NOTES DE PREMSA
Notes de Premsa - Ārea territori - Medi ambient i Sostenibilitat - Prevenciķ d'incendis forestals - document 6249Avui comenįa la campanya 2017 d'Informaciķ i Vigilāncia contra incendis forestals
Un pla de prevenciķ que s'allargarā fins l'1 de setembre
La Diputaciķ de Barcelona ha realitzat una feina tčcnica d´identificaciķ dels principals punts de risc, que coincideixen amb la concentraciķ de persones en l´entorn rural, i evitar les conseqüčncies negatives que se´n deriven. Així, al llarg de l´any es realitzen tasques de gestiķ forestal, entre les quals destaquen les accions en urbanitzacions amb la implantaciķ i neteja de franges perimetrals, d´acord amb les mesures de prevenciķ d´incendis forestals exigides per la Llei de 5 de juny de 2003.

CAmpanya de prevenciķ d'incendis 2017. Foto: Diputaciķ de BarcelonaLa Diputaciķ de Barcelona inicia avui 16 de juny i fins a l’1 de setembre, la campanya 2017 d’Informaciķ i Vigilāncia contra incendis forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenciķ de focs al bosc durant els mesos d’estiu i que es realitza en colˇlaboraciķ amb 269 ajuntaments, 118 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF.

Aquest any, la campanya, que arriba a la 21ena ediciķ, comptarā amb un dispositiu integrat per un total de 266 persones contractades, a més dels 14 enginyers de l’Oficina Tčcnica de Prevenciķ Municipal d’Incendis Forestals de la Diputaciķ de Barcelona, que coordinen el conjunt del dispositiu.

Tres sectors territorials de prevenciķ

El Pla d’Informaciķ i Vigilāncia contra Incendis Forestals (PVI) és un dispositiu que abasta el conjunt de la demarcaciķ de Barcelona, amb una extensiķ de 475.502 hectārees forestals, dividida en tres sectors de prevenciķ com sķn el Centre (Bages, Berguedā, Osona i Moiančs), el Metropolitana Sud (Alt Penedčs, Anoia, Baix Llobregat i Garraf) i el Metropolitana Nord (Maresme, Vallčs Occidental i Vallčs Oriental).

En conjunt, el Pla compta amb un total de 90 unitats d’informaciķ i vigilāncia mōbil, 22 punts de vigilāncia fixa i 8 centres de control per centralitzar avisos i incidčncies, que actuaran en el conjunt de territori entre les 12.30 i les 19.30 h tots els dies del 16 de juny fins a l’1 de setembre.

El PVI té com a objectius reduir el nombre d’incendis mitjanįant la sensibilitzaciķ a la poblaciķ  i la detecciķ de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal amb informadors que recorren un total de 90 rutes per zones forestals, així com pels vigilants situats en punts fixos d’observaciķ.

 Dispositius a El Maresme, Vallčs Oriental i Vallčs Occidental

Sector Metropolitā Nord

Control

Enginyers

Operadors

Rutes

Informa-dors

Punts guaita fixos

Total personal

Maresme – Vallčs Oriental

Matarķ

3

4

9

18

6

35

Vallčs Occidental

Bellaterra

8

16

5

31

Vallčs Oriental

2

10

20

4

33

Total sector

 

3

6

27

54

15

99

Amb aquests dispositius l’objectiu és reduir el nombre d’incendis a partir de la sensibilitzaciķ a la poblaciķ, especialment sobre els risc d’incendi en punts amb major presčncia de persones al bosc, com poden ser zones de lleure, ārees amb cases rurals i cases de colōnies, amb consells d’informaciķ i dissuasiķ de conductes imprudents que poden ser causa d’inici d’un foc, així com mesures preventives en l’activitat agrícola o en la regulaciķ d’accés motoritzat a espais del medi natural.

També s’actua en la detecciķ de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal, com abocaments de material inflamable, barbacoes que no compleixen la normativa, incidčncies en la xarxa elčctrica i piles de biomassa que no compleixen les condicions tčcniques.

Minimitzar els efectes dels incendis

Entre els objectius del Pla també hi ha poder minimitzar els efectes dels incendis a partir de la detecciķ rāpida i avís immediat als equips d’extinciķ, informaciķ de la localitzaciķ exacta i característiques de l’incendi, confirmaciķ d’avisos per a la identificaciķ de falses alarmes o tasques de guiatge als equips d’extinciķ en el territori.

Assistčncia als ajuntaments

L’equip integrant del Pla també donarā assistčncia tčcnica als ajuntaments en casos d’incendi important, amb informaciķ sobre l’estat de les infraestructures de prevenciķ a la zona, estat de la xarxa viāria, xarxa de punts d’aigua, franges de protecciķ de les urbanitzacions o zones d’actuaciķ prioritāria.

Així mateix, l’equip del PVI podrā facilitar informaciķ sobre les actuacions possibles després de l’incendi per restaurar la zona afectada i la canalitzaciķ de les solˇlicituds que puguin sorgir.

FOTO: Diputaciķ de Barcelona

Informaciķ publicada el 16 de juny de 2017
CompartirComparteix al facebookCompartir a Twitter

OFICINES

OAC
Plaįa de la Fābrica, 1
Tel: 93 693 15 15
oac@premiadedalt.cat

Policia Local
Plaįa de la Vila, 1
Tel: 93 693 15 00
policia@premiadedalt.cat
Ocupaciķ i Promociķ Econōmica
Plaįa del Mil.lenari, 5
Tel: 93 693 15 90
ocupacio@premiadedalt.cat
Serveis Socials
Plaįa del Mil.lenari, 6
Tel: 93 693 15 91
serveissocials@premiadedalt.cat