˇlčncia de Premiā de Dalt i en el seu parlament va destacar la figura d’en Jesús Fuxet, l’iniciador dels Premis Mariā Manent i responsable de la seva continuītat en el temps. Mariona Borrās, no amagava la seva triple satisfacciķ en haver atorgat el Premi Mariā Manent a Montse Assens, com a artista i escriptora local, membre de la secciķ Arts i Lletres, i com a dona. Borrās va defensar el paper de la cultura i la llengua catalanes, tot dient que “han estat testimoni d’una histōria que no morirā mai perquč el poble no ha permčs ni ho permetrā mai”.

En el decurs de la gala, la guanyadora de l’anterior ediciķ del Premi Mariā Manent, M. Carme Arnau, amb “En el decréixer de la pluja” va presentar l’ediciķ del llibre a cārrec de La Font del Cargol. Albert Calls, d’aquesta editorial, va definir el llibre com una poesia que fa preguntes, que ajuda a transformar l’autora i alhora la dels seus lectors. I va destacar la importāncia del silenci, el futur i l’espiritualitat en la poesia de la M. Carme Arnau.

L’alcalde de Premiā de Dalt va ser l’encarregat d’atorgar el 41č Premi Mariā Manent a la seva flamant guanyadora, Montse Assens per l’obra “Apartheids”. El president del jurat va descriure la poeta premiada com “un terratrčmol, sensible, escriptora i dona” i va afegir que “estā molt bé que sigui profeta a la seva terra perquč la Montse és una persona compromesa amb Premiā de Dalt i amb el seu país”. Llorca va destacar l’originalitat de l’estructura de l’obra, amb un text modern i profund sobre un tema, la solidaritat, molt tractat.

Del Premi de Narrativa a la memōria de Valeriā Pujol, “Un lloc com un altre” atorgat a Raimond Aguilķ, el president del jurat en destacava que és un conte rodķ amb un punt de vista original. Vicenį Llorca es va mostrar entusiasmat pel format dels Premis Mariā Manent, en una barreja de suport institucional, societat civil i amb la implicaciķ de les famílies, Manent i Pujol. Carme Bosch, mare del difunt Valeriā Pujol, va ser qui va lliurar el premi a Raimond Aguilķ.

L’Associaciķ d’Artistes de Premiā de Dalt va colˇlaborar amb l’esdeveniment lliurant dues pintures als guanyadors del certamen literari, lliurades per l’Elisenda Sala.

La situaciķ política catalana va estar ben present en tota la cerimōnia. D’una banda, un llaį groc, símbol que reclama la llibertat dels presos polítics catalans, presidia l’escenari i alhora també era present en moltes de les persones assistents, entre elles, l’alcalde de Premiā de Dalt, Josep Triadķ. En iniciar l’acte, el secretari de la SC Sant Jaume, Sebastiā Pujol, va demanar un minut de silenci com a homenatge al Conseller de Cultura, Lluís Puig, que es troba exiliat a Brusselˇles. L’alcalde acabar la seva intervenciķ fent seves unes paraules del Conseller, “la Cultura només té un camí. Créixer”.

Oriol Cases, alumne destacat de l'Escola Municipal de Música, va amenitzar l'acte amb el seu violí i també va tancar l'esdeveniment literari per excelˇlčncia de Premiā de Dalt interpretant l'Himnne Nacional de Catalunya, "Els Segadors", acompanyat de les veus del públic assistent.

41 premi mariā manent  41 premi mariā manent 

41 premi mariā manent  41 premi mariā manent

41 premi mariā manent  41 premi mariā manent

41 premi mariā manent  41 premi mariā manent

41 premi mariā manent  41 premi mariā manent

41 premi mariā manent  41 premi mariā manent

41 premi mariā manent

Informaciķ publicada el 20 de novembre de 2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter

OFICINES

OAC
Plaįa de la Fābrica, 1
Tel: 93 693 15 15
oac@premiadedalt.cat

Policia Local
Plaįa de la Vila, 1
Tel: 93 693 15 00
policia@premiadedalt.cat
Ocupaciķ i Promociķ Econōmica
Plaįa del Mil.lenari, 5
Tel: 93 693 15 90
ocupacio@premiadedalt.cat
Serveis Socials
Plaįa del Mil.lenari, 6
Tel: 93 693 15 91
serveissocials@premiadedalt.cat